Міська влада намагається тиснути на незалежне ЗМІ через засновника

Поділитися

Заява про тиск на ЗМІ

головного редактора

газети «Перша міська» (м.Старокостянтинів)

Ірини Рожок-Капранової

 

Міська влада намагається тиснути на незалежне ЗМІ через засновника

 

Міський голова Старокостянтинова Микола Мельничук намагається тиснути на засновника та видавця «Першої міської» газети Олександра Афанасьєва, аби той втручався у редакційну політику незалежного видання.

Журналісти «Першої міської» газети закликають мера Старокостянтинова припинити всі спроби тиску на незалежний засіб масової інформації, в тому числі і за допомогою засновника.

Колектив редакції газети нагадує міському голові Старокостянтинова, що засновник газети не може впливати на редакційну політику видання і не має жодного стосунку до публікацій у газеті.

«Для більш детального розуміння поняття незалежної преси радимо Миколі Мельничуку ознайомитися із законодавством України, а також принагідно ми залюбки познайомимо міського голову Старокостянтинова з засадами редакційної політики, яких протягом двох років дотримується редакційний колектив та засновник газети «Перша міська». А тиск міського голови можна розцінювати як спонукання засновника «Першої міської» до порушення Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» та ст. 34 Конституції України, а також до порушення засад редакційної політики», – заявляють журналісти. Нагадаємо, тиск з боку представників місцевої влади на редакцію газети «Перша міська» почався практично одразу після виходу першого номера газети. Адже газета почала об’єктивно висвітлювати події, які відбуваються у місті, чого до того часу не було. Тому чиновники намагались всіляко перешкоджати роботі журналістів газети, зокрема і в грубій формі відмовляючи надавати коментарі та матеріали. Але у «Першій міській» і надалі висвітлювались питання, які хотіли приховати у міській раді, зокрема, і про використання бюджетних коштів.

Наприкінці серпня 2013 року, після виходу у газеті матеріалу про те як міський голова Старокостянтинова у нетверезому стані ображав місцевого жителя розпочався тиск на засновника газети.

До речі, під час цього інциденту у кабінеті міського голови Старокостянтинова були присутні журналісти телеканалу «ICTV» та газети «По-українськи». Тоді міський голова Старокостянтинова втік від журналістів і телекамер. Наступного дня чи не всі видання надрукували матеріали під назвою «П’яний мер Старокостянтинова наїхав на заявника, котрий прийшов до нього на прийом». Вийшов це матеріал і в «Першій міській» газеті.

А 9 вересня 2013 року міська рада направила листа до Старокостянтинівського відділення Красилівської МДПІ з вимогою перевірити підприємця Олександра Афанасьєва. Тому 24 жовтня 2013 року податкова розпочала фактичну перевірку діяльності ФОП Афанасьєва Олександра Вікторовича, пояснивши, що міський голова вимагає знайти у роботі підприємця хоч якісь порушення.

Цікаво, що лист до податкової був за підписом міського голови Старокостянтинова. А ще одним пікантним моментом у листі міського голови є згадування, що підприємець Афанасьєв є засновником та видавцем «Першої міської» газети. Тобто Микола Мельничук, використовуючи службове становище, спробував таким чином за допомогою податкової натиснути на засновника незалежної газети, яка є непідконтрольна міському голові.

Міський голова та інші представники муніципалітету неодноразово намагалися тиснути на підприємця, який займається виданням незалежної газети. Але їм це не вдавалося зробити.

До речі, в вересні 2013 року Старокостянтинівська міська рада подала позов до суду на газету «Перша міська» з вимогою спростувати інформацію про вакантні махінації, яка була опублікована в газеті. В цій публікації йшлось про те, що міська рада в одному номері комунальної газети оголошує про конкурс на заміщення вакантної посади начальника управління і в тому ж номері газети друкує коментар вже призначеного начальника управління. Тобто конкурс про заміщення вакантної посади оголосили просто для галочки. І про це написала «Перша міська». У своєму позові міська влада вимагає, щоб газета «Перша міська» у спростуванні оприлюднила відомості, які не відповідають дійсності і тим самим ввела читачів газети в оману.

Тому журналісти закликають владу вирішувати конфліктні питання тільки в рамках закону, не поширювати неправдиву інформацію на сторінках комунальної газети, вчасно та в повній мірі відповідати на запити про бюджетні кошти, а також припинити тиск на засновника незалежного видання.

 

1.11.2013 р.

Хуліган ледь не убив чоловіка “через якого” потрапив до тюрми

У Тернополі відзначили 95-ту річницю проголошення ЗУНР