Лампи розжарювання планують вивести з обігу

Поділитися

До Верховної Ради внесли проект закону про те, щоб вивести з обігу звичайні лампи розжарювання. У Європі такий закон діє з 2012 року, але запровадити його планують поступово, до 2016 року. В Україні пропонують зробити заборону на використання світильників, енергоефективність яких нижча класу А та В.
Андрій Мартишко, місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА, розповів про переваги та недоліки переходу України на світлодіодні та люмінесцентні світильники.
«Екологічний та економічний ефект таких лампочок значно відчутний, адже енергоспоживання досить низьке. Наприклад, світлодіодні лампи мають економію енергоспоживання до 90 %, але світло від такого приладу при тривалому використанні може бути шкідливе для очей. Також у нас ще немає місця для їхньої утилізації. Адже вони містять ртуть, яка впливає на здоров’я людини та стан навколишнього середовища. На мою думку, цей закон та впровадження програм енергоефективності стимулює до відкриття підприємств з утилізації таких ламп», – розповів у своєму коментарі для місцевого каналу ТТБ Андрій Мартишко.

Впродовж години зловмисники вимагали у подружжя з Нагірянки гроші та дорогоцінності

У Тернополі продають молоко з “майбутнього”