Улюбленець телеглядачів Роман Сасанчин розповів про заняття музикою, шкільні предмети і маму з татом та старшу сестру Надію

Поділитися
1425293023Три роки тому, після виступу в ефірі першого сезону вокального шоу «Голос. Діти», 10-річного Ромчика Сасанчина назвали маленьким українським Лучанно Паваротті — за оперний голос, яким виконав пісню відомого італійського маестро «Mamma». Тоді йому не поталанило: судді ще на першому ефірі під час сліпих прослуховувань не повернулися до нього. У другому сезоні телепроекту каналу «1+1» юний талант переміг. На сцені багатьом він нагадав Назарія Яремчука. Самобутній і оригінальний, щирий Роман із села Садки на Тернопільщині, який тепер вчиться у Львові у спеціалізованій музичній школі імені Соломії Крушельницької, звичайно, безмежно радий. Він мріє про те, щоб стати співаком чи викладачем вокалу, по-філософськи мудро резюмуючи: «Але вже як доля заведе».

«Дякую Тіні»

— Романе, як пройшли кілька днів після фіналу проекту «Голос. Діти-2»? Чим займався? Від кого приймав вітання?

— Дуже класно. Мені багато дзвонили, особливо родичі. Говорили, що всі уболівали за мене, голосували, відсилали по 30 «есемесок» кожен. І не тільки родичі вітали.

Цього тижня мене запрошували у «Сніданок з «1+1», на інші інтерв’ю. У середу заспівали авторську пісню Тіни Кароль у Палаці «Україна», коли виступав «Квартал 95», ту, яку виконували у фіналі проекту «Голос. Діти» і на яку вже відзняли кліп.

— Багато хто з твоїх однолітків хоче хоча б сфотографуватися з кимось із зірок. Ти вже з ними не раз спілкувався, з Олегом Скрипкою виступав, твоїм наставником у «Голосі» була Тіна Кароль. Тіна — суворий вчитель? Як проходили заняття з нею?

— Деколи вона була суворою. Багато чого заставляла робити, що я не міг робити. Але я навчився. Дякую Тіні за те, що подарувала мені багато знань різних. Наприклад, треба було співати високі ноти на піано, але я не міг. То треба на упор і тримати — то дуже важко. Але я трохи навчився.

— Із ким із дітей ти подружився найбільше на проекті «Голос. Діти-2»?

— З Русланом Аслановим — ми двоє були у команді Тіни Кароль, із Настею Багінською. Але найбільше — з Русланом. Спілкувалися, грали в різні ігри на телефонах. Деколи разом ходили по Києву.

— Загалом, це було твоє рішення — пробуватись стати учасником цього вокального шоу вдруге? Чи тобі порадили знову попробуватися учителі або батьки?

— Мене запросили на другий сезон проекту «Голос. Діти». Подзвонили мамі. Вона не знала, що відповісти. Сказала: питайтеся директора школи, Закопця Левка Мироновича. Директор, звичайно, дозволив, сказав: хай буде, може, щось виграє дитина, буде знову знаменитим… І я вирішив іти на «Голос. Діти».

— А перший раз сам захотів?

— Так. Я дивився, дуже любив «Голос країни». Сам вирішив піти, щоб позмагатися у дитячому конкурсі.

— Не боявся, що вдруге на сліпих прослуховуваннях до тебе ніхто з тренерів не повернеться?

— Такі думки були. Але хотів повернутися у проект.

«Було деколи: треба вчитися — а не хотілося»

— Ти починав учитися грати на акордеоні у музичній школі спочатку за кілька десятків кілометрів від дому, у Товстому, потім займався вокалом ще далі — у райцентрі Заліщики. Такі поїздки позначилися на твоїх оцінках у звичайній школі?

— Я чимало у звичайній школі пропускав. Бо було багато запрошень виступати. Доводилося потім доганяти, оскільки я відставав трохи від науки.

— Зараз як у тебе з навчанням?

— Теж доводиться доганяти. Постараюся наздогнати.

— Які твої найулюбленіші шкільні предмети?

— Звичайно, музика: фортепіано, вокал. У школі люблю історію, українську літературу, мову. Математику теж, але вже складніші теми пішли, треба вчити, важче дається.

— Тепер ти навчаєшся у середній спеціалізованій музичній школі імені Соломії Крушельницької у Львові. Розкажи трохи про це. Хто у тебе вчителі? Чи є там друзі?

— У Львові дуже гарні вчителі. У мене з’явилося багато друзів. Коли тільки прийшов, почав знайомитися, були певні складнощі, конфлікти. Але все виправилося.

— Усі знають, що це мама наполегливо розвиває твій талант, возила тебе на заняття, на конкурси. Чи ти часто їй казав: «Не хочу я в ту музичну школу ходити»?

— Було деколи: треба вчитися — а не хотілося. Потім вчив, хотілося показати, що можу справитися із завданнями, отримати похвалу.

— Розкажи трохи більше про своїх батьків: хто вони за професією, що люблять робити?

— Моя мама спочатку шила, потім у сільській раді працювала. Її скоротили, тепер вона без роботи. Тато мій працював токарем, на меблевій фабриці. Там йому у пристрій руку затягнуло і відрубало чотири пальці. Татові довелося піти на пенсію, хоч йому рано ще було. І працювати вдома.

Моя старша сестричка Надя дуже хотіла бути вчителькою. Дуже добре закінчила університет імені Юрія Федьковича у Чернівцях. Тепер зацікавилася журналістикою, збирається працювати у Тернополі. Вона написала багато віршів — дві книжки. Інколи плануємо, щоб вона мені вірші склала, а я до них підберу музику. Я теж пишу вірші, одна книжка є — не надрукована ще.

— Ти мрієш стати співаком? Чи хочеш співати і здобути ще якусь професію?

— Мрію стати співаком чи викладачем вокалу. Але вже як доля заведе.

Валентина САМЧЕНКО, Україна молода

МАМИНІ СПОДІВАННЯ

«Дуже багато людей привітали Ромчика з перемогою, — розповідає мама переможця другого сезону проекту «Голос. Діти» Євдокія Петрівна Сасанчина. — Ніч після закінчення фіналу мій телефон буквально розривався від дзвінків, син навіть не міг заснути від того. Дзвонили і родичі, і просто глядачі з усієї України, також дуже багато привітань надійшло від діаспори: США, Франції, Британії, Швейцарії. А що буде, коли Ромчик повернеться до Львова, а я — до рідного села! З приводу його майбутньої професії, я би хотіла, щоб Ромчик став відомим артистом, я хочу, аби його талант оцінили у світі, і він міг би реалізувати його та бути щасливим. Я йому всіляко намагаюся допомогти у цьому. Але якщо Ромчик обере якусь іншу професію, я його також підтримаю».

 

СЛОВО ПРО УЧНЯ

«Від початку Ромчик дуже хотів займатися музикою, — каже «УМ» Олег Павлович Николяк, викладач музичної школи у селі Товсте Заліщицького району Тернопільської області, перший учитель зі спеціалізації здібного хлопця. — Відразу на прослуховуванні видні були задатки: гарні слух, відчуття ритму. Ромчик — щира, відкрита дитина, наполеглива і беручка. Ми пройшли три класи за спеціалізацією акордеон, далі хлопець вище захотів вчитися, тепер — у Львові».

 

Про що мовчить англомовний прем’єр-міністр Яценюк?

Суд засудив жінку за умисне вбивство до 7 років позбавлення волі