На Тернопільщині ДВК формували 3 дні

Поділитися

Формування ДВК на Тернопільщині відбувалося під відео-зйомку міліції, з кількома репетиціями жеребкування, а також виключенням тисяч осіб «двійників», та кількох субєктів подання.

Cпосіб, в який законодавець визначив формування окружних виборчих комісій, а також те, як вони формувалися й розпочали свою роботу давав підстави сумніватися на скільки ефективно ОВК зможуть забезпечити проведення виборчих перегонів. До цих обставин слід також додати й той факт, що члени ОВК не пройшли належного навчання (за інформацією ОПОРИ керівний склад ОВК лише 25 вересня матиме такий семінар), відтак формування ДВК на Тернопільщині проходило з труднощами й часами порушенням Закону.

Округ №163, Тернопіль

Головною проблемою, яку намагалися вирішити члени ОВК став доступ до списків, які були подані на членів ДВК. І хоча засідання мало відкритися о 14.00, проте понад 3 години тривала дискусія щодо доступу до сейфу із списками. Голова комісія відмовляв у доступі мотивуючи, що «перевірка може затягнутися до ранку». 8 членів ОВК написали навіть письмову заяву щодо права ознайомитися із списками, а також телефонували в ЦВК.

Доступ до списків відкрив ще одну проблему – за результатами вибіркового обдзвону виявилося, що частина людей взагалі не була поінформована, що вони включені в ДВК, на що, очевидно, згоди не давали. Серед таких осіб виявилися інваліди І групи, які не здатні самостійно пересуватися, мешканці інших населених пунктів тощо. Ще одна чисельна група – особи, які давали згоду балотуватися від Партії регіонів, а опинилися в поданнях незнайомих їм партій.

Тернопільщина

Кінцевим результатом стало виключення 10 суб’єктів подання з процесу жеребкування, хоча цікаво, що проблемних суб’єктів виявилося 14.

Округ №164, Збараж

Першою проблемою, яка виникла на цьому окрузі стала присутність представників міліції до і під час засідання ОВК. Більше того – правоохоронці вели відео-зйомку, що є однозначним порушенням закону. Це питання було врегульоване завдяки  кандидату від ПР по багатомандатному округу, заступнику Голови ОДА П.Гочу, який запропонував членам ОВК проголосувати за дозвіл перебувати під час засідання й вести зйомку.

Ще однією проблемою стала процедура жеребкування – голова мав заготовлені листки з номерами, а також список кандидатур, які мали б проводити жеребкування. Цього разу комісії вдалося переголосувати дані кандидатури, а також виготовити нові номерки.

ОВК 164

Округ №165, Зборів

Дана ОВК відзначилася тим, що тричі провела жеребкування. Перше жеребкування було визнаним нечинним, оскільки замість 61 жеребка було виготовлено 67.

Після чергового жеребкування оголосили перерву, а після неї знайома пропозиція: «рішення відмінити,  в зв’язку з тим, що включили 61 суб’єкт, а має бути 62, оскільки найбільша дільниця має 62 кандидатури».

Втретє жеребкування мало ще один шанс бути визнаним як «недійсне», оскільки в списках траплялися чисельні «двійники», проте голова зняв напругу запропонувавши перенести засідання на 23 вересня. Уже в цей день вирішили за недоцільне проводити засідання.

ОВК 165

Округ №166, Теребовля

Особливістю цього округу став високий відсоток «двійників». Так, комп’ютер визначив 914 відхилень, при цьому слід мати на увазі, що окремі подання з цієї кількості траплялися по кілька разів – одна й та ж особа могла бути в списках від кількох суб’єктів одночасно.

Про цинічність, з якої здійснювалися подання, свідчить й той факт, що серед «двійників» виявився близький родич одного з членів ОВК, який є покійний, проте був включений в подання кількох суб’єктів. З цим випадком звернулися в прокуратуру.

Округ №167, Чортків

В цьому окрузі було виявлено рекордну кількість двійників – 1 743! Рішенням ОВК цих осіб було виключено із списків, проте залишили шанс, що впродовж доби, вони мають право подати уточнюючі заяви, де вказати від якої саме політичної сили готові працювати в ДВК. За даними ОПОРИ такі заяви надійшли від близько 30 осіб.

Проте, дана ОВК відзначилася й тим, що проведене жеребкування визнала недійсним й через 2 дні – 23 вересня повторно провела жеребкування.  Цього разу без ексцесів.

Висновок

Засідання ОВК по жеребкуванню на Тернопільщині відбулися з чисельними порушеннями, конфліктами між представниками політичних сил, в присутності різних осіб, які безперешкодно, без належного обґрунтування, змогли перебувати на засіданні. Виявлення чисельних порушень і їх виправлення стало великою мірою можливим завдяки тому, що кандидати, їх уповноважені особи та ЗМІ в цей день відвідали засідання і в різних спірних моментах змогли відстояти дотримання законності процедури проведення жеребкування. Відтак, показали, що дотримання законності й демократичності процесу є можливим за умови активної участі  усіх суб’єктів виборчого процесу в спостереженні за виборами.

За коментарями звертайтесь:
Святослав Липовецький,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА в Тернопільській області

Акція «Доброї Волі»

Тернопільщина: Фірташ будує – Партія регіонів рекламується