Німеччина спрошує процедуру отримання дозволу на роботу для іноземців

Поділитися

Починаючи з 1 серпня приїхати в Німеччину на роботу буде простіше. Для того, щоб отримати дозвіл на роботу в Німеччині достатньо буде мати трудовий договір на суму від 44 800 євро на рік. Для інженерів, лікарів, програмістів – від 35 тисяч. Так само простіше буде залишитися в країні студентам із України, які закінчили німецький виш, повідомляє «Deutsche Welle».

Нововведення – Blue Card – дає право на тимчасове проживання в країні. Вже через 33 місяці її власник матиме можливість отримати “вид на проживання”, якщо в нього є дійсний трудовий договір. А якщо кваліфікований спеціаліст добре володіє німецькою (не нижче рівня B1), то “вид на проживання” йому готові надати уже через 21 місяць після отримання Blue Card.

Різниця в тому, що до 1 серпня 2012 дозвіл на проживання в Німеччині можна було отримати за умови наявності грошового доходу не менше 66 тисяч євро. Крім того, дипломовані спеціалісти із Росії, України, Білорусі та інших країн, які не входять до ЄС, маючи на банківському рахунку достатньо грошей, віднині можуть отримати візу для пошуку роботи в Німеччині. Іноземним студентам, які закінчили німецький виш, після отримання диплому на пошук роботи тепер дається не рік, а півтора.

На «блакитну карту» можуть претендувати іноземні громадяни, які мають німецький або визнаний в Німеччині диплом про вищу освіту, пояснюють у себе на сайті адвокати із професійної спільноти VPMK. Але найголовніше – мати на руках контракт з роботодавцем про отримання конкретного робочого місця.

Німецькі роботодавці з оптимізмом сприйняли новий закон. Наприклад, штутгартська IT-компанія GFT сподівається, що Blue Card принесе їй більше молодих та перспективних кандидатів. «Досі нижня межа прибутків, необхідна для отримання дозволу на проживання в Німеччині для іноземних спеціалістів, була надто високою, – вважає голова фірми Ульріх Дітц. – На початку своєї кар’єри випускники вишів заробляли менше». У його компанії початкова зарплата програмістів складає 50 тисяч євро на рік. Це значно вище нових мінімальних вимог для отримання права на роботу та життя в Німеччині.

З іншого боку, є і побоювання. Члени Федеральної лікарської палати Німеччини вже висловилися проти демпінгу зарплат, який, на їхню думку, може спричинити мінімальна межа у 35 тисяч євро для іноземних лікарів, які починають працювати в німецьких лікарнях.

Медіа-портал VIDIA

Як Патріарх Кіріл робив кар”єру в КГБ

У двох селах на Тернопільщині з’явився образ Божої Матері (фоторепортаж)