Від АБН – до фронту народів, що зазнали агресії з боку Росії

Поділитися

19 квітня в Українському кризовому медіа-центрі відбувся прес-брифінг, присвячений 70-й річниці сторженню Антибільшовицького Блоку Народів та перспективі боротьби з російським агресивним імперіалізмом та необільшовицькою політикою офіційної Москви.

В заході взяли участь Сергій Пархоменко, радник міністра освіти і науки, Марія Базелюк, активний учасник АБН, редактор журналу «Свобода народів», Григорій Рій, історик, Віктор Рог, головний редактор часопису ОУН «Шлях Перемоги», Ельхан Нурієв, співкоординатор ініціативи «Антипутінський інформаційний фронт», радник міністра освіти і науки, Дмитро Жмайло, співкоординатор ініціативи «Альянс Балто-Чорноморських Націй» та руху «Вільні Люди», заступник голови Молодіжного Націоналістичного Конгресу, Рустем Жангожа, професор.

Марія Базелюк:

«Коли на початку 90-х була спроба змінити АБН на більш ліберальне об’єднання, почалися події в Грузії та Чечні. Відповідно ми разом із останньою головою АБН Славою Стецько прийняли рішення, що антиімперську боротьбу згортати рано. Почалися контакти з воюючою Чеченію (Ічкерію), з демократичними урядами країн Закавказзя. Почав свою роботу журнал «Свобода народів», присвячений визвольній боротьбі чеченського народу. За контакти з людьми Дудаєва ми піддавалися шаленому тиску з боку тодішньої української влади. Тим не менш, все одно збирали політичні форуми, присвячені боротьбі з новітнім російським імперіалізмом за участі грузинів, чеченців, азербайджанців, поневолених народів Росії, видали книгу про російсько-чеченську війну, написану Яндарбієвим. Ми не мали б таких проблем, якби у нас зараз був АБН у тому ж вимірі, на тому ж рівні, який був за часів Слави Стецько. Ми не мали би таких проблем зараз з інформаційною безпекою, дезінформацією подій в Україні, яка є. Ми бачимо, що необхідність відновити АБН, хай і в іншому форматі і під іншою назвою назріла після Революції Гідності і початку війни з путінською Росією. В цьому напрямку будемо рухатися й далі».

Ельхан Нурієв:

«Антибільшовицький Блок Народів має великий потенціал, бо люди хочуть спільної боротьби. «Всі розуміють, що Україна – «передній край», єдина, хто може протистояти російській імперії спільними зусиллями, це Україна і українці. Про Україну ходить добра слава, про народ України».

Сергій Пархоменко:

«Спробами консолідувати націй, що зазнали агресивних дій, є утворення міжнародної громадської платформи «Альянс Балто-Чорноморських націй» та ініціативи «Антипутінський інформаційний фронт». Ми вже налагодили контакти з представниками діаспор поневолених «ерефією» народів в Європі та нашими однодумцями в самій Росії. Але зараз розкривати всі карти не можемо з міркувань безпеки. Та робота вже почалася. Одне скажу – ми маємо вести війну і на території ворога, інакше зруйнувати нову необільшовицьку російську імперію не буде можливим».

Рустем Жангожа:

«Шкода, але українська держава безвідповідально ставиться до своєї східної діаспори – в Росії, в Центральній Азії. А між тим там іде процес асиміляції, українці при переписах населення воліють вказувати свою національність як «росіянин». Так само не ведеться робота з представниками корінних народів Центральної Азії і Росії, які потрапляють в орбіту Кремля. Коли я був за кордоном, то зустрів одного знайомого киргиза, який пробував іти воювати за так звану «новоросію». Він сказав мені таке: «коли я побачив, що насправді відбувається на Донбасі, то я відмовився воювати. І якщо б я і пішов колись на цю війну, то тепер тільки на боці України».

Дмитро Жмайло:

«Для створення новітнього аналогу АБН, важливо враховувати роль не лише поневолених націй, одна з яких – кримські татари, але й фактор близьких по духу наших сусідів, зокрема, країни Балтії, що активно підтримують нас в боротьбі. Дуже позитивно, що черговий Міжнародний Конгрес кримсько-татарського народу відбувся саме в Литві. Варто озвучити головний посил цього заходу: кримські татари мріють, коли над Кримом замайорять три прапори – український державний, прапор кримсько-татарського народу та прапор об’єднаної Європи – ЄС».

Віктор Рог:

«Москва, яка б вона не була, царська чи більшовицька, біла чи червона, чи сіро-буро-малинова, вона завжди буде імперською. Це урок історії, який ми чітко маємо засвоїти. Урок другий, це те, що Москва загрожує поневоленим народам, і вони мають бути союзниками України. Так воно було у 43-ому році, так само у 46-ому році, так і сьогодні.

Ідеї АБН сьогодні актуальні, досвід АБН – безцінний. Нашими союзниками є саме ті, хто відчуває загрозу з боку Москви. Тому поки не відбудеться розпад Росії, ситуація буде повторюватися, будуть нові війни, про мир і безпеку на теренах Східної Європи можна забути. Тільки пришвидшивши розпад Росії ми здобудемо перемогу, завершимо війну і повернемо втрачені території».

Сергій Багряний, УІС

На фото – зліва направо: Ельхан Нурієв, Марія Базелюк, Сергій Пархоменко
фото з конгресу АБН, перша сторінка офіційного бюлетеня ABN Correspondence, бофони (цінні папери “бойового фонду”) АБН

Поблизу Мар’їнки та Докучаєвська бойовики випустили по позиціях українських військових понад 120 мін та більше 30 артснарядів

Товариство Червоного Хреста України розкрадає кошти, які отримує від держави та донорів