Україна увійшла до списку країн з найбруднішим повітрям

Поділитися

d26112b7d0_199909Під ризиком смерті від забруднення атмосфери знаходиться кожен 918-й мешканець України. Про це йдеться в дослідженні агентства Блумберг, опублікованому журналом Nature.

Україна посіла 9 місце серед 15 держав в анти-рейтингу країн за смертністю від забруднення повітря. Через це за статистикою щороку в Україні гине кожна 918-та людина. Загрозу здоров’ю та життю українців становлять застарілі та кричуще неефективні підприємства енергетики й важкої промисловості.

“Найбільшим джерелом забруднення повітря в Україні є вугільна енергетика, – коментує експерт з вугільної енергетики Національного екологічного центру України Олег Савицький. – Середній вік застарілих і зношених великих ТЕС України складає 50 років. В більшості вони не мають належного очисного обладнання і інтенсивно забруднюють атмосферу токсичним пилом з вмістом важких металів, двоокисом сірки та оксидами азоту. Викиди на більшості енергоблоків перевищують дозволені європейські норми в 40 разів”.

Близько 3,3 млн. людей у світі померли через постійний вплив часточок пилу та хімічних речовин у повітрі в 2010 році. Цей показник може подвоїтися до 2050 року.

Найбільше шкідливих речовин утворюється через використання енергії домогосподарствами та в комерційному секторі. Зокрема, виробництвом електроенергії через спалювання сміття та з використанням дизельних генераторів.

Ще понад 3,5 млн. людей вмирають щороку через забруднення повітря всередині приміщень через використання плит та печей на деревному чи вугільному паливі для приготування їжі та опалення житла.

За словами групи експертів, викиди Трипільської ТЕС спричиняють значне збільшення захворюваності та смертності у столичному регіоні. Ця ТЕС працює на антрацитовому вугіллі з Донбасу. На неї припадає 82,8% отруйних промислових викидів в повітря Київської області.

У Скалі-Подільській підприємець перекрив русло Збруча

Як Громадське телебачення зустрічало Новий рік (відео)