Як відновитися після літнього оздоровлення?

Поділитися

Літній період особливо спекотний і надзвичайно агресивний для шкіри, оскільки тіло майже повністю відкрите, а отже, у значно більшій степені підлягає впливу багатьох негативних факторів зовнішнього середовища. І справа не тільки в сонячному опроміненні. Обвітрення, купання в солоній воді, в сумнівної чистоти водоймах, різка зміна клімату при подорожах в екзотичні країни чи просто в інші широти – це перелік  лише деяких небезпек, які  впливають на шкіру влітку. Як правило, людей у цей період турбує проблема загального оздоровлення, при цьому забуваючи, що те, що добре для легень чи горла, може негативно впливати на шкіру.

«Бабине літо» – час для відновлення

Один із найпоширеніших літніх екстримів – тривале купання в солоній воді. Саме так зранку до вечора більшість відпочиваючих рятуються від спеки у прохолодних хвилях моря, і лише ввечері приймають душ із прісної води. Лише незначний відсоток людей при цьому користуються живильним чи зволожуючим кремом для тіла й обличчя. Не стало масовим явищем і використання сонцезахисних кремів чи засобів, що захищають шкіру і волосся. Одна зі складностей відновлення здоров’я і зовнішнього вигляду шкіри полягає в тому, що займатись цим доводиться восени. З одного боку, зменшення  інтенсивності сонячного опромінення і спеки сприяє проведенню косметичних процедур, а іншого боку, осінь – це період різких коливань температур, зниження імунітету та росту респіраторних захворювань. Тому процедури по відновленню зовнішнього вигляду шкіри слід починати відразу після відпустки, а особливо в період  “бабиного літа”. Не варто їх відкладати на зимовий час, коли шкіра починає адаптуватись до нових погодних умов. Чим більше часу пройде після того, як пацієнт отримає результати “літнього оздоровлення”, тим складніше проходить процес відновлення.

Найбільш поширені проблеми, з якими стикаються жінки після літа, це: пігментації, дегідратація (зневоднення), фотостаріння. Ці проблеми зі шкірою можуть бути пов’язані між собою, тому перед проведенням косметичних процедур необхідно враховувати чимало факторів. Усі нюанси і взаємозв”зок процесів, що протікають у шкірі під впливом літніх негативних чинників і роботи внутрішніх органів, може врахувати лише досвідчений лікар-дерматокосметолог та призначити відповідні препарати і косметичні процедури.

Гіперпігментація – не вирок

Вплив зовнішнього середовища та спосіб життя відіграють важливу  роль у процесах старіння шкіри, її здоров’я та зовнішнього вигляду. Після літньої спеки та надмірного ультрафіолетового опромінення пігментні плями – одна з основних проблем, з якими жінки звертаються до спеціалістів-косметологів.

Природна пігментація шкіри виникає завдяки синтезу меланіну в меланоцитах у нижньому шарі епідермісу. Внаслідок ультрафіолетового опромінення, гормональних порушень і механічного подразнення шкіри відбувається порушення пігментації шкіри. Також це може спостерігатися при порушенні роботи залоз внутрішньої секреції (наднирники, статеві залози), захворюваннях печінки та жовчного міхура, при тривалій інтоксикації, різних хронічних інфекціях. Пігментні плями можуть з′являтися і при вітамінному дисбалансі, особливо дефіциті вітаміну С.

За виглядом і розміщенням пігментних плям можна запідозрити захворювання певного органу. Так при наявності плям на бокових поверхнях обличчя з переходом на шию слід звернути увагу на роботу печінки та жовчного міхура, навколо рота, підборідді – на функцію жіночих статевих органів та шлунково-кишкового тракту.

Зріла шкіра погано постачається кров′ю, мікроциркуляція погіршена, тому погано постачаються кисень і поживні речовини. Як результат – поділ клітин значно сповільнюється, шкіра стає тонкою і сухою, з′являються вікові плями, оскільки меланоцити не в стані рівномірно розподілити меланін.

Зараз розроблено багато косметичних процедур по боротьбі із пігментаціями – від освітлення до мезотерапії. Крім того, всім, хто боїться появи пігментних плям, спеціалісти рекомендують в сонячну погоду, крім сонцезахисного крему, носити сонцезахисні окуляри. І не тільки влітку, а й взимку в сонячну погоду. Такі рекомендації випливають з останніх досліджень вчених, які виявили, що сонячне опромінення викликає пігментації навіть при потраплянні на сітківку.

Захисні засоби повинні бути якісними і призначатись кваліфікованим спеціалістом.

Відбілюючі процедури включають у себе два основних елементи: відлущення рогового шару шкіри і зменшення вироблення пігменту меланіну. Відлущення сприяє видаленню меланіну з епідермісу, що призводить до освітлення пігментних плям. Як правило, з цією метою використовують різні види пілінгів.

Існує багато засобів, спрямованих на боротьбу з пігментаціями. Кожен з них має унікальний склад і діє на різні етапи меланогенезу. Деякі зменшують вироблення меланіну, інші стимулюють клітинне оновлення і сприяють швидшому відлущенню верхніх шарів епідермісу, а деякі відбілюють ті плями, які вже з′явилися. Найкраще користуватись декількома засобами з різними механізмами. Наприклад, відбілюючі засоби краще використовувати взимку, коли сонце не таке активне, а креми, сироватки і маски, що зменшують синтез меланіну, краще використовувати в період сонячної активності. Ще один метод побороти пігментні плями – змусити клітини обновлюватись швидше і посилити природний процес відлущення мертвих клітин з поверхні шкіри. Чим швидше клітини будуть змінювати одна одну, тим менше меланіну буде в них застоюватись. І, нарешті, окрема група засобів – це креми, маски і сироватки, які борються зі всіма ознаками старіння, в тому числі і з пігментаціями. З їх допомогою шкіра знову має змогу не тільки боротися з негативним впливом ультрафіолету, а й омолоджуватись.

У домашніх умовах відбілити шкіру допоможуть соки лимона, грейпфрута, кислої капусти, свіжого огірка. Потрібно розвести сік з водою у пропорції 1:1 і протирати розчином шкіру 2-3 рази в день. Білосніжною зроблять шкіру і ягоди полуниці, суниці, червоної і чорної смородини. Маску накладають на 20-30 хвилин, потім змивають водою. Для того, щоб шкіра стала світлішою, її можна протирати настоєм петрушки. Дві столових ложки петрушки залити склянкою окропу, настоювати близько трьох годин, процідити. Можна його заморозити і протирати шкіру кубиками льоду. Безумовно, існує безліч засобів для вирішення проблеми пігментацій, тому для правильного підбору варто звернутись до кваліфікованого спеціаліста.

Перед початком процедур по оздоровленню шкіри не слід забувати і рекомендацій щодо правильного харчування. Спеціалісти-дієтологи не рекомендують “сідати” на тривалі дієти, особливо бідні на білкову їжу. Навпаки, підкріплення організму вітамінними комплексами  полегшить процес відновлення нормального стану шкіри й укріпить весь організм в цілому.

Матеріал підготувала лікар-дерматовенеролог, косметолог вищої категорії Поліклініки Медікус Олена Петришин

Тернопільські фінінспектори виявили порушення в Купчинецькій сільській раді

Що очікує партію Юлії Тимошенко на Тернопільщині?