Коли і як буде створена нова партія Деревляного – Заставного?

Поділитися

Авторитетний журнал «Форбс» описав процес об’єднання опозиційних партій в одну. Ми вважаємо за доцільне передрукувати цю статтю, оскільки на Тернопільщині процес об’єднання вже розпочався з провокацій (див. відео і фотоматеріали під статтею)

Усередині Об’єднаної опозиції (ОО) кипить робота. «Батьківщина», «Фронт змін» (ФЗ) і дрібні партії-члени ГО готуються до об’єднання в одну. Цей процес почався ще влітку, в ході передвиборної кампанії, коли 50% штабів ОО очолили представники «Фронту змін». Більше деталей про переговори ні Яценюк, ні представники «Батьківщини» не повідомляють, посилаючись на те, що процес це складний і тривалий.

Тим часом соратників квапить Юлія Тимошенко. 22 січня, в День Соборності, вона нагадала: опозиційні партії повинні об’єднається в одну заради перемоги на майбутніх президентських виборах. Тільки так, впевнена екс-прем’єр, опозиціонери зможуть усунути від влади Партію регіонів. Так на якому етапі зараз перебувають переговори і про що сперечаються опозиціонери?
Хто «за»

Ідею Тимошенко про глобальне об’єднання підтримують не всі опозиційні партії. Про недоцільність злиття структур з різними ідеологіями вже заявив лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок, а через два дні, 24 січня, його підтримав голова УДАРу Віталій Кличко.

Сюрпризом для членів ОО ці заяви не стали: на підтримку союзників вони й не розраховували. Переговори про створення єдиної партії ведуть політсили, які увійшли до складу ГО навесні 2012 року: «Народна Самооборона» Юрія Луценка, «Реформи і порядок» Сергія Соболєва, «Народний рух України» Бориса Тарасюка, «За Україну» В’ячеслава Кириленка, «Громадянська позиція »Анатолія Гриценка, Соціально-християнська партія Зоряна Шкіряка та Меджліс кримсько-татарського народу, який очолює Мустафа Джемілєв. На чолі всього – «Батьківщина» і «Фронт змін». Перша – на правах носія бренду опозиції, друга – як головне джерело її фінансування. Андрій Пишний, депутат парламентської фракції ВО «Батьківщина», прогнозує, що залагодити юридичні нюанси об’єднання вдасться вже до кінця 2013 року. А саме об’єднання, ймовірно, відбудеться до 2015 року.
Питання з назвою майбутньої партії поки остаточно не вирішене. Але робоча версія, розповідає близьке до «Батьківщини» екс-нардеп, який побажав не називати своє ім’я: «Демократична партія».
Питання руба

На сьогоднішній день в опозиціонерів є три варіанти створення нової партії. Перший, за словами джерела Forbes в керівництві одного з східних обласних штабів ГО, – поглинання всіх партій «Батьківщиною». Проти цього – ФЗ, соратники Тимошенко – за. «Найбільш прийнятний варіант – вступ якихось людей в« Батьківщину ». Наша партія має найбагатшу історію », – пояснює офіційну позицію нардеп фракції« Батьківщини »Юрій Одарченко.

Соратники Яценюка згодні на другий варіант – залишити стару назву: «Батьківщина», але переписати статут майбутньої партії таким чином, щоб роль кожної партії-учасника залежала від її реальної впливовості всередині об’єднання. Це послабить позиції «Батьківщини», яка розгубила своїх спонсорів, і посилить вплив Яценюка, який зумів привернути до себе бізнесменів, серед яких – Сергій Фаермак, один із власників групи «Стальканат-Силур», і Денис Дзензерський, співвласник корпорації «Веста», одного з п’яти найбільших виробників акумуляторів в Європі.

Проти цього варіанту, розповідає Володимир Філенко, заступник голови партії «Реформи і порядок», виступають багато членів «Батьківщини», але негласно. Публічно висловлювати невдоволення, стверджує джерело в обласному штабі ОО, вони не хочуть, тому що на поступки Яценюку з новим статутом нібито готова піти Тимошенко. Її єдина умова – зберегти стару назву: «Батьківщина».

Ще один варіант, але найменш імовірний – «Батьківщина» і інші партії ліквідуються, і на їх базі створюється нова політсила, з новою назвою та ідеологією. Цей варіант самий витратний, але за нього ратують лідери дрібних політсил у складі ОО, які не хочуть розпускати свої партії заради злиття.
Особлива думка

«У партії є дискусія з приводу створення нової політсили.», – розповідає Філенко. За його словами, більшість обласних організацій партії «Реформи і порядок» виступають проти її поглинання більш великими «колегами», тому тема об’єднання під питанням.

Скептично до ідеї об’єднання відноситься і лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко. Нардеп стверджує, що переговорів з цього приводу зараз він не веде і в цілому упевнений: внутрішні протиріччя в опозиції не дозволять партіям об’єднатися. Це, в свою чергу, зіграє на руку Партії регіонів.

Що стосується Яценюка, потенційного лідера нового об’єднання, до його особистого рейтингу нова партія, прогнозує політтехнолог Андрій Золотарьов, додасть 3-5% (на 21 грудня, згідно з даними Центру Разумкова, рейтинг політика становив 14% проти 22,7% у Януковича). Але навіть заради цього незначного зростання Тимошенко може піти на поступки і змусити свою партію об’єднатися з командою Яценюка. Перемога останнього в 2015 році – її єдиний шанс вийти на свободу.

Заставний розпочав війну проти Деревляного

***

У Тернополі зріє розкол опозиції? (фото, відеодоказ)

Надал змушений гнати на акцію протесту своїх підлеглих

У Тернополі визначено переможців проекту “Студенти для органів місцевого самоврядування – 2013”