Розрахунок подає, навіть якщо діяльності не здійснює

Поділитися

Суб’єкт господарювання отримав ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, але діяльність з продажу алкогольних напоїв не здійснює. Чи повинен він подавати до податкової інспекції розрахунок збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства?
        Відповідає старший державний податковий інспектор відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об’єднаної ДПІ Ірина Хомик

 

Статтею 1 Закону України від 09.06.1999р. №587-XIV «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» (далі – Закон №587) встановлено, що платниками збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства є суб’єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності та підпорядкування, які реалізують в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольні напої та пиво.

Відповідно до п.2 Порядку справляння збору та використання коштів на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.07.2005р. №587, платники збору подають щомісяця протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця, зазначений розрахунок органові державної податкової служби за місцем перебування на податковому обліку. Суму збору платник  зобов’язаний сплатити протягом десяти календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання розрахунку.

Відповідно до абз. шостого ст.1 Закону України від 01.06.2000р. № 1775-III «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» визначено, що ліцензія – це документ державного зразка, який засвідчує право ліцензіата на провадження зазначеного в ньому виду господарської діяльності протягом визначеного строку у разі його встановлення Кабінетом Міністрів України за умови виконання ліцензійних умов.

Згідно із п.49.2 ст.49 Податкового кодексу України від 02.12.2010р. №2755-VI  платник податків зобов’язаний за кожний встановлений звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Отже, суб’єкт господарювання, який отримав ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, повинен щомісяця подавати розрахунок збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства, в тому числі у випадку відсутності у суб’єкта підприємницької діяльності у звітному місяці факту реалізації в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольних напоїв та пива, тобто незалежно від наявності у платників об’єкта оподаткування.

В Україні стартувала кампанія <<Дай копняка регіоналу!>>

Павло Федик запрошує