Силовий сценарій розгону вулиці викличе у відповідь партизанську боротьбу

Поділитися

Першими жертвами якої стануть регіонали , силовики і чиновники середньої ланки.

Можна звинувачувати у провокаціях праворадикалів або активістів Автомайдану , які закликали людей піти на пікет Верховної Ради. Однак не варто забувати , що у вуличній війні, яка нині розгортається, винна насамперед глуха владу. Після прийняття пакета репресивних законів 16 січня по інтернету почав гуляти показовий демотиватор : “Якщо за підпал будинку депутата Кол … ко і за блокування його будинку світить 2 роки , то навіщо стримувати себе “. Напередодні чергового Віче 19 січня стало зрозуміло , що тисячі людей сприймали недільний мітинг як останню можливість відстояти зневажені права і свободи . Військова риторика була чутна напередодні мітингу – багато хто йшов саме “на війну”. Пасивність лідерів опозиції явно не відповідала настроям народу і активістів , яким за новими законами почало загрожувати до 15 років в’язниці. Коли закінчується політика – в справу вступає вулиця.

У результаті сталося те , про що суспільство і політиків попереджали кілька місяців журналісти та експерти – як тільки люди відчули , що їм нема чого втрачати , крім можливості бути побитим і засудженим , протест перестав бути мирним. Це ставить перед політиками і державою низку викликів .

Реальним мирним способом врегулювання протистояння виглядає відставка Віктора Януковича , уряду , формування нової більшості у Верховній Раді і перевибори . І справа не в опозиції , а в тому , що люта маса людей , яка з кожним днем буде готова йти на все більші крайнощі , попросту не сприйме інші формати компромісу. Формування комісії Клюєва-Портнова-Лукаш протестувальники оцінюють як виклик. Андрій Клюєв сприймається активістами як ідеолог силового тиску на Майдан , Олена Лукаш заявляла про те , що міліція має право застосовувати силу до мітингувальників , Андрію Портнову приписують режисуру законопроектів 16 січня і роль координатора судово-репресивної вертикалі.

Очевидно , Янукович не піде на такі поступки. І комісію на Майдані розцінять тільки як спосіб виграти час для стягування до Києва резервів МВС. Відтак, єдиним шансом для політичного врегулювання стане парламент . Зараз всім депутатам з провладної більшості , а також суддям і силовикам , варто зрозуміти , що якщо масовий протест буде жорстоко придушений стрільбою з бойової зброї та загибеллю людей , саме вони – середня ланка влади , стануть першими жертвами партизанської боротьби, яка розпочнеться в країні. Терор у відповідь є неминучий, це наслiдок силового придушення протестів. Таку “дорожню карту” опору підтримають тисячі людей – це стало абсолютно очевидно вчора в Києві на Грушевського. Масштаби силової протидії репресіям влади в Києві взагалі складно уявити. Поки доступний хоча б якийсь політичний компроміс , приватне політичне майбутнє багатьох регіоналів має перспективу. Коли ж на вулиці впаде перший загиблий від кулі , перед парламентськими прихильниками влади та її чиновниками стане питання фізичної безпеки , а Україна може втратити свою державність. Тепер тільки від тверезодумання членів фракції ПР і спонсорів цієї партії , а також від градуса міжнародного тиску на них залежить , чи буде реалізований сценарій повномасштабного громадянського конфлікту .
Сергій Висоцький
http://liga.net

“Правий сектор” дав Януковичу 24 години на евакуацію

Чи зважиться Янукович одночасно посадити тисячі людей?