Обговорили новації у сфері зайнятості

Поділитися

Відбулося засідання Тернопільського прес-клубу, на якому обговорювалися питання діяльності обласної служби зайнятості у першому кварталі 2013 року та законодавчі новації у цій сфері.

Перший заступник директора обласного центру зайнятості Олександра Островська зазначила, що у січні-березні цього року послугами служби зайнятості Тернопілля скористалось майже 27200 осіб. Проходили професійне навчання або підвищували кваліфікацію 2546 безробітних за 156 професіями, спеціальностями та напрямками. За сприяння обласної служби зайнятості уже працевлаштовано 3761 особу, серед яких зі статусом безробітного було 1613 осіб. 87 безробітних отримали одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємництва. Кількість безробітних на одне вільне робоче місце в області зменшилась з 14 на початок року до 10 осіб на 01.04.2013.

«На 1 квітня на обліку в центрах зайнятості Тернопілля перебувало 19228 незайнятих осіб, – уточнила пані Олександра. – Статус безробітного мали 18983. Серед них 49,9% – це робітники, 45,5% – жінки, 45,4% – молодь до 35 років, 55,7% – сільські мешканці, 34,4% – особи, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, та 2,2% – інваліди. 40,6 відсотка від загальної кількості зареєстрованих в обласній службі зайнятості безробітних – люди з вищою освітою».

Водночас перший заступник директора ОЦЗ наголосила, що з 1 січня 2013 року в дію вступив новий Закон України «Про зайнятість населення». Зокрема, ним передбачено, що роботодавцю, який працевлаштовуватиме на новостворені робочі місця громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (крім осіб, яким виповнилося 15 років та які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу) і яким надано статус безробітного, за направленням служби зайнятості строком не менше ніж на два роки щомісяця компенсовуватимуться фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу за місяць, за який внесок сплачений.

Законодавчо встановлено й те, що роботодавцю, котрий протягом року забезпечував створення нових робочих місць, працевлаштовував на них працівників і упродовж цього періоду щомісяця здійснював їм виплату заробітної плати в розмірі не нижче трьох мінімальних заробітних плат, у наступному році за умови збереження рівня зарплати компенсуються фактичні витрати у розмірі 50 відсотків від суми нарахованого єдиного внеску за відповідну особу за місяць. А суб’єкт малого підприємництва (за визначеними видами діяльності), який створює нові робочі місця та працевлаштовує на них безробітних строком не менше ніж на два роки, протягом першого року отримає щомісячну компенсацію у розмірі мінімального страхового внеску.

Суттєвим моментом є й те, що роботодавцям заборонено в оголошеннях про вакансії зазначати обмеження щодо віку кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам (за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися винятково особами певної статі), висувати вимоги, що надають перевагу одній із статей, а також вимагати від осіб, які працевлаштовуються, надання відомостей про особисте життя. Обмеження щодо змісту оголошень про вакансії та відповідальність за порушення порядку їх розповсюдження встановлено Законом України «Про рекламу».

Законодавчі зміни торкнулися також суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні в Україні. Вони не мають права отримувати від громадян, яким надано зазначені послуги, гонорари, комісійні та інші винагороди. Оплата послуг з працевлаштування повинна здійснюватися виключно роботодавцем, якому надано такі послуги.

Є певні новації і в організації оплачуваних громадських робіт. Про них присутнім на засіданні Тернопільського прес-клубу розповіла заступник начальника відділу організації сприяння працевлаштуванню та надання послуг роботодавцям ОЦЗ Наталія Косенко.

Вона повідомила, що постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2013 № 175 відповідно до вимог нового Закону України «Про зайнятість населення» затверджено порядок організації громадських та інших робіт тимчасового характеру. Згідно з ним до згаданих робіт на добровільних засадах залучатимуться: зареєстровані безробітні; особи, які перебувають на обліку в територіальних органах Державної служби зайнятості як такі, що шукають роботу; працівники, які втратили частину заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення до 50% передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції.

Організація громадських робіт покладається на місцеві державні адміністрації, виконавчі комітети сільських, селищних та міських рад. Органи влади і місцевого самоврядування приймають відповідні рішення, у яких визначають перелік видів таких робіт, джерела та обсяги їх фінансування, а також формують списки роботодавців, за участю яких роботи проводитимуться.

Якщо до громадських робіт залучаються особи зі статусом безробітного, то фінансування здійснюватиметься за рахунок коштів місцевих бюджетів та коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття рівними частинами, пропорційно сумі витрат на їх організацію (раніше левову частку витрат брав на себе вищеназваний Фонд).

Окрім того, роботодавці можуть організовувати для безробітних та інших категорій осіб строком до шести місяців роботи, що мають тимчасовий характер. З безробітними, які залучатимуться до виконання цих робіт, укладатимуть трудові договори на строк, що сумарно протягом року не перевищуватиме 180 календарних днів. Фінансуватися роботи тимчасового характеру будуть за рахунок коштів роботодавців та з інших, не заборонених законодавством джерел.

Про співпрацю зі службою зайнятості в питанні організації громадських робіт говорив і сільський голова села Петрики Тернопільського району Руслан Лазорко. Він ствердив, що нові умови співпраці (паритетне залучення коштів) все одно вигідні місцевим радам, адже лише за власні кошти виконати чимало робіт з благоустрою наших сіл і міст неможливо. Вже днями Петриківська сільрада планує охопити громадськими роботами до 10 безробітних.

А директор приватного підприємства «Петриківський», що знаходиться у тому ж селі, Дмитро Подусовський озвучив бажання залучити осіб зі статусом безробітних до обрізки дерев.

Зоряна Олендер, представник тернопільського ТОВ «Град світлий», яке займається збором і переробкою паперових, полімерних та текстильних відходів, відзначила, що з Тернопільським міськрайцентром зайнятості підприємство співпрацює ще з 2009 року. Лише торік за сприяння ЦЗ вдалося охопити громадськими роботами майже 200 безробітних. Люди збирають вторинну сировину і за це отримують гроші. Тому це вигідно і товариству, і особам зі статусом безробітного. А ще виграє місто, бо стає чистішим.

Виконавчий директор організації роботодавців Тернопільської області Валерій Смирнов погодився з тим, що громадські та інші роботи тимчасового характеру будуть і надалі користуватися попитом у роботодавців, у яких є потреба у виконанні певних обсягів робіт і яким не вистачає робочих рук.

Любителів денсової музики запрошують слухати годину української дискотеки на „Ух-радіо” 101ФМ

Людська жорстокість не має меж. За 200 доларів вбили людину