Прокуратура зобов’язала органи внутрішніх справ усунути порушення у сфері попередження злочинності та шкідливих звичок серед дітей

Поділитися

Органами прокуратури області проведено перевірки дотримання органами внутрішніх справ вимог законодавства щодо здійснення профілактичної роботи серед неповнолітніх, схильних до вживання алкогольних напоїв та наркотичних речовин, у ході яких виявлено суттєві порушення.

На сьогодні в області актуальною залишається проблема поширення алкоголізму у підлітковому середовищі. Безперешкодний доступ дітей до придбання спиртних напоїв, пива негативно впливає на поведінку підлітків та спонукає їх до вчинення протиправних діянь.

Перевірки засвідчили, що в усіх без винятку районах та місті Тернополі органами внутрішніх справ не вживаються вичерпні заходи задля встановлення джерел придбання підлітками алкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів.

Упродовж І півріччя поточного року майже 500 підлітків притягнуто до адміністративної відповідальності за появу у нетверезому стані та куріння у громадських місцях. Проте, за порушення правил торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами складено лише 74 адмінпротоколи.

Разом з тим, підрозділами кримінальної міліції у справах дітей значно послаблено профілактичну роботу. Виявлено непоодинокі факти несвоєчасної постановки на облік дітей, які вчиняють злочини та правопорушення, та дорослих осіб, які залучають їх до протиправної діяльності. Поза увагою органів внутрішніх справ залишаються причини та умови, що сприяють вчиненню підлітками злочинних діянь, неякісно аналізується стан злочинності у підлітковому середовищі.

Перевірки засвідчили, що слідчі органів внутрішніх справ нехтують вимоги закону щодо з’ясування обставин проживання та виховання неповнолітніх, встановлення та усунення причин і умов, що сприяють вчиненню дітьми злочинів. Подання в порядку ст.23-1 КПК України вносяться формально, або не вносяться взагалі, жодної посадової особи за результатами їх розгляду до відповідальності не притягнуто. Нагадування у зв’язку з несвоєчасним розглядом подань службовими особами не направляються, а особи, які допустили несвоєчасний розгляд подань, до адміністративної відповідальності не притягуються.

За результатами перевірок, прокуратурою області начальнику управління органів внутрішніх справ в області внесено подання щодо усунення порушень законодавства у сфері попередження злочинності та шкідливих звичок серед дітей, повідомили “Про все” у  прес-службі прокуратури Тернопільської області

Міський голова Тернополя Сергій Надал та власник мережі аптек «Борис» Борис Рубленик презентували «Соціальну картку знижок»

Податківці пропонують подальше вдосконалення спрощеної системи оподаткування