Товариство Червоного Хреста України розкрадає кошти, які отримує від держави та донорів

Поділитися

krasnyj-krest-ukrainyТовариство Червоного Хреста України продає гуманітарну допомогу, бере плату за проведення безкоштовних курсів, а використання коштів, як державних, так і донорських, є непрозорим та викликає запитання. Про це заявив громадський активіст Михайло Тульський під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Як пояснила громадська активістка Анна Бурдиляк, організація має спеціальний статус і за українським законодавством користується особливим захистом. Тільки Президент та Міжнародний Комітет Червоного Хреста мають на нього вплив. Проте останній вже заявив, що не має ніякого відношення до української організації. «Це не правда, Міжнародний Червоний Хрест фінансує близько 12 програм українського червоного хреста. Фактично, Міжнародний Червоний Хрест покриває корупцію в українському Червоному Хресті», – заявила Анна Бурдиляк. Вона додала, що Міністерство охорони здоров’я України щороку виділяє товариству близько 80 мільйонів гривень, не вимагаючи при цьому жодного звіту про використання коштів. За словами Дмитра Кузіна, юридичного радника Transparency Intenational Україна, за останні 4 роки Товариство Червоного Хреста України отримало 313 мільйонів гривень. Жодних даних про використання цих коштів немає. Відсутня також і інформація про вибори керівних органів, які відбудуться вже сьогодні. «Не треба бути провидцем, щоб сказати, що наступні 5 років у керівництва Червоного Христа залишаться ті самі люди, зокрема, пан Усіченко, який очолює організацію уже 30 років», – зазначив пан Кузін.

За словами Олени Козаченко, журналіста «Слідство.Інфо», на сьогодні немає ніякої реакції ані від правоохоронних органів, ані від МОЗу. Мовчать і «Кока-Кола» та «Проктер енд гембл», продукцію яких український Червоний Хрест продає замість того, щоб роздавати безкоштовно. Пані Козаченко розповіла, що перевірки в українському Червоному Хресті фактично не проводилися, адже одна районна організація перевіряла іншу. «Верхівка Червоного Хреста – вони всі партійні. Не складно зробити висновки, хто, для кого і для чого працює», – переконана журналіста «Слідство.Інфо».

Жертвою зловживань в українському Червоному Хресті став і Макс Хільперт, донор із швейцарської організації «FORUM OST-WEST», який проживає в Україні останні 25 років. Минулого року він завозив близько 1000 тон гуманітарної допомоги до 7 лікарень, проте частина допомоги зникла. При цьому його звинуватили у контрабанді по телебаченню.

Активісти закликали провести у Товаристві Червоного Хреста України прозорі перевірки із залученням громадськості, передати інформацію до правоохоронних органів та притягнути винних до відповідальності. Вони також закликали приєднатися до акції-протесту «Не закривайте очі на зловживання в Товаристві Червоного Хреста України!», що пройде біля готелю «Козацький», де і планують обрати нове керівництво.

0

Від АБН – до фронту народів, що зазнали агресії з боку Росії

Хресна дорога у Тернополі з висоти пташиного польоту