Налякає чи привабить інвестиційний паспорт Тернопільщини потенційних інвесторів?

Поділитися

Маланчук-Оксана-1Пропонуємо до уваги читачів статтю, яка зайняла перше місце у І-му етапі Конкурсу студентських публікацій на тему “Використання коштів обласного бюджету Тернопільської області”. Підготувала її Оксана МАЛАНЧУКстудентка Тернопільського національного економічного університету.

До слова, триватиме конкурс протягом усього 2016 року та матиме чотири етапи – за результатами квартальних публічних звітів головних розпорядників коштів обласного бюджету Тернопільської області. Організаторами виступили: ГО «Експертно-аналітична група «Акцент», кафедра фінансів ТНЕУ ім. С.І.Юрія, та ГС «Рада бізнесу Тернопілля».

Проблема залучення інвестицій в економіку – одна з найгостріших сьогодні. Розвиток інвестиційної діяльності,  підвищення інвестиційної привабливості та збільшення обсягів інвестицій в економіку – одне з важливих завдань, що стоїть сьогодні перед країною та регіонами зокрема.

Інвестиційний потенціал Тернопільської області чималий. Вигідне економіко-географічне розташування, дешева робоча сила, високопродуктивний земельний фонд, лісовий фонд та запаси мінеральних вод, наявний туристичний та рекреаційний потенціал.

Та попри це все обсяги іноземних інвестицій досить низькі, а Тернопільщина лідирує за найвищим рівнем безробіття та найнижчим рівнем життя населення.

А як же в цей час працює влада, щоб збільшити інвестиційну привабливість нашої області?

На публічному звітуванні головних розпорядників коштів обласного бюджету, а саме Департаменту економічного розвитку, інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва ТОДА, я мала можливість ознайомитись з Інвестиційним паспортом Тернопільської області.

А ви знали, що інвестиційний потенціал нашої області настільки великий, що вклавши, наприклад, 5 млн доларів у будівлю та введення в експлуатацію цегельного заводу у Гончарівську, за рік часу він вже окупиться? Навіть мені, як звичайній студентці, було дивно бачити такі цифри та показники у стратегічних інвестиційних проектах. Що вже говорити про потенційних інвесторів, професіоналів у своїй справі?

І таких проектів – більше, ніж два десятки. Якщо все так чудово, то чому прямі інвестиції в області зменшуються? Чому тернопільські мільйонери не інвестують у такі проекти, якщо це настільки вигідно та окупиться за смішний період часу?

На запитання професійного аудитора, що тривалий час співпрацює з інвесторами, щодо об’єктивності цих показників, начальник департаменту відповіла, що вони розраховувались експертами(!). Цікаво ж, якими саме, і чи самі «експерти» вклали б кошти у такі проекти?

На розроблення та друк такого інвестиційного паспорту витрачено 16 750 грн з обласного бюджету. А окрім цього на зйомку та монтаж ролика про інвестиційний потенціал Тернопільської області витрачено 8,5 тис. Грн. Самого ж ролика, до речі, за годину пошуків в мережі Інтернет, я так і не знайшла. Хоча, швидше за все, він мав би бути розміщений на сайті ТОДА в розділі «Інвестуй в Тернопільську область»  (http://www.oda.te.gov.ua/main/ua/publication/content/32344.htm).

Сподіваємось, що Департамент економічного розвитку, інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва опублікує нарешті цей ролик  на своєму сайті (на розробку та хостинг якого витрачено 9 тис грн ще в 2015, проте якого ще досі нема).

І це ще не все. Перегляньте Каталог конкурентоспроможної промислової продукції підприємств Тернопільської області – на сайті ТОДА, в розділі «Купуй Тернопільське» (http://www.oda.te.gov.ua/data/upload/publication/main/ua/20594/katalog_konkurent_ukr.pdf).

На виготовлення таких каталогів (500 шт) з обласного бюджету витрачено 22 650 грн. А це просто перелік підприємств на 34 сторінки, де вказано основний асортимент продукції. Хто буде взагалі переглядати таку інформацію? А особливо зараз, коли конкурентоспроможне підприємство (якщо це й справді так) має свій сайт, де можна переглянути всю детальну інформацію, та й шукати онлайн набагато зручніше, ніж гортати отакий «довідник».

Тож робіть висновок, наскільки ефективно витрачаються кошти в плані стимулювання інвестицій. Це, якщо не брати до уваги оплату тренінгів (16 тис грн тренеру за 8 год.), сотні флешок, папок для флешок, блокнотів, пакетів з символікою і т.д…

Якщо вам цікаво, на що ще департаменти ТОДА витрачають кошти – переглядайте реєстри договорів на сайті Тернопільської обласної ради (у розділі «Публічні фінанси» >> Реєстри договорів укладених розпорядниками коштів обласного бюджету) http://te-rada.org/list/?t=40&s=rada, що стало можливо завдяки впровадженню Порядку публічного звітування ГРК Тернопільської області, що був ініційований Експертно-аналітичною групою «Акцент».

Ну а щодо інвестицій – 19-20 травня  у Збаражі, під гаслом «Тернопільщина – надійний партнер!» відбудеться Міжнародний інвестиційний форум «Тернопільщина Invest – 2016». Що ж, побачимо чи саме цей «перспективний» потенціал презентуватиме наша влада.

Селянин з Вільховець глушив рибу електроструном

Тоня Матвієнко вже не знає як привернути увагу до своєї персони