Тернопіль: Йшли дебати – не прийшли кандидати

Поділитися

На Тернопільщині кандидатам у народні депутати запропонували дебати. Більшість відмовилась, а половина з тих, хто погодились, не з’явилися на анонсовану зустріч

Починаючи з 13 вересня, «Тернопільська експертна група» (ТЕГ) запропонувала новий формат виборчого спілкування, а саме, дебати між кандидатами. Проект під назвою «Ати-бати, йшли дебати…» не залишив осторонь ЗМІ – можливість проведення «живих» дебатів між кандидатами, до того ж не лише тернопільських, але й тих, що балотуються в районах області – випадає не часто.

Втім, з анонсованих 3-х груп кандидатів, що представляють 163 (Тернопіль), 165 (Зборів) та 167 (Чортків) округи на дебати з’явилося лише одна. Але й тут, з самого початку стало зрозуміло, що повноцінних дебатів не вийде. В першому колі зійшлися кандидати по 163 округу: від КПУ Василь Паразінський та УНП Тарас Пастух. Ще при представленні, пан Паразінський зауважив, що він не «пан», а «товариш», відтак усі наступні питання-відповіді мали яскраве ідеологічне, а не політичне забарвлення.

Проте організатори одразу зняли з себе відповідальність щодо формування пар – більшість кандидатів не готові брати участь у відкритих дебатах, але й якщо мали таке бажання – то суто з конкретним, найбільш зручним опонентом. Відтак, ТЕГ мав досить багато проблем, щоб бодай знайти 3 пари дебатантів.

З наступної пари, округ №165, з’явився лише представник ВО «Батьківщина» Володимир Бойко. Його опонент від УНП, попри згоду участі в дебатах – таки не прийшов. Відтак кандидат отримав нагоду мати інтерв’ю одразу для декількох ЗМІ. Й остання пара кандидатів з округу №167 попросила перенести дебати на іншу дату.

Отже, перша спроба проведення дебатів на Тернопільщині наштовхує на невтішні висновки: – кандидати, попри величезні фінансові витрати на рекламу, не готові користатися безкоштовними медіа-пмайданчиками, якщо мова йде про відкриті питання від конкурентів та живе спілкування з журналістами. Прийти до виборця через зовнішню рекламу, газету чи готову картинку з телевізора є фінансово затратніше, проте спокійніше для більшості кандидатів.

Проте, організатори не розчаровуються й анонсують чергові дебати. Скільки ще із 65 зареєстрованих від Тернопільщини кандидатів наважиться дебатувати – стане відомо уже наступного тижня.

За коментарями звертайтесь:
Святослав Липовецький,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА в Тернопільській області

Як кандидат в нардепи в Заліщиках порушує закон (фото)

Голова Гусятинської райдержадміністрації відкрито агітує за Надію Хоптян