Наша відповідь наклепникам: Брехнею увесь світ пройдеш, та назад не вернешся!

Поділитися

На сайті «Тернопільський експрес» 9 серпня опублікований наклепницький матеріал про Громадську раду при обласній державній адміністрації, під назвою «Біда на Тернопільщині! (Громадською радою називає себе сім’я екс-нардепа).» Про рівень інтелекту авторів вказаної публікації свідчить і сама назва, бо проблема «Біди» на Тернопільщині започаткована ще під час виборчої кампанії до Верховної Ради України в 2012 році. Тоді в поняття «Біди» вкладалось прагнення нинішньої влади протягнути, здавалося б у провладному окрузі, до Верховної Ради ще одного «комсомольця-самовисуванця». Та дякувати Богу і розумінню виборців цей, ніби то «самовисуванець» з тріском програв вибори. Так, що, панове добродії із колишніх товаришів, придумайте щось своє.
І ще один штрих. В наклепницькому матеріалі приділена увага колишньому депутату Верховної Ради О. Муцу, якого назвали «одіозним». Як відомо, короля грає його оточення, а в його оточенні був один із теперішніх заступників ОДА (не називаємо його прізвища, бо як у свій час висловився їхній партійний лідер – «він ніхто та ім’я його ніяке»).
А тепер по суті. Громадська рада (далі – ГР.) при облдержадміністрації була утворена відповідно до розпорядження голови ОДА. Нагадаємо хроніку подій.
20 листопада 2012 р. доручення голови ОДА № 69 «Про забезпечення участі громадських формувань на реалізацію державної політики» утворена ініціативна група з підготовки установчих зборів для формування нового складу ГР при ОДА. Ініціативній групі доручалося до 15 січня 2013 р. внести пропозиції щодо персонального складу ГР. До складу ініціативної групи увійшло 9 осіб із них 6 осіб дуже лояльні до нинішньої влади, очолив групу Вадзюк С.Н. – голова обласного осередку Всеукраїнської екологічної ліги.
Після цього, 24 січня 2013 р. облдержадміністрацією було скликано установчі збори інститутів громадського суспільства для утворення громадської ради при ОДА. Зауважте, що при ОДА, а не при сім’ї екс-нардепа О. Муца чи сім’ї голови ОДА В. Хоптяна! Відповідав за виконання Доручення № 69, заступник голови ОДА П. Гоч, але він навіть не скрасив своєю присутністю установчі збори. Головував на цих зборах заступник начальника головного управління з питань внутрішньої політики, національностей, релігії, преси та інформації ОДА І. Бабійчук. Учасниками установчих зборів були представники 53 громадських організацій із 60 заявлених. Бачачи, що більшість учасників зборів не підтримують на посаду голови ГР провладного кандидата п. Бабійчук переніс обрання керівних органів громадської ради на наступне засідання. На засіданні ж 24 січня було обрано персональний склад ГР в кількості 60 осіб. Серед них – представники «Просвіти», «Союзу української інтелігенції», ветеранських організацій – «Всеукраїнського об’єднання ветеранів», «Організації ветеранів України».
Все це є в розпорядженні голови ОДА від 30 січня 2013 р. №37 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики». Заявок на участь в ГР від «Пласту», «Союзу українок» не надходило, таку організацію як «Меморіал» ініціативна група не включила до складу ГР, оскільки документи були подані із запізненням. Іншим пунктом названого розпорядження голови ОДА, головному управлінню з питань внутрішньої політики, національностей, релігії, преси та інформації. Доручено створити належні умови для діяльності ГР, а контроль за виконання розпорядження покласти на заступника голови ОДА Гоча П. Отже, підсумовуючи вище перераховані розпорядження, Громадська рада при Тернопільській обласній державній адміністрації утворена цілком законно.
Але керівництво ОДА хотіло бачити на посаді голови ГР провладних кандидатів, а ці кандидатури не знаходили підтримки у більшості складу ГР. Тому представники ОДА, почали, як кажуть в народі, «водити козу». Заступник голови ОДА Гоч П. і заступник начальника управління Бабійчук І. усунулися від допомоги в налагодженні роботи ГР, тобто фактично просто ігнорували розпорядження голови ОДА, а відтак не виконували свої обов’язків, робили усе, щоб ГР не запрацювала.
Тоді ініціативна група із числа членів ГР 8 травня 2013 р. скликала друге засідання ГР, у якому взяли участь 31 член ГР. Відзначимо, що представники ОДА здійснювали тиск на членів ГР, щоб вони не брали участі в цьому засіданні. Проте в рамках прийнятого розпорядження голови ОДА про створення Громадської ради це засідання ГР. таки відбулося. На ньому одноголосно був обраний голова Громадської ради, депутат обласної ради Володимир Чубатий. В роботі засідання взяв участь уповноважений секретаріату Кабінету Міністрів Юрій Олександрович Резніков – голова громадської ради при Хмельницькій ОДА, координатор Ради голів ГР при обласних державних адміністраціях України. І таким чином, Гоч П. і його підручний Бабійчук програли битву за посаду голови ГР.
14 червня і 3 липня 20013 р. відбулися чергові засідання ГР, у яких взяли участь більша половина складу ГР. На цих засіданнях обрано керівні органи ГР, затверджено персональний склад комісій, прийнято положення про регламент ГР, план роботи на 2013 р.
Наголошуємо, що громадська рада при Тернопільській ОДА працює гласно і відкрито, у її роботі беруть участь депутати обласної ради С. Барна, Л. Бицюра, З. Крушельницькій та інші, голова ТВК М. Крук. З доповіддю «Про здійснення у першому півріччі 2013 р., обласною радою повноважень передбачених Конституцією та Законами України» 3 липня виступив перший заступник голови обласної ради С. Тарашевський.
Отже, ГР працює і буде працювати. Як гласить арабська мудрість, «шакали виють, а караван іде своєю дорогою». І вже приходить той час, що В. Хоптян залишить посаду голови ОДА, бо наша область нагадує стіл після застілля – все випито і спожито, а гості оглядаються по сторонах. В. Хоптян поїде з області, його десь прилаштують, а що ж робитимуть його вірні слуги – ні солідної освіти, ні досвіду роботи, крім, «керівної», на якій показали свою повну профнепридатність. Тож, поки ще не пізно візьміться за розум, панове!
Бо, на жаль, продовжуєте послуговуватися брехнею, яку з вашої подачі підхоплюють молоді та зовсім юні новоспечені чиновники ОДА. Так, «обговорення» ініціатив Президента України, спрямованих на розвиток громадянського суспільства, з подачі чиновників облдержадміністрації на Тернопільщині відбулося не за участю громадськості, не легітимно створеною Громадською радою, а якоюсь міфічною «координаційною радою». Невже Хоптянові прислужники не бояться дурити самого Президента?..

Павло Сливка, секретар Громадської ради при Тернопільській облдержадміністрації

У Тернополі побавляться в демократію

Михайло Апостол взяв участь у відкритті пам’ятника козака 3-го кінного полку 3-ї Залізної дивізії Армії УНР Сергія Кравченка