Заява щодо саботажу підготовки звіту EITI стосовно прозорості видобування нафти та природного газу в Україні

Поділитися

01nafta_201206Громадянська мережа ОПОРА глибокого занепокоєна порушенням чинного законодавства щодо прозорості видобувних галузей України*, а саме ми вважаємо неприйнятною бездіяльність відповідальних осіб компаній та державних установ, що не надали відповідно до чинного законодавства, інформацію, необхідну для підготовки звіту EITI.

EITI – це міжнародний антикорупційний стандарт забезпечення прозорості у добувних галузях. Шлях України до EITI розпочався у вересні 2009 року, постановою Кабміну №1098, якою Україна зобов’язалася імплементувати стандарт ЕІТІ. Знову повернулися до цього питання через три роки, 10 жовтня 2012 року, коли наказом №785 Міненерговугілля було створено групу з питання імплементації ЕІТІ в Україні. В результаті, 17 жовтня 2013 року у Кот-д’Івуарі на 25-му засіданні Правління ЕІТІ, було прийнято рішення про надання Україні статусу країни-кандидата EITI. (детальніше: eiti.org.ua)

Наміри України боротьби з корупцією у видобувних галузях через імплементацію стандартів ЕІТІ отримали широку підтримку стратегічних партнерів, стали позитивним сигналом для інвесторів та світової спільноти. Імплементація стандарту ЕІТІ наразі закріплена на міжнародному рівні угодою про асоціацію з ЄС та умовами для отримання макрофінансової допомоги від ЄС і Світового банку.

Відповідно, на державному рівні зобов’язання перед EITI забезпечені коаліційною угодою, законом № 521-VIII від 16.06.2015. Також 8 вересня КМУ затвердив план заходів по забезпеченню прозорості у видобувних галузях на 2015 рік.

За вимогами до країни-кандидата в EITI , Україна взяла на себе зобов’язання не пізніше 17 жовтня 2015 року провести аудит у нафтогазовидобувній галузі та опублікувати звіт відповідного стандарту. Для підготовки звіту був сформований український Секретаріат EITI та обрано незалежного адміністратора звіту, ним стала міжнародна аудиторська компанія Ernst&Young.

За результатами незалежного аудиту очікується оприлюднення інформації щодо розробки нафтогазових родовищ:

  • основні родовища нафти і газу в Україні,
  • власників ліцензій на видобування,
  • обсяги видобутку нафти та газу,
  • платежів пов’язаних з видобутком, які здійснюють видобувні компанії, до державного та місцевих бюджетів,
  • доходів держави, пов’язаних з розробкою національних природних ресурсів.

Звіт EITI формується за результатами аналізу запитів на інформацію що зобов’язані надати відповідні компанії та державні установи. Проте станом на 17 жовтня, за даними українського секретаріату EITI, вдалося отримати від органів влади лише 60% інформації про надходження від видобутку нафти і газу, державних видобувних компаній – всього 30%, приватних видобувних компаній – менше половини. Не надійшли необхідні дані від компанії «Укрнафта» та Державної фіскальної служби.

В результаті цієї бездіяльності посадовців, які Громадянська мережа ОПОРА готова, без детального пояснення від них, розцінити як саботаж, Міністр енергетики та вугільної промисловості ініціював процедуру перенесення терміну публікації звіту EITI з 16 жовтня 2015 року на 15 січня 2016 року. Відповідне звернення було надіслано голові Правління EITI пані Клер Шорт.

Ми не можемо знайти інших вагомих причин зриву строків публікації звіту, аніж дії осіб, зацікавлених у збереженні корупційних схем, що стануть очевидними через оприлюднення звіту EITI.

Звертаємося до усіх відповідальних осіб, які можуть посприяти якнайшвидшому наданню інформації для звіту ЕІТІ! Повний, зрозумілий та максимально прозорий звіт EITI дасть чіткий сигнал суспільству, що корупція може бути подолана, а нафтогазова галузь України – є дійсно прозорою.

Ми вважаємо, що повнота та прозорість інформації щодо вартості ліцензій і процедури їх отримання, тарифів та рентних ставок за користування надрами, привабить міжнародних інвесторів в нафтогазовидобувну галузь.

Як зазначив старший аналітик міжнародної аудиторської компанії Ernst&Young, Андрій Кітура, «У нас є приблизно 25% компаній, які, за нашими даними, мають дозволи на видобування нафти та газу, але які не відповідають на запити або не розташовуються за містом своєї реєстрації чи поштовою адресою. Знайти їх наразі неможливо». Це питання необхідно вирішити уповноваженим органам, притягнувши до відповідальності осіб, що порушують закон своєю злочинною бездіяльністю.

Наголошуємо, що у разі продовження саботування надання інформації та зриві публікації звіту ЕІТІ, що тягтиме за собою невиконання міжнародних зобов’язань України перед EITI, це стане різко негативним сигналом для усіх без виключення міжнародних партнерів нашої держави. Насамперед, це продемонструє неспроможність чи небажання боротися з корупцією в Україні.

З огляду на це,  Громадянська мережа ОПОРА закликає уповноважених осіб у державних та місцевих органах влади, державних та приватних видобувних компаніях, компанії «Укрнафта» та Державній фіскальній службі надати повну та достовірну інформацію в потрібному форматі для укладання загального звіту до українського секретаріату EITI.

*Закон від 16.06.2015 № 521-VIII Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях та Розпорядження КМУ від 8 вересня 2015 р. № 910-р Про затвердження плану заходів із впровадження Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях на 2015 рік.

Детальніше:
Богдан Горобчук,
прес-секретар
житлово-комунальних  та енергетичних  програм
Громадянської мережі ОПОРА
+38  063  583 52  80

Курйоз на Тернопільщині: як виборча комісія протоколи прасувала (відео)

Нова проблема в зоні АТО: як боротися зі щурами?