Тернопільщина на віче підтримала Євроінтеграційні процеси в Україні

Поділитися

 24 листопада 2013 року на Театральному майдані Тернополя відбулося народне віче «За європейську Україну! та позачергова сесія Тернопільської міської ради. Незважаючи на дощ, на Театральний майдан прийшли близько десяти тисяч чоловік, щоб захистити свій європейський вибір. Також участь у заході взяли свободівці – народний депутат України Олексій Кайда, голова Тернопільської облради Василь Хомінець, міський голова Тернополя Сергій Надал, голова Тернопільської обласної організації ВО «Свобода» Володимир Стаюра, голова Тернопільської міської організації ВО «Свобода» Роман Навроцький, голови районних організацій, лідери опозиційних організацій, депутати місцевих рад різних рівнів, активісти громадських організацій міста.

 «Минулого четверга, 21 листопада, центральна влада здійснила брутальну і ганебну державну зраду. Уряд прийняв рішення про зупинення підготовки до підписання угоди про асоціацію. Парламент провалив голосування з ключових законів, які попередньо були погоджені, як останні кроки на шляху до Асоціації України з ЄС. Президент — це та людина, яка реально стоїть за цим демаршем. Він, як боягуз, втік перед найважливішим рішенням у своєму житті. І ми стали заручниками його страху. Такий поворот подій не підходить 46-мільйонному народу. Ми розуміємо, що сьогодні настав історичний момент — або ми частина Європейської цивілізації, або — частина Гулагу», – зазначив міський голова Сергій Надал.

 Депутатський корпус одноголосно ухвалив звернення до Президента України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів щодо незмінності євроінтеграційного курсу України.

 

Опісля відбулося народне віче «За європейську Україну!».

 «Режим Януковича намагається позбавити нас історичного шансу. Ця влада показала, що хоче лише одного – якомога довше правити і безкарно грабувати. А українці хочуть жити в нормальній європейській державі. В державі, де панує справедливість, свобода слова, повага до людини та її прав, де всі рівні перед законом», – зазначив, виступаючи перед присутніми, народний депутат Олексій Кайда. «Тому сьогодні маємо відкинути всі непорозуміння і єднатися задля досягнення спільних цілей. Молодь і сивочолі, студенти і пенсіонери, медики, вчителі, всі українці – єднаймося задля майбутнього нашого і наших дітей!», – наголосив народний депутат України, свободівець Олексій Кайда.

 «Цей окупаційний режим протягом багатьох років знищував нашу мову, культуру, історію. Український народ завжди був в Європі, завжди боровся проти окупантів і завжди перемагав. Цей народ не здолати!

 Нас сьогодні чує весь Тернопіль. Якщо у Вільнюсі не підпишуть угоду, ми організовуватимемо революцію. Адже це шанс вивести Україну з ярма! Ми маємо бути в Європі, має жити по-європейськи! Цей режим боїться тільки одного – мільйонів людей, які можуть вийти на Майдан! Тому сьогодні варто об’єднатися! Тільки разом ми переможемо!», – зазначив голова Тернопільської обласної організації Всеукраїнського обєднаня «Свобода»Володимир Стаюра.

 Учасники заходу ухвалили резолюцію, в якій вимагають:

 1. Відставки уряду Азарова за зраду національних інтересів та ухвалення рішення про відмову від курсу на європейську інтеграцію.

 2. Проведення 27 листопада 2013 року позачергової сесії Верховної Ради України, на якій терміново розглянути та ухвалити всі необхідні євроінтеграційні закони, у тому числі, про лікування засуджених закордоном та про прокуратуру.

 У разі неспроможності Верховної Ради ухвалити необхідні закони, відмови парламентської більшості голосувати за них, домагатися розпуску парламенту та проведення позачергових виборів народних депутатів України.

 3. Вимагати від президента України Віктора Януковича негайно скасувати рішення уряду Азарова, відновити курс на європейську інтеграцію та підписати Угоду про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом на вільнюському саміті «Східного партнерства».

 У разі відмови Президента припинити політичні репресії, звільнити Юлію Тимошенко, виконати свої конституційні обов’язки та непідписання Угоди, домагатися імпічменту президенту Януковичу за державну зраду, зрив підписання Угоди про Асоціацію з Європейським союзом та закликати всі демократичні країни світу негайно застосувати персональні санкції проти Януковича та представників його корумпованого режиму.

 4. Звернутися до керівників Європейського Союзу, голів держав та урядів усіх 28 країн його членів із закликом не закривати двері Україні в Європу, створити умови для підписання Угоди про Асоціацію після зміни влади в країні.

 5. Забезпечити координацію дій опозиції, громадськості та всіх українських проєвропейських сил. Провести мобілізацію всіх партій, громадських організацій та громадян, які виступають за європейську інтеграцію України, для проведення акцій протесту.

Прес-служба народного депутата України Олексія Кайди

Кличка не пустили до Києва

Під будівлею Кабміну розпочалися сутички учасників акції з “беркутом”