У мера Тернополя і у губернатора – ліцінзійне програмне забезпечення? А в прокурора, міліції і судах?

Поділитися

78% завантаженого з інтернету піратського програмного забезпечення містить шпигунські програми

Витрати користувачів через неліцензійне програмне забезпечення перевищать 22 мільярди доларів – дослідження IDC

 Кожен третій користувач комп’ютера, який завантажує неліцензійне програмне забезпечення, сподіваючись зекономити, ризикує встановити шкідливу програму. Такого висновку дійшла міжнародна дослідницька компанія IDC у ході дослідження «Небезпечний світ контрафактного та піратського програмного забезпечення». В результаті таких заражень користувачі витратять 1,5 мільярда годин і 22 мільярдів доларів для виявлення, ремонту і відновлення систем після впливу шкідливих програм. Водночас підприємствам боротьба зі шкідливим впливом, викликаним кібератакою, коштуватиме $114 млрд. Звіт IDC оприлюднений в День безпеки (Play it safe) – це глобальна ініціатива Microsoft, покликана привернути увагу до проблеми серйозних ризиків для домашніх користувачів та бізнесу через використання неліцензійного програмного забезпечення.

У глобальному дослідженні проаналізовано 270 сайтів і peer-to-peer (P2P) мереж, 108 завантажень програмного забезпечення і 155 компакт-дисків або DVD-дисків, а також опитано 2077 споживачів і 258 системних адміністраторів та керівників в Бразилії, Китаї, Німеччині, Індії, Мексиці, Польщі, Росії, Таїланді, Великобританії і Сполучених Штатах.

Дослідники виявили, що 45% контрафактного програмного забезпечення – завантажене з інтернету, і 78% цього ПЗ містило різні типи шпигунських програм, в той час як 36% – трояни та рекламні програми.

«Кіберзлочинці зламують код програми і «вшивають» у нього шкідливі програми, – розповідає Девід Фінн (David Finn), помічник генерального радника в Центрі кіберзлочинності Microsoft. – Деякі зловмисники записують кожне натискання клавіш людиною, що дозволяє викрадати персональну і фінансову інформацію жертв або дистанційно вмикати мікрофон і відеокамери зараженого комп’ютера, що дає можливість спостерігати за подіями у кімнаті чи залі нарад. Найкращий спосіб убезпечити себе і своє майно від загроз шкідливого ПЗ – обирати справжнє програмне забезпечення під час придбання комп’ютера».

«Результати дослідження ще раз підтверджують, що користувачі та бізнес наражаються на небезпеку, використовуючи контрафактне програмне забезпечення, – зазначив Джон Ганц (John Gantz), директор з досліджень IDC. – Дехто обирає піратські програми з метою економії, однак користування нелегальним, вразливим до вірусів ПЗ, зрештою наражає на загрозу, у тому числі фінансову, як підприємства, так і звичайних користувачів».

Серед головних висновків дослідження можна виділити наступні:

  • 64% респондентів, які використовували неліцензійне ПЗ, зіштовхувались із проблемами безпеки;
  • У 45% випадках нелегальні програми гальмували роботу комп’ютера, тому їх доводилось видаляти;
  • 48% респондентів визнали, що, використовуючи піратське ПЗ, найбільше хвилювалися через ризик втрати інформації;
  • 29% користувачів найбільше боялися втрати особистих даних;

Зараження неліцензійного ПЗ шкідливими програмами стало новим способом для кіберзлочинців отримувати вигоду від користувачів, необізнаних про потенційні ризики.

Дослідження IDC також виявило часті випадки встановлення ПЗ користувачами на свої робочі комп’ютери, що є ще одним способом проникнення шкідливих програм у корпоративну екосистему. 38% системних адміністраторів підтверджують таку проблему, а 57% офісних працівників визнають, що скачують програми для особистого користування на роботі. У той же час, респонденти зазначили, що лише 30% інстальованого ПЗ не було зараженим. 65% системних адміністраторів згодні, що самостійне встановлення ПЗ працівниками підвищує ризики для безпеки підприємства. Отже, завантаження програм співробітниками може бути слабкою ланкою у забезпеченні захищеності корпоративної мережі.

«Сьогодні більшість IT-спеціалістів вважають кіберзагрози найбільш небезпечними для бізнесу після нестабільної економічної ситуації, – коментує Олександр Урденко, директор департаменту досліджень комп’ютерної техніки, програмних продуктів і телекомунікаційних систем АБ “Традиції професіоналів”». – Експлойти – це найбільш розповсюджений спосіб проникнення шкідливого коду на комп’ютер користувачів. В результаті чого можна втратити конфіденційну інформацію, приватні та фінансові дані, а також завдати шкоди ПК. Використання неліцензійного ПЗ лише збільшує шанси зараження комп’ютера шкідливими програмами, оскільки воно є неофіційним, вчасно не оновлюється і може заздалегідь містити шкідливий код».

Дізнатися більше про шкідливі програми та перевірити свій комп’ютер користувачі можуть на сайті www.microsoft.com/security; якщо будуть знайдені віруси, ресурс запропонує їх видалити. Користувачам, які купують новий комп’ютер, рекомендується звертатися до надійного продавця з доброю репутацією, щоб переконатися, що вони купують ліцензійне програмне забезпечення Microsoft.

Детальна інформація про дослідження IDC – на сайті http://www.play-it-safe.net/ та у прес-центрі http://www.microsoft.com/news/ipcrimes.

 

Про корпорацію Microsoft

Заснована у 1975 році, корпорація Microsoft є визнаним світовим лідером у галузі розробки програмного забезпечення, а також у наданні послуг та рішень, які допомагають людям та компаніям повністю реалізувати свій потенціал.

З 2003 року в Україні працює компанія «Майкрософт Україна», до завдань якої входить розвиток ринку програмного забезпечення, а також впровадження і локалізація новітніх технологій на території України.

Додаткову інформацію про компанію та продукти Microsoft можна знайти на веб-серверах Microsoft: www.microsoft.ua.

Убоге дійство з картонним генералом УПА

Валентин Хоптян пояснив Свободівцям, що не може тиснути чи впливати на роботу ТВК і їм не радить