Прокуратура Тернопільської області відреагувала на порушення, виявлені при виконанні кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі

Поділитися

Органами прокуратури Тернопільської області проведено перевірки стану додержання законодавства при виконанні кримінальних покарань, не повязаних з позбавленням волі, розшуку осіб, які ухиляються від їх відбування, а також вивчено причини вчинення повторних злочинів особами, які перебувають на обліку в кримінально-виконавчих інспекціях УДПтС України в області.

У ході перевірок виявлено ряд порушень з цього приводу, які допускаються підрозділами КВІ УДПтС України в області, органами внутрішніх справ та спостережними комісіями. Найхарактернішими з них є: неналежне (формальне) проведення індивідуально-профілактичної та виховної роботи із такими засудженими, приховування факту вчинення засудженим повторного злочину, ріст повторної злочинності серед засуджених даної категорії на 14,3%,  неналежне виконання органами внутрішніх справ  своїх обов’язків щодо здійснення приводу та розшуку засуджених, які не з’явились за викликом КВІ або ж ухиляються від відбування покарання тощо.

Не відповідає вимогам сьогодення стан взаємодії вищевказаних органів із названих питань, потребує суттєвого посилення і відомчий контроль.

У ході перевірок також встановлено, що спостережні комісії при райдержадміністраціях та органах місцевого самоврядування не виконують належним чином покладених  на них нормативними актами функцій щодо здійснення громадського контролю за дотриманням прав та законних інтересів засуджених осіб. Їх діяльність, на жаль, носить формальний характер.

За наслідками перевірок, з метою усунення виявлених порушень, органами прокуратури області внесено керівникам  органів внутрішніх справ, управління ДПтС України в області та райдержадміністрацій 23 документи прокурорського реагування, з яких 13 подань, 7 постанов про порушення дисциплінарних проваджень стосовно 8 службових осіб та 3 вказівки.

Вищевказані питання узагальнено і планується розглянути на міжвідомчій нараді керівників прокуратури області, УМВС України в області та УДПтС України в області, повідомили “Про все” у  прес-службі прокуратури Тернопільської області

Париж не побачить скульптури Св. Онуфрія

Регіонали хочуть розправи над Петровським