Податкова знижка: як уточнити інформацію

Поділитися

У  мене донька навчається на платній основі в університеті,  і я у квітні 2012 року подала до податкової інспекції  декларацію для отримання податкової знижки за 2011 рік. Однак, як з’ясувалось, мною не було включено у декларацію суму плати за навчання по квитанції, про яку я забула – а  це  біля 1200 грн. Чи можу я зараз, у вересні щось змінити та  включити  додатково дану суму за 2011 рік, чи  включати її у декларацію, яку буду подавати у 2013 році ?

Відповідає начальник відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об’єднаної ДПІ Василь Ілліч Карпа

Статтею 166 Податкового кодексу України  платник податку має право на податкову знижку за наслідками  звітного податкового року. Передбачено, що підстави для нарахування податкової знижки  із зазначенням конкретних сум відображаються платниками податків у річній податковій декларації, яка подається до 31 грудня включно наступного за звітним  податкового року.

Якщо Вами було виявлено суми, не враховані при поданні річної податкової декларації, які підтверджені документально, і які припадають на 2011 рік, то для реалізації свого права на податкову знижку, можете подати уточнюючу декларацію до кінця 2012 року.  Адже суми витрат, понесені на навчання у 2011 році, не можуть бути включені до декларації, яку Ви будете подавати у 2013 році за 2012 рік. Принагідно хотів би наголосити, що для пришвидшення опрацювання та перевірки даних, заявлених в поданих деклараціях, ми рекомендуємо додавати наступні документи:

1. Копію договору з навчальним закладом про платне отримання середньої професійної або вищої освіти.

2. Копії платіжних документів (квитанції, платіжні доручення та інше), які підтверджують сплату за навчання на користь закладів освіти у 2011 році.

3. Копію паспорта та  довідки про присвоєння номеру облікової картки платника податків.

4. Довідку про склад сім’ї  або копію свідоцтва про народження у випадку, якщо Декларацію подають батьки або один із подружжя.

5. Довідку особи, яка подає Декларацію, з місця роботи про нараховану зарплату та утриманий податок з доходів фізичних осіб за звітний рік.

Також звертаю  увагу платників податку, що право на податкову знижку має лише той, хто отримує заробітну плату.

До державної скарбниці тернополяни сплатили майже 390 мільйонів гривень

Тернопільські бізнесмени активно реєструють податкові накладні в єдиному реєстрі податкових накладних