Чи потрібні детективи в Антикорупційному бюро?

Поділитися

antykorupciyne_byuro_2Національне антикорупційне бюро оголосило про конкурсний набір 100 детективів. Про це на засіданні Комітету з питань запобігання та протидії корупції Верховної Ради заявив директор бюро Артем Ситник. На його думку, НАБ очікує отримати близько15-20 тисяч заявок від претендентів. Розмір заробітної плати становитиме близько 30 тис. грн.
Михайло Гаврилюк, член МДО «Депутатський контроль», народний депутат (фракція «Народний фронт»): «Скептично ставлюся до ідеї до набору детективів у Антикорупційне бюро. Це не зовсім відповідає українському менталітету. Добре, якщо робота детективів принесе результати. Адже виплати на заробітну плату для них ввіллються у «кругленьку» суму. І тут не варто забувати, що це державні кошти. Не розумію, навіщо нам детективи з такою великою зарплатнею, якщо у чиновників, які беруть хабарі, вона мізерна?»
Михайло Гвоздьов, член МДО «Депутатський контроль», народний депутат (фракція «Блок Петра Порошенка»): «Сам по собі задум цікавий. Але, як відомо, з будь-якої ідеї можна зробити щось варте уваги, а можна просто занапастити. Вважаю, все залежатиме від людей, які там будуть працювати. Якщо дивитися на ріст корупції в нашій державі, важко повірити, що всі 100 детективів будуть чесними. Тут виникає багато запитань: звідки буде фінансування? На яких умовах працюватимуть детективи? Чи є взагалі в Україні кваліфіковані спеціалісти такого рівня? Ці питання поки що залишаються відкритими».
Вадим Івченко, співголова МДО «Депутатський контроль», народний депутат (фракція «ВО «Батьківщина»): «Поки що не розумію, хто і на якій підставі прийматиме детективів на роботу? Як проводитиметься конкурс на ці посади? Які будуть у них обов’язки? Запитань більше, ніж відповідей. І взагалі хочеться, щоб новостворене бюро дійсно займалось викоріненням корупції в Україні, а не спрямувало роботу до зведення рахунків із суддями. Щоб це не був центр тиску. Тобто, робота керівника Нацбюро повинна, перш за все, бути ефективною і прозорою. Мене найбільше хвилює те, що призначений він особисто Президентом України. Адже це може спричинити неналежне виконання обов’язків в угоду першій особі, своєрідний початок боротьби з «неугодними».
Денис Силантьєв, співголова МДО «Депутатський контроль», народний депутат (фракція «Радикальна партія Олега Ляшка»): «Антикорупційне бюро повинно бути автономним державним органом, як Федеральне бюро розслідувань в США. ФБР – не «кишенькова організація». Вона тримає чиновників на гачку, і це дійсно працює. Не важливо, хто працюватиме в бюро – детективи, правоохоронці чи юристи. Головне – політична воля на придушення корупції у людини, яка очолює установу. Уже найближчим часом суспільство зможе дати свою оцінку антикорупційним діям голови НАБ.».
Нагадаємо, основні вимоги для претендентів на посаду детективів – наявність вищої юридичної освіти та 2 роки юридичного стажу. Усі конкурсанти повинні будуть пройти кваліфікаційний іспит із 3 500 питань і тести конкурсної комісії. Переваги будуть надаватись претендентам, які служили в АТО.

Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи без відмітки міграційної служби – недійсна

Не дамо Росії черговий інформаційний привід