«Кожен десятий голос ТОП “100 тернополян” – фальсифікація – організатори»

Поділитися

sddefaultНе встиг завершитися широко розрекламований ТОП “100 кращих тернополян” як розгорівся неймовірний скандал щодо його результатів. Підсумки конкурсу дискредитували як ідею народного голосування так і багатьох учасників рейтингу.
Як заявив в ефірі “ТV-4” співорганізатор опитування Назар Зелінка ще за два дні до оприлюднення результатів — недостовірними, сфальсифікованими виявилися більше 10-ти! відсотків усіх голосів. Тобто з 22 тисяч кліків чи СМС (до того ж, можливо, з різних номерів одного абонента) — 2500 вже виявилися фейковими.

Та й загальна участь тернополян, яких три місяці агітували на кожному кроці, виявилася мізерною — близько 5-6%. Це при тому, що навіть на вибори зазвичай приходять 70%.
Не додали прозорості і самі результати. Для того, аби вирватися в лідери рейтингу достатньо було набрати лише кілька сотень “лайків”. Та й різниця між учасниками склала по 50-100 голосів.
Безумовним переможцем, за якого проголосувало трохи більше ніж…0,5 відсотка усіх тернополян, став Сергій Притула. Люди віддали першість шоу-мену, який живе в Києві, а за відому у всій Україні тернопільську активістку Лілю Мусіхіну проголосувало лише 0,2% тернополян. Досить важко повірити, щоб у волонтерки у якої в мережі Фейсбук — 5000 друзів, які допомагають їй збирати сотні тисяч гривень для допомоги армії та переселенцям, був такий результат.
Загалом за першу десятку “кращих” проголосувало менше 2% жителів міста (невідомо — реальних чи фейкових).
Тож або люди не повірили в шляхетність намірів замовників “праймеріз”, або хтось захотів штучно знецінити довіру до громадських активістів та влади міста.
До речі така акція не може на догоду замовникам називатися “праймеріз”, тобто попередніми виборами, як то в США чи у Франції. Оскільки тернопільська акція не стала ні достовірною, ні репрезентативною.
Схоже чергову демократичну ініціативу знову використали люди з непевними намірами. Навіщо ж іще було викидати 2 мільйони гривень на програму в яку не повірили самі тернополяни.

У квітні в Україні виготовили 563 автомобілі

Хто видає “Тернопільську правду”?