3 1 січня 2015 року плата за землю – це місцевий податок, який є однією iз складових податку на майно

Поділитися

Miсцеві податки i збори встановлюються рішеннями, які в межах повноважень приймають сільські, селищні та міські ради. Встановлення місцевих податків i зборів здійснюється у порядку, визначеному Податковим кодексом України (далі – ПКУ).
Розділом XIII ПКУ передбачено граничний розмір ставок земельного податку, у розрізі категорій земельних ділянок ставки визначаються рішенням місцевої ради.
При цьому за відсутності рішення місцевої ради про встановлення місцевих податків i зборів, такі податки до прийняття рішення справляються виходячи з норм ПКУ iз застосуванням мінімальних ставок, а плата за землю – із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування плати за землю (п. 12.3 ст. 12 ПКУ). Зазначену норму також необхідно враховувати для розрахунку суми земельного податку за земельні ділянки, розташовані за межами населених пунктів, нормативну грошову оцінку яких не проведено.
Водночас згідно з ПКУ місцевим радам не надано право встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків i зборів для окремих юридичних oci6 та фізичних осіб-підприємців i фізичних oci6 або звільняти їх від сплати таких податків та зборів.
Згідно з ПКУ, якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право.
Порядок застосування пільг зі сплати земельного податку викладено в Узагальнюючій податковій консультації щодо застосування пільг зi сплати земельного податку, встановлених відповідним рішенням органу місцевого самоврядування, затвердженій наказом ДФС від 28.05.2015 р. №379.
Відповідно до п.287.1 ст. 287 ПКУ власники землі та землекористувачі сплачують земельний податок з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.
Відтак суб’єктам господарювання, які не оформили відповідно до законодавства право власності або користування землею, необхідно звернутися до органів виконавчої влади та/або органів місцевого самоврядування для оформлення та реєстрації такого права.

Відділ комунікацій
Головного управління ДФС у Тернопільській області

Майдан ще не завершений

Платники єдиного податку, що перевищили мільйонний дохід, застосовують РРО в обов’язковому порядку