Подарунок Україні на День Незалежності – мальована історія Незалежності від Братів Капранових

Поділитися

Історію України кожен з нас носить у гаманці. Подивіться на портрети, що прикрашають гривневі купюри: спочатку перелік князів, потім гетьманів, за ними письменників. Це і є модель історії, що міцно засіла у наших головах. Незалежність впала з неба, Крим подарував Хрущов, Галичину – Сталін, Дике Поле заселила Катерина, а кримські татари брали ясир. У проміжку – чорні діри по кілька століть і білі плями розміром із середню європейську державу.

Цікавість до історії сьогодні надзвичайна, щодня відкриваються нові документи, історичні книжки стають бестселерами, історики – героями інформаційного простору, а проте масова свідомість залишається на рівні радянської середньої школи.

Саме тому відомі письменники Брати Капранови взялися за створення «Мальованої історії Незалежності України» – короткого (80 сторінок), логічного і зрозумілого викладу історичних подій, які зв’язують єдиною ниткою розвиток державності, починаючи від трипільських та кіммерійських племен аж до 1991-го року.

«Ми починали з таких самих уяв про історію, що й усі – князі, гетьмани, колонія, радянська республіка і таке інше, – говорять письменники. – Але за два роки роботи з історичними матеріалами раптом зрозуміли: з часів Русі не було жодного року, коли б в Україні не існувало тої чи іншої форми державності, а то й двох-трьох одночасно. І не було жодного десятиліття, коли б тут не точилася уперта і кривава боротьба із загарбниками. Українську незалежність оплачено кров’ю тисяч і тисяч людей – наших дідів, прадідів та прапрадідів.»

«Мальована історія Незалежності України» – перша спроба інтегрувати історію Криму в загальну канву української історії. Адже сьогодні кримськотатарська дитина приходить до школи, де їй одразу пояснюють: кримські татари завжди були ворогами українців, робили набіги і брали ясир. Просто як за Сталіна: народ-зрадник! Незалежна Україна не може будуватися на ідеології, яка є ворожою щодо частини народу. А отже спільна історія українців, кримських татар, гагаузів, караїмів, греків, євреїв – усіх народів, що творять сьогодні українську державу – необхідність номер один.

«Ми навмисне не вдавалися до модних історичних теорій, як орійсько-арійської тощо. Ми оперуємо тільки і виключно фактами, які визнає сучасна наука. Сміливі гіпотези, неймовірні відкриття, загадки – це чудово і потрібно, але це не може бути предметом розгляду у книжці на 80 сторінок» – зауважують Брати Капранови.

Історичний виклад супроводжується мальованими сюжетами, які оживляють його перед читачем, портретами головних дієвих осіб епохи, та мапою українських земель, так що можна легко порівняти території Русі, Гетьманщини, УНР та сучасної України і зробити висновки.

Книжку рекомендовано читати дорослим для дітей, а також дітям для дорослих.

Комікси малювали художники з Миколаєва, Дніпропетровська, Чернігова, Вінниці та Львова, а портрети створював лідер рівненського гурту OT VINTA, музикант і художник Юрко Журавель.

Зараз книжка знаходиться у друкарні. Офіційний старт продажів призначено на 5 вересня.

У парку “Топільче” спритні і сильні тернополяни можуть виграти 100 гривень

В Озерній на Зборівщині прокуратура поставила на місце власника заправки