Із 250 українських солдатів 51-ї бригади не постраждали лише 22

Поділитися

51-а Перекопсько-Харківська Празько-Волинська механізована бригада перестала фактично існувати. Про це повідомляють волонтери у соцмеражах.

51-а Перекопсько-Харківська Празько-Волинська механізована бригада в боях під Іловайськом Донецької області втратила велику кількість бійців. Кілька десятків військовослужбовців були захоплені в полон противника.

“Інформація, яку попросили оприлюднити родичі офіцерів 51-ї омбр: сьогодні в Іловайському районі Донецької області в полон захоплено близько 40 солдатів і офіцерів 51-ї бригади. Внаслідок оточення і боїв загинуло невідома кількість бійців, ймовірно – десятки”, – повідомив 26 липня на своїй сторінці у Facebook волонтер з Володимир-Волинського Роман Мартинюк.

У коментарях до повідомлення Мартинюка користувачі повідомили подробиці – з 250 не постраждали 22 людини, інші вбиті, поранені або взяті в полон.

Про подробиці трагічних боїв під Іловайськом розповів волонтер Костянтин Зінкевич

“25 серпня була танкова і артилерійська атака на наші блокпости під Іловайськом і Старобешево з боку Донецька. 5-й блок-пост був розбитий. Хто вижив, розбіглися. Досі доля деяких невідома. Загинуло одразу 7 бійців. Частина (до 30 чол.) дійшла до табору. Інші невідомо де. Невелика група потім знайшлася і навіть заволоділа танком Т-72, на якому і повернулася. 3-й батальйон був в оточенні і під постійним артобстрілом. На допомогу приїхав 2-й батальйон, який ще в колоні був обстріляний невідомо ким артилерією. Результат – 1 убитий, 1 поранений”, – написав він на своїй сторінці у Facebook.

За словами Зінкевича, вночі 26 серпня колони танків і вантажівок з російськими військовими, які були помічені ще вчора, продовжили розстрілювати 3-й батальйону в районі Докучаєвська. Минулої ночі наші бійці з цього батальйону спробували вийти з оточення в кількості 100 чол. Відразу загинули убитими 40 бійців, 5 осіб прорвалися. Інші пропали.

****

Хтось сьогодні рукостисканнями бавиться, Кернес пам”ятники Леніну відбудовує… Війна ж іде своїм чорним кроком.
У стрічці новин тисячі людей жадібно шукають новини про 51-у бригаду. Але їх нема. Навіщо псувати “чаепитие” з Меркель? Про усі бригади та батальйони, які воюють в Україні, є новини, а про 51-у нема.
Думка про те, що бригаду мають усяким способом знищити, з”явилась у нас давно. Особливо, після Волновахи. Особливо, коли “пошматували” її, порозкидавши у 128-у, 24-у, 72-у, 95-у бригади та інші, де бійці 51-ї є фактично у ролі “беспризорников”. А ще якщо почати цитувати деяких “високих” командирів, то на рівні емоцій у цьому переконуєшся на 100%.
Два дні. День до перемовин у Мінську, і день під час перемовин. В інформаційному просторі в”ялотекуча війна. Комусь потрібно було це.

Що ж, тоді за дорученням волонтерів Володимира-Волинського, повідомлю, як каже Дмитрий Тымчук, “подробности устроенной Путиным донбасской мясорубки”. Усе тільки про 51-у бригаду.
Вчора 25 серпня була танкова та артилерійська атака на наші блок-пости під Іловайськом та Старобешевим з боку Донецька. Увесь 5-й блок-пост був розбитий. Хто вижив, розбіглись. Досі доля деяких невідома. Загинуло відразу 7 бійців. Частина (до 30 чол.) дійшли до табору. Інші невідомо де. Невелика група потім знайшлась і навіть заволоділа танком Т-72, на якому і повернулись.
3-й батальйон був в оточенні і під постійним артобстрілом. На допомогу приїхав 2-й бат., який ще у колоні був обстріляний невідомо ким артилерією. Результат- 1 вбитий, 1 поранений.
Сьогодні вночі 26 серпня колони танків і вантажівок з російськими військовими, які були помічені ще вчора, продовжили розстрілювати 3-й батальйону в районі Докучаєвська. Минулої ночі наші бйці із цього батальйону спробували вийти з оточення у кількості 100 чол. Відразу полягли вбитими 40 бійців. 5 чоловік прорвались. Інші пропали.
Сьогодні зачистка російською артилерією та “ГРАДами” не припинялась. А наостанок прилетіла СУшка з боку Росії і два рази “пройшлась” по нашим. В районі 14.00 дзвонили бійці 3-го батальйону до нас, до командирів, до родин за порадою. Ми їм радили здатись щоб зберегти життя.
На цю хвилину (я розумію відповідальність заяви) ми маємо до 100 ЛЮДЕЙ ВБИТИМИ і щонайменше 50 У ПОЛОНІ. Багато поранених і зниклих.

Командиру зенітно-ракетного дивізіону майору Олександру Кондисюку відірвало ногу, і Сашко підірвав себе гранатою.
Вбитий командир зенітної батареї майор Олексій Шепелюк.
Вбитий командир мінометної батареї капітан Анатолій Шилік.

Подвиг здійснив командир 8-ї роти 3-го батальйону капітан Олег Редюк. Він зібрав усіх бійців зі свого блок-поста, в т. ч. поранених на 2 БМПшки та один МТЛБ та рушив на Іловайськ, який зайнятий сєпарами. Дякувати Denis Pyatigorets, броня була обварена решітками. Тому, постійно “працюючи” гарматами, вони перетнули Іловайськ, дійшли до Донецька, і по околиці міста поїхали на захід, доки не дістались до нашого блок-поста!!!

Зараз до нас будуть їхати труни з нашими хлопчиками. Багато трун…
У мене є питання- скількох членів Партії Регіонів, горе-командирів і горе-політиків будемо докидати до трун?

****

“Сьогодні зачистка російської артилерією і “Град” не припинялася. А наостанок прилетіла “сушки” з боку Росії і два рази “пройшлася” по нашим. В районі 14.00 дзвонили бійці 3-го батальйону нам, командирам, сім’ям за порадою. Ми їм радили здатися, щоб зберегти життя. На цю хвилину (я розумію відповідальність заяви) ми до 100 людей вбито і не менше 50 у полоні. Багато поранених і зниклих”, – зазначив волонтер.

“Командиру зенітно-ракетного дивізіону майору Олександру Кондісюку відірвало ногу, і Саша підірвав себе гранатою. Вбитий командир зенітної батареї майор Олексій Шепелюк. Вбито командира мінометної батареї капітана Анатолія Шіліка. Подвиг здійснив командир 8-ї роти 3-го батальйону капітан Олег Редюк. Він зібрав усіх бійців зі свого блок-поста, в тому числі і поранених і на 2 БМПшках рушив на Іловайськ, зайнятий сепарами. Броня була обшита решітками. Тому, постійно “працюючи” пушками, вони перетнули Іловайськ, дійшли до Донецька, і по околиці міста поїхали на захід, поки не дісталися до нашого блок-поста”, – повідомив Зінкевич.

Також про великі втрати повіломив головний редактор газети “Волинь-нова” Василь Нагірний.

“Подзвонив з Києва наш волинський боєць, що повертається з відпустки в зону АТО. Просить порадити, куди йому повертатися. Він обдзвонив товаришів, більшість телефонів не відповідають. Один взяв трубку і повідомив, що його “підрозділу” 51-ї бригади вже фактично не існує. Речі, зброя, яку вони здали, – все згоріло. Товариші групами пробиваються з оточення, де знаходяться точно – не знають. Накрили сьогодні дуже багато блокпостів … Боєць питає: “Ну ось, приїду на Схід – і куди мені йти … я не знаю ні хто мій командир, ні де вони знаходяться, а затримаюсь – буде кримінальне провадження …”, – написав Нагірний на своїй сторінці у Facebook.

****

Як вдалося з’ясувати у військових, є перевірена інформація про загибель 14 наших бійців – повідомив на своєму персональному сайті депутат Володимир – Волинської міської ради Анатолій Сорока.

СПИСОК ЗАГИБЛИХ

Беца Ігор Миколайович,

Брик Дмитро Юрійович,

Павлишин Микола Анатолійович,

Голяновський Руслан Вікторович,

Бугайчук Сергій Анатолійович,

Мамотюк Андрій Вячеславович,

Мостика Андрій Вячеславович,

Шепелюк Олексій,

Данилевич Роман Миколайович,

Шилік Анатолій Вікторович,

Приходько м.Бердянськ,

Омелянюк м. Бердянськ,

Марфич.

ОРИГІНАЛ :http://www.volynnews.com/news/society/ofitsiyni-vtrat..

Російські війська зайняли Новоазовськ

Російська бронетехніка під Іловайськом (відео)