Як Олег Тягнибок брехнею спровокував людей на вбивства під Радою

Поділитися

11951813_944777275583998_6576477462827966414_n“Є гнів людей і протест людей. І протест людей нікому не зупинити, ні Тягнибоку, ні Авакову ні будь-кому іншому. Це народ висловлює свій протест проти ганебної, зрадницької влади”. Так Олег Тягнибок прокоментував “Українській правді” криваві події під парламентом одразу після того, як вони відбулися.

Тягнибок лукавить. Він не лише не намагався зупинити народний гнів, він сам його сформував і направив у русло насилля, застосовуючи при цьому брехню.

У понеділок перед голосуванням депутатів за децентралізацію лідер “Свободи” виступив перед натовпом під будівлею парламенту з поясненням того, яку “зраду” готує Рада:

“Держава – цитата – гарантує недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної відповідальності і адміністративної та покарання осіб – учасників подій на території Донецької, Луганської областей! Це конкретний пункт (натовп починає шуміти), за який вони сьогодні хочуть голосувати! Це – ам-ні-сті-я! Амністія всім тим гіркіним, моторолам, гіві і іншим! Всім тим московським прихвостням, найманцям, які вбивають наших хлопців і дівчат! Тобто, фактично більшість того, чого вимагав Путін, сьогодні ми бачимо у цій Конституції!”

Ось відеозапис цих слів, а також того, що відбулося далі:

Тягнибок у своєму виступі сказав неправду одразу декілька разів.

По-перше, депутати не збиралися голосувати за те, що він назвав “амністією” – вони вже давно за неї проголосували. Зачитана Тягнибоком цитата є третім пунктом закону “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей”, який Рада прийняла ще 16 вересня 2014 року.

У змінах до Конституції, за які депутати голосували у понеділок, є лише посилання на цей закон у перехідних положеннях.

Більше того, 17 березня Рада прийняла зміни до цього закону, яким зупинила дію восьми з десяти його пунктів, у тому числі – і пункту про недопустимість покарання бойовиків.

Умовами для відновлення дії цих пунктів було проведення виборів на Донбасі за законами України та під контролем ОБСЄ, виведення всіх бойовиків та військової техніки, відновлення роботи українських ЗМІ на Донбасі. Тобто за умови повного відновлення Україною контролю над окупованими регіонами.

Далі – навіть за цих умов бойовики не отримають безумовного звільнення від покарання, тому що процедура їхньої амністії регулюватиметься не цим законом, а іншим, прийнятим також 16 вересня 2014 року, який так і називається – “Про недопущення переслідування та покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей”.

Цей документ передбачає, що під амністію потраплять лише ті бойовики, які протягом місяця після набрання чинності документа склали зброю, звільнили заручників, розблокували адмінбудівлі та подали відповідну заяву.

І головне – під амністію не потраплять бойовики, які здійснили важкі злочини, були причетні до катастрофи малайзійського літака або перешкоджали розслідувати цю катастрофу.

Олег Тягнибок все це, звичайно, знав. Але можливість повернути своє вже підзабуте ім’я на перші шпальти газет і додати своїй вкрай маргіналізованій партії кілька пунктів перед місцевими виборами виявилася для нього важливішою.

Навіть ціною крові і життя людей.

Олег Шанковський, “Українська правда

Народ збіднів, і його простіше купити, ніж вигадувати якісь нові ходи

Що горить у Тернополі?