Кость Бондаренко: Представляємо інформаційні зведення аналітиків Фонду “Українська політика” з регіонів України

Поділитися

Фонд “Українська політика” та Інститут української політики мають мережу представництв та філіалів у обласних центрах України. У філіях працюють сумлінні та професійні фахівці-аналітики, які постійно тримають руку на пульсі політичних процесів. Думаю, буде справедливим, якщо матиму змогу знайомити загал із цими аналітиками, їх творчим доробком та їх матеріалами. Тим більше, що у Києві іноді бракує розуміння того, що робиться у регіонах. А там вирують свої пристрасті, свої процеси.

Я не ставлю жорстку вимогу щодо того, аби аналітики Фонду були моїми політичними однодумцями. Зрештою, свого часу я співпрацював із Станіславом Белковським, який був палким прибічником помаранчевої команди, у тиой час як я відверто симпатизував біло-блакитним. Але тоді, у 2004 році, наші політичні уподобання не заважали нам працювати над спільним продуктом і видавати “на гора” якісний аналітичний матеріал. Саме тому часто позиції представників Фонду в регіонах не співпадають з моїми політичними уподобаннями. Для мене найважливіше – об’єктивність та професіоналізм аналітиків.

Я попросив керівників регіональних структур Фонду дати розгорнутий аналіз ситуації в округах. Починаємо сьогодні з Тернопільської області. Представництво Фонду в Тернополі очолює політичний аналітик, журналіст та історик Віктор Уніят, який часто виступає з коментарями у місцевих ЗМІ щодо ситуації в регіоні, дає прогнози та оцінку стуації. Переконаний – він ще скаже своє слово і на загальноукраїнському рівні.

Отже, огляд передвиборчої ситуації на Тернопільщині.

Вибори 2012.

Тернопільщина. Одномандатні округи

НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ КАНДИДАТИ

У НАРОДНІ ДЕПУТАТИ ПРАГНУТЬ ОТРИМАТИ ПІДТРИМКУ ТРАДИЦІЙНИХ УКРАЇНСЬКИХ ЦЕРКОВ

18 серпня завершився процес реєстрації кандидатів у народні депутати в одномандатних виборчих округах Тернопільської області. Центральна виборча комісія зареєструвала 65 кандидатів, 32-х із них висунули політичні партії, а 33 – самовисуванці. Чим ближче до виборів, тим більше зростає напруга в суспільному житті Тернопільщини. Вже можна констатувати, що цьогорічна парламентська виборча кампанія стане “брудною” та жорсткою, особливо в одномандатних виборчих округах.

Отже, округ 163 (м. Тернопіль)

– найкомпактніший порівняно з іншими, адже розташований у межах м. Тернополя. Тут змагаються за мандат депутата 13 кандидатів, із них 7 висунули партії, 6 – самовисуванці. Проаналізувавши відомості про кандидатів у народні депутати, які балотуються по округу N163, можна зробити висновок, що за право бути обраним змагатимуться 4 особи, які мають вчене звання, троє відзначені званням “заслужених”; також по цьому окрузі балотуються 2 майстри спорту. Хоча кандидати балотуються по окремому населеному пунктові, у кількох передвиборних програмах на превеликий жаль, нема навіть згадки про місто Тернопіль.

Фактично від початку виборчої кампанії беззаперечним фаворитом вважався голова Тернопільської обласної ради, член ВО “Свобода” Олексій Кайда, який випереджав найближчих конкурентів екс-начальника УМВС у Тернопільській області, ґенерала Віталія Максимова (“УДАР”) та представника АНТ “Оболонь” самовисуванця Михайла Ратушняка на десятки відсотків. Проте вже на середину вересня картина змінилася. Значно зріс рейтинг В. Максимова, можливо, це пояснююється паралельним зростанням рейтингу “УДАРу” (за деякими соціологічними зрізами, партія “УДАР” у Тернополі перетнула позначку 20 відсотків) і вдалою й агресивною виборчою кампанією штабу В. Максимова, а також тим, що О. Кайда веде “в’ялу” виборчу кампанію. Адже, як розповідають педагоги з тернопільських ЗОШ, під час зустрічей О. Кайда здебільшого розповідає про себе та не вдається до закликів щодо своєї підтримки. Можливо, він зарано повірив у свою перемогу. Також на користь В. Максимова може зіграти приїзд до Тернополя Віталія Кличка. Отже, на середину вересня у виборчому окрузі N163 виникла інтрига, що полягає у протистоянні Олексія Кайди та Віталія Максимова. Михайлові Ратушняку важко буде втрутитись у боротьбу між цими двома кандидатами, оскільки він не має підтримки жодної з “брендових” партій.

Округ N164 (м. Збараж)

Цей округ охоплює здебільшого землі Волині. На його території розташована Почаївська лавра, значний вплив на Кременеччині та Шумщині має православна церква Московського патріархату, в Лановецькому і Збаразькому районах – православна церква Київського патріархату.

По даному окрузі змагаються 20 кандидатів, із них 6 висунули партії, 14 – самовисуванці. Особливістю цього округу є те, що три кандидати у народні депутати працюють в одному товаристві – ТОВ “Телерадіокомпанія “Тернопіль”, на цьому окрузі за право здобути мандат змагаються брат і сестра; і зрештою – велика кількість технічних кандидатів.

На цьому окрузі триває відкрите протистояння між самовисуванцями діючим нардепом Орестом Муцом і банкіром, президентом благодійного фонду “Галичина-Волинь” Володимиром Клименком. У ході цього протистояння політики використовують різноманітні засоби, технічних кандидатів, місцеві видання, інтернет-сайти.

У багатьох селах даного округу люди вже чекають коли до них приїде В. Клименко і як він допоможе населеному пунктові (основне – ремонт доріг), але чи проголосують саме за нього, сказати важко, але майже всі у громаді обіцяють підтримати… Дана ситуація може зіграти проти кандидата, бо вже по деяких селах говорять: “А у сусідньому селі дороги відремонтував, а нам лише вікна у школі поміняв…”. На середину вересня цього року найближчу конкуренцію В. Клименку складають член ВО “Свобода” Михайло Головко, а також член “УДАРу” Віталій Ломакович і вищезгаданий Орест Муц.

Округ 165 (м. Зборів)

Найчисельніший за кількістю виборців і досить територіально неординарний округ. Через завелику кількість виборців від округу N163 (м. Тернопіль) до округу N165 (Зборів) перейшли мікрорайони Тернополя – Загребелля, Кутківці та Пронятин. Цей перехід можна пояснити географічним розташування, історичними складовими (ці сучасні райони були приєднанні до Тернополя протягом 20 століття) і зручністю для потрібного поділу виборців. Поділ Кременецького району та міста Тернополя, частини яких належатимуть до різних округів, може дезорієнтувати виборців, відтягнути їхні голоси від того чи іншого кандидата. Хоча мешканці Кременецького району і м. Тернополя отримають по два депутати-представники у Верховній Раді України.

Отже, по округу N165 змагатимуться 11 кандидатів, із них 8 висунули партії, 3 – самовисуванці. Після того як округ “залишив” екс-голова СБУ Валентин Наливайченко, найзначнішу роботу по цьому окрузі проводить директор ПАП “Агропродсервіс” Іван Чайківський (самовисунення) та депутат Тернопільської обласної ради Володимир Петровський (“УДАР”). Також на даний час на перемогу можуть розраховувати й інші кандидати, зокрема кандидат від Об’єднаної опозиції заступник голови Тернопільської обласної організації ВО “Батьківщина” Володимир Бойко, від УНП – Володимир Болєщук, від НРУ – Анатолій Вихрущ, від Української платформи “Собор” – Руслан Кулик, чи хоча б Володимир Ткач від КУНу. Один із кандидатів, який має шанс перемогти роздає на відгодівлю селянам поросят, хоча дозволю собі пригадати перевибори на одному з округів Вінниччини, тоді також один із кандидатів роздавав на відгодівлю правда не поросят, а каченят, дана технологія тоді не спрацювала. На окрузі зареєстрована два кандидати, які мають однакові прізвища та імена, тож виборцям потрібно бути уважними. Наразі на окрузі немає визначеного одноосібного лідера, тож кандидатів у народні депутати чекає затяжна конкуренція. Невиключено, що після голосування на цьому окрузі буде судова тяганина.

Округ 166 (м. Теребовля)

На перший погляд здається, що на цьому окрузі впевнену перемогу може здобути представник опозиції, тим більше, що окрім Гусятинської районної ради всі решта районних рад очолюють члени ВО “Батьківщина”. Тут розташований Зарваницький духовний центр. Але потрібно врахувати й те, що всі райдержадміністрації і Гусятинську районну раду очолюють члени Партії регіонів. І найголовніше те, що на цьому окрузі великий вплив мають знані аграрії Іван Гута, Антон Білик, Петро Гадз та ін. І представнику від опозиції (ВО “Батьківщина”) Михайлу Апостолу буде дуже не просто конкурувати із головою Гусятинської районної ради Надією Хоптян. Звичайно, що не випадково на цей округ ще до реєстрації голови Гусятинської районної ради до земельних латифундистів часто приїздив Валентин Хоптян, мабуть, також невипадково один із аграріїв, чиї земельні латифундії розташовані на землях цього округу у серпні цього року отримав звання Героя України.

Пригадайте, коли ще не були відомі межі округів, яка боротьба розгорілася між виборчим штабом Валентина Наливайченка та народним депутатом України Іваном Стойком у Бучацькому районі. Не має нині на округах NN165 і 166 ні В. Наливайченка, який йде у списку “УДАРу”, ні Івана Стойка, який балотується на окрузі N167. Вже коли були відомі межі округу N166, активну виборчу кампанію розпочав депутат Тернопільської обласної ради від УНП Віталій Шафранський, який згодом поступився своїм місцем народному депутату України Андрію Давиденку.

Загалом по округу N166 змагатимуться найменше кандидатів із 5-ти одномандатних виборчих округів нашого караю – 8 осіб зареєструвала ЦВК, із них 5 висунули партії, 3 – самовисуванці.

Серед інших кандидатів на цьому округу також слід виокремити народного депутата України Андрія Давиденка, який проводить активну інформаційну кампанію та кандидата від “УДАРу” Миколу Люшняка.

Округ N167 (м. Чортків)

Займає південну територію Тернопільської області. Отже, по округу N165 змагатимуться 13 кандидатів, із них 6 висунули партії, 7 – самовисуванці.

Фактично найшвидше роботу на цьому окрузі розпочали екс-перший заступник Юрія Луценка по роботі в МВС, уродженець Заліщик ґенерал Володимир Бедриківський і представник УСПП Кінаха Василь Чубак. Серед інших кандидатів слід виділити екс-голову Тернопільської ОДА Юрія Чижмаря, кандидата від об’єднаної опозиції народного депутата України Івана Стойка та самовисуванця, народного депутата Михайла Полянчича. До речі, методи агітації усіх зазначених кандидатів досить різняться.

Наразі жорстке протистояння спостерігається між найімовірнішими лідерами перегонів Володимиром Бедриківським та Юрієм Чижмарем. Певним сюрпризом для кандидатів цього округу став президент ТОВ “Універ Капітал” Тарас Козак рейтинги якої за останній час значно виросли.

Загалом для кандидатів у народні депутати України, які борються за здобуття депутатського мандата в одномандатних округах Тернопільської області характерно: проведення агітації через благодійні фонди, намагання заручитися підтримкою традиційних українських церков та відомих релігійних діячів (цього року спостерігається своєрідний бум) та суттєве збільшення “брудних” технологій.

http://blogs.pravda.com.ua/authors/bond/505989b4bc4e5/

Микола Люшняк – кращий господар на Теребовлянщині!

Смайлику – 30