Наталка Михно: «Чужому навчаємось, а свого цураємось?»

Поділитися

Дізналася, що у день 140-річчя від дня народження Соломії Крушельницької в музеї  відбудеться погашення  не ювілейних, а марок попередніх років, і чомусь так прикро стало…

У маленькому італійському містечку Торре дель Лаго нашій землячці цьогоріч поставили бронзове погруддя до ювілею. А вона ж там навіть не жила! Лише вперше виконала у 1904-му головну партію в опері «Мадам Баттерфляй» Джакомо Пуччіні.

Наша ж Верховна Рада лише в березні (коли річні плани уже затверджено) рекомендувала «Укрпошті» випустити серію марок, а Нацбанку — виготовити    та ввести в обіг ювілейну монету. Не прислухався до її рекомендацій і Держкомітет телебачення і радіомовлення України, який мав би  організувати тематичні теле- і радіопередачі, присвячені життю і творчості всесвітньовідомої українки.  Більше того, на сайті Міністерства культури у рубриці «Мистецький вересень» про ювілей співачки — жодної згадки. Між тим, у постанові ВР йшлося про  його святкування на державному рівні.

…Слухаючи захоплені відгуки про серіал «Анна Герман», постійно думаю: невже наша Соломія не заслуговує на цікаву кінострічку? Не порівнюватиму їхні співочі таланти, але в житті українки було чи не більше  карколомних поворотів, ніж у російсько-польської співачки.  Навіть якщо  для засновника і голови ради директорів Star Media Влада Ряшина, який є громадянином України, такий проект комерційно невигідний, його могла б профінансувати держава. Могла б… Якби нею керували правдиві українці, а не люди штибу ківалова-коліснічєнка, що ненавидять усе українське.

Держава дасть 64 мільйони на дорогу до приватних теплиць Фірташа

Тернопільська обласна організація Українського товариства сліпих дякує Олексію Кайді за допомогу