Румунія, яку оточили “друзі Путіна”, – форпост західних інтересів у Чорному морі

Поділитися

Авторитетне румунське видання Romania Libera опублікувало статтю, в якій йдеться, що українська криза визначила проросійські країни, які оточують Румунію (Угорщина, Болгарія, Сербія) і прозахідне ослаблення центральних європейських країнах, таких як Чеська Республіка і Словаччина. Це робить Румунію головним форпостом західних інтересів в Чорному морі. У цих умовах, пише видання, Румунія не має альтернативи у зміцненні партнерства із Сполученими Штатами та країнами регіону, які висловились однозначно категорично проти беззаконня, яке творить Росія, перш за все це Польща та країни Балтії, передає УНН.

Видання провело аналіз політичних кроків і заяв оточуючих Румунію держав і прийшло до думки, що всі вони так чи інакше слідують у фарватері Росії.

Так, проросійський курс Чехії в Бухаресті бачать в тому, що Прага виступила проти посилення присутності блоку НАТО в східній Європі. “Два дні потому прем’єр-соціаліст Словаччини Роберт Фіцо відкинув посилення військової присутності НАТО в Словаччині на цій же підставі, що властиво поведінки всього уряду в Братиславі”, – пише газета, зазначаючи, що “Словаччина на 100 відсотків залежить від російського газу і, в той же час, дає транзит 40 відсоткам поставок в Європу “.

Прем’єру Угорщини Віктору Орбану проросійські настрої приписують за те, що “після вторгнення в Крим, три дні він зберігав мовчання, а після сховався за декларацією Вишеградської групи”, а після “вважав за необхідне зазначити, що Угорщина не є стороною російсько-українського конфлікту, не вимагатиме оголошення будь-ким війни та звів всю проблему до угорської меншини України, давши гарантії, що воно в безпеці “.

У Болгарії румунські журналісти розгледіли лояльну позицію щодо Росії у вигляді готовності працювати за проектом газопроводу “Південний потік”.

“З усіх республік колишньої Югославії найсильніша декларація з осудом російської агресії в Криму прийшла з Чорногорії, де не буде пролягати” Південний потік”. Соціалістичний уряд Зорана Мілановічем в Загребі не сказав нічого, Словенія запропонувала посередників, Македонія та Боснія зробили розпливчасті декларації, щоб нікого не ображати, а уряд Сербії відмовився засудити Росію і виступив проти санкцій”, – пояснює видання.

Схильність робити “селфі” офіційно визнали психічним захворюванням

За сьогодні знищено понад тисячу бойовиків