Українці у Польщі зможуть щомісяця отримувати урядову допомогу у розмірі близько 115 євро на дітей

Поділитися

polskaУ новому році громадяни Польщі та деякі групи іноземців, котрі проживають на терені країни над Віслою, можуть отримати від уряду спеціальну допомогу на виховання дітей. Розмір допомоги – це 500 злотих, тобто близько 115 євро щомісяця, передає Польське радіо.

Польський уряд оприлюднив проект закону Про допомогу держави у вихованні дітей. Обіцянка виплати 500 злотих була одним з головних елементів передвиборчої кампанії партії Право і справедливість, вже після формування уряду прем’єр Беата Шидло декілька разів підтверджувала. що згаданий законопроект є пріоритетом її Кабміну.

У проекті закону, датованому початком грудня, згадується, що право на допомогу від держави матимуть польські громадяни, а також іноземці:
– на яких розповсюджуються норми про координацію систем соціального забезпечення
– якщо на них розповсюджуються підписані Польщею двосторонні умови про соціальне забезпечення
– отримали дозвіл на проживання на підставі праці на посаді, яка вимагає високих кваліфікацій
– власники карти побиту з дописом “доступ до ринку праці”
– іноземці, які працюють у Польщі на підставі візи відповідної категорії (таким чином, на фінансову допомогу не матимуть права громадяни України, які перебувають у Польщі з дитиною на підставі візи чи дозволу на проживання, що були видані з метою навчання)

У тексті проекту сказано, аби отримати матеріальну допомогу на виховання дитини, треба перебувати на терені Республіки Польща. Рішення про надання допомоги приймає відповідний воєвода.

Ініціатива Права і справедливості призначена в першу чергу для родин, які мають двох та більше дітей. Якщо у родині одна дитина, допомогу можуть отримати ті, чий щомісячний дохід не перевищує 800 злотих на члена родини.

Ознайомитися з текстом проекту закону можна на сторінці Мінстерства родини, праці та соціальної політики.

Планується, що законопроект буде ухвалений Сеймом, де Право і справедливість має більшість, вже у лютому, а виплата 500 злотих розпочнеться вже у квітні.

Як у Кременці рятували чоловіка в аварії (фото)

Найбільша кількість ВІЛ-інфікованих була виявлена в Тернополі – 42 випадки