Олексій Кайда ініціюватиме встановлення Дня вишиванки офіційним державним святом

Поділитися

 7 травня 2013 року свободівці народний депутат України Олексій Кайда та заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра взяли участь у прес-конференції, присвяченій проведенню VI Всеукраїнського фестивалю національної вишивки та костюма «Цвіт вишиванки», що відбудеться на Театральному майдані Тернополя 10-12 травня. 

 

«Фестиваль «Цвіт вишиванки» присвячений Дню матері. Це дуже символічно. Адже саме мати вишиває чи дарує дитині першу вишиванку, передаючи їй разом із узором генетичний код нації, українську душу, слово, любов до України», – зазначив Олексій Кайда.

 

Народний депутат наголосив, що завданням фестивалю є привернути увагу спільноти, а особливо молоді, до наших традицій, робити усе для того, щоб українське було модним – українська вишиванка, українська книга, українська музика.

 

Голова правління Тернопільського обласного благодійного фонду «Цвіт вишиванки» Євген Філь розповів про те, що фестиваль цього року пройде під знаком дитячої вишивки та дитячого костюма. Зокрема, першого дня відбудеться велика дитяча концертна програма «Вишиваночка», учасниками і ведучими якої будуть лише діти. Організатори фестивалю також передбачили проведення конкурсу на кращий дитячий національний костюм з елементами вишивки ручної роботи.

 

«У конкурсі візьмуть участь діти з різних областей України та з-за кордону», – зазначає Євген Філь. – Також із Донецька на фестивалі буде представлено виставку громадського діяча Віктора Топілка, який є головою Всеукраїнської організації інвалідів Чорнобиля. Він разом об’їздив села тридцятикілометрової Чорнобильської зони відчуження, щоб відновити притаманну їм вишивку. Вона і буде представлена на виставці. Окрім учасників з різних областей України, очікуємо представників української діаспори». 

 

За словами ініціаторів фестивалю, у третій день свята буде започатковано створення «Рушника фестивалю». На цьому рушнику майстри вишиють символи, орнаменти та узори кожної області України, а також країн, у яких проживає українська діаспора.

 

Учасники прес-конференції також наголосили на необхідності встановити офіційне державне свято – День вишиванки. Олексій Кайда зазначив, що підготує відповідний законопроект про відзначення свята в День Матері. «Адже вишиванку не можливо уявити без матері», – зазначив свободівець.

Прес-служба Тернопільської обласної організації ВО «Свобода»

Святий, який лікував вояків УПА і дочку Сталіна

Податкова накладна: складаємо правильно