Податкова накладна: складаємо правильно

Поділитися

 

Платник податку зобов’язаний надати покупцю на його вимогу підписану уповноваженою особою та скріплену печаткою податкову накладну. Така накладна складається у двох примірниках у день виникнення податкових зобов’язань продавця. Датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів або послуг вважається дата, яка припадає на податковий місяць, протягом якого відбувається будь-яка з подій:

·   дата зарахування коштів від покупця на банківський рахунок платника як оплата товарів або послуг. У випадку готівкового розрахунку – дата оприбуткування коштів у касі платника або дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

·   дата відвантаження товарів. У випадку експорту товарів – дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України. Для послуг – дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Виключними підставами для складання зведених податкових накладних є безперервний або ритмічний характер постачання, постійні зв’язки постачальника з покупцем, обов’язкове підтвердження фактичних обсягів постачання товарів або послуг реєстром товаротранспортних накладних чи інших відповідних супровідних документів, згідно з якими здійснено постачання товарів або послуг.

Складання податкової накладної регулюється статтею 201 Розділу V Податкового кодексу України.

Олексій Кайда ініціюватиме встановлення Дня вишиванки офіційним державним святом

Понад 17,5 тисяч безкоштовних електронних ключів отримали мешканці Тернопілля