Кожен п’ятий школяр – гіпертонік, кожен десятий – має аритмію

Поділитися

Понад 18% школярів потерпають від підвищеного тиску. Такими є результати досліджень, проведених у Чернівцях, Києві, Тернополі та Запоріжжі. Чому в дітей діагностують хворобу немолодих людей, пояснив  Юрій Нечитайло, доктор медичних наук, професор Буковинського державного медуніверситету.

 

— Так, справді, кардіологи і терапевти б’ють на сполох, заявляючи, що молодшають інфаркти та інсульти, але гіпертонію в дітей майже не виявляють. Річ у тім, що для того, аби визначити, чи є в дитини проблеми з тиском, треба враховувати ряд факторів: стать, вік та зріст дитини. Плюс мати спеціальний манжет для тонометра, який відповідає віку дитини. А таких, до речі, немає в педіатрів у жодній поліклініці.

— Скільки дітей взяли участь у науковому дослідженні та які обстеження вони проходили?

— Можу сказати про Чернівці. Ми обстежили понад 800 школярів віком від 7 до 18 років. Причому скринінг проводили в сільській школі, у школі райцентру та в ліцеї й школі обласного центру. Спеціально придбали автоматичні тонометри для дитячого віку, мобільний електрокардіограф, манжети різного розміру до тонометра – для немовлят, дошкільнят і школярів різного віку. Це дуже важливо, бо, перетиснувши ручку дитинки манжетом для дорослого, не вдасться отримати об’єктивних даних. Також у дітей одного віку, але різного зросту тиск може бути різний, але притім і в одному, і в другому випадках вважатися нормою. Упродовж дня обстежували 70 дітей. Притому тиск вимірювали тричі, з перервами, аби мінімізувати похибку.

— Які ж результати дало дослідження?

— Ми виявили, що 13% обстежених дітей мають ожиріння, а понад 18% — підвищений артеріальний тиск. Зокрема, у семикласниці із сільської школи виявили тиск 200 на 140 мм рт. ст.! Причому дівчинка його не відчувала, батьки також не знали. Звісно, більше дітей з гіпертонією серед тих, хто має ожиріння, — у кожного другого. Також потерпають від підвищеного тиску ті, хто має патологію нирок. Крім того, у результаті дослідження з’ясувалося, що в кожного десятого школяра є порушення серцевого ритму — аритмія того чи іншого виду.

— Які діти частіше мають гіпертонію — сільські чи міські?

— Найбільше дітей-гіпертоніків серед школярів великих міст та сіл, а найменше — серед жителів райцентрів. Гадаю, це пов’язано зі способом життя. У селах, зокрема, недостатньо майданчиків, спортивних гуртків, тому в дітей обмежена рухливість. Серед сільських дітей високий тиск – не дивина. А от школярі великих міст більше цікавляться телевізором, комп’ютером і планшетом. Мала рухливість спричинює ожиріння, а звідти – і гіпертонія.

— Чим небезпечний високий артеріальний тиск у дитинстві?

— Часто гіпертонія у дітей пов’язана із хворобою нирок або періодом статевого дозрівання. Коли це минає, тиск нормалізується. Але це лише третина випадків. Цікаво, що, за даними поліклінік, лише 3% дітей мають підвищений артеріальний тиск. Зате коли ці діти підростають і, скажімо, хлопців викликають до військкоматів, виявляється, що з 3% гіпертоніків стає 16%! І це не тому, що їх вигадали, а тому, що вчасно не виявляли. Зрештою, діти-гіпертоніки перетворюються на дорослих-гіпертоніків з високим ризиком інфаркту міокарда та інсульту.

Ольга КАМСЬКА-ОПОЛОНИК

Експрес онлайн

Книга для солдатів в зоні АТО

Сапожник без сапог