Чи шкодить косметика здоров’ю?

Поділитися

Обговорюємо з Вами актуальну та дуже важливу тему – вплив косметики на здоров’я жінки. Справді, дуже важливо підібрати засоби, які б не тільки підкреслювали Вашу вроду, а й були безпечними і не спричиняли побічних ефектів. Чому? Тому що, окрім своїх основних властивостей, косметика спричиняє подразнення слизової оболонки ока.

 

Ми вже говорили про те, що всі пошкодження і неприємні наслідки від користування косметикою можна розділити на механічні, хімічні й інфекційні. Найбільш поширене механічне пошкодження, яке наносять собі жінки, – це травма ока пензликом для туші. Якщо подряпину залишити без лікування, то може початися запальний процес ока. Хімічні пошкодження часто проявляються на шкірі обличчя. Дуже шкідливо лягати спати, не змивши як слід макіяжу. Косметика закупорює пори, перешкоджаючи надходженню кисню і не даючи шкірі дихати. А це призводить до появи прищів, набряклості, землистого кольору шкіри повік і навіть запалень. Інфекційні пошкодження можуть виникнути через користування чужою косметикою. Те ж саме може відбутися, якщо ви самі дозволяєте іншим жінкам користуватися вашою косметикою. Також у минулому випуску ми окремо зупинилися на користуванні косметикою жінками, що носять контактні лінзи.

Коли жінки приходять на консультацію до лікаря-контактолога, їх цікавлять не лише переваги одних лінз над іншими, а й можливість використовувати косметичні засоби під час їх носіння. І це цілком зрозуміло – для жінки її зовнішній вигляд має дуже велике значення. Тому офтальмологи хоч і рекомендують по можливості уникати використання декоративної косметики, але не забороняють. Одним із проявів шкідливого впливу косметичних засобів є почервоніння очей.

Серед першочергових заходів, які без шкоди своєму здоров’ю можна провести в домашніх умовах до огляду лікаря, раджу  прості і зручні в застосуванні народні рецепти. Наприклад, хорошим засобом боротьби з червоними повіками є п’ятихвилинний компрес із тертої сирої картоплі, загорнутої в  чисту тканину. Або накладена на повіки маса з тертого огірка. Прекрасно впораються із завданням пакетики зеленого чаю, попередньо замочені (хвилин на 10) у теплій воді, потім злегка віджаті і прикладені до повік на 5-7 хвилин.

Всі ці засоби можна застосовувати безбоязно: у гіршому випадку, якщо вони вам не допоможуть, то шкоди не принесуть. Складніше усунути почервоніння очей, що  носить алергічний характер. Найчастіше алергію викликають пилок рослин, цвіль, шерсть тварин,  косметичні засоби. Для визначення алергену вам необхідно звернутися до лікаря і саме з ним почати боротьбу із хворобою. Не займайтеся самолікуванням, не зловживайте доступністю очних крапель в аптеці. Удома ж уважно перегляньте свою косметику, викиньте прострочену туш і тіні, уважно вивчіть склад крему для повік.

Після лікування, коли колір ваших очей прийде в норму, щоб уникнути рецидивів, виконуйте прості правила:

– спіть не менше восьми годин;

– не перенапружуйте очі за комп’ютером, кожну годину давайте їм відпочинок, перевівши погляд на 5-10 хвилин  вдаль, на розслаблюючу картинку або чистий аркуш паперу;

– частіше моргайте, щоб змочити пересихаючу поверхню очного яблука;

– при підборі косметичних засобів по догляду за шкірою обличчя та повік, а також декоративної косметики порадьтеся з косметологом або проконсультуйтесь у лікаря-дерматолога.

Дотримуючись рекомендацій лікаря, ви повернете своїм очам здоровий колір і блиск, щоб ні у кого не було сумніву, що це «дзеркало» відображає душу гідної людини.

Матеріал підготувала лікар-офтальмолог дитячий Поліклініки Медікус Оксана Григорівна Хомишин

24-річного молодика, який нападав на осіб неслов’янської зовнішності, засудили до 10 років тюрми

У Тернополі, в рамках #Євромайдану, вже 6-ий день триває молодіжна акція “Тернопіль — місто Європейське”