Завтра у Тернополі будуть безкоштовно діагностувати рак шкіри

Поділитися

13043493_453289451537417_7441789888771139933_nВже увосьме на Тернопільщині відбудеться всеукраїнський «День меланоми» в рамках програми Euromelanoma
Захід проходитиме у п’ятницю, 22 квітня, по всій Україні за підтримки МОЗ України та Української асоціації лікарів-дерматовенерологів і косметологів. Генеральним партнером є La Roche-Posay. З нагоди Всеукраїнського Дня боротьби з меланомою в рамках дії всесвітньої програми Euromelanoma, саме в цей день вкотре в обласних диспансерах проводитимуть скринінгове обстеження та консультування пацієнтів з новоутворами шкіри, зокрема у Тернопільському обласному клінічному шкірно-венерологічному диспансері з 9.00 до 15.00 год., а також у Тернопільському обласному клінічному онкологічному диспансері з 9.00 до 14.00 год.
13055543_453289544870741_8909291569435322663_nПроте, слід зауважити, що, власне, безкоштовне обстеження на предмет виявлення злоякісних новоутворів шкіри здійснюється лікарем-дерматоонкологом шкірно-венерологічного диспансеру постійно у прийомні дні (вівторок і четвер) з 15.30 до 19.00 год.
Як повідомила прес-службу управління охорони здоров’я ТОДА завідуюча диспансерним відділом КУТОР «Тернопільський обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер», кандидат медичних наук Тетяна Шкробот, «проблема раку шкіри залишається актуальною як в Україні, так і в усьому світі та вимагає поліпшення ранньої діагностики, а також створення сучасних діагностично-лікувальних алгоритмів та профілактики даної групи злоякісних новоутворень і розробки освітніх програм для населення країни».
– Програма Euromelanoma, учасниками якої є понад двадцять країн, – продовжила Тетяна Степанівна – спрямована на підвищення рівня обізнаності населення про ознаки переродження родимки в меланому, ранньому та активному виявленні попередників злоякісної пухлини, в першу чергу, диспластичних невусів, при необхідності виділення пацієнтів з наявністю таких новоутворень в «групу ризику» з постійним динамічним спостереженням та в результаті – зменшення смертності від меланоми. всеєвропейська кампанія профілактики онкозахворювань шкіри, основним завданням якої є надання інформації кожній людині про способи запобігання розвитку раку шкіри, ранню діагностику та лікування цієї недуги
Медик повідомила, що «за останні роки відзначається значне зростання захворюваності на меланому. В країнах Євросоюзу цей показник складає 9 випадків на 100 тис. населення в рік. В Україні – 5,5 випадків на 100 тис. населення в рік. Кількість смертельних випадків складає 2,7 випадків на 100 тис. в рік».
13010727_453289264870769_4914558399815202295_nПро те, що «меланома займає друге місце серед злоякісних пухлин у жінок, а шосте – чоловіків» Тетяна Шкробот повідомила, демонструючи фото зображення видів меланоми.
– Меланома часто вражає молодих людей: 18% захворюваності на меланому припадає на людей у віці 15 – 39 років.
Дерматовенеролог акцентувала увагу на тому, що успіх у проведенні масових оглядів населення залежить таки від проінформованості населення та медичної громадськості про проведення даної акції.
Традиційно в реалізації акції беруть участь лікарі бюджетних і приватних лікувальних установ, з якими попередньо проводяться тематичні тренінги. Огляди підозрілих новоутворів проводяться за допомогою сучасних дерматоскопів.
– Практично всі люди мають родимки, поява нових родимок є нормальним процесом – зазначила насамкінець Тетяна Степанівна, – але чим більша їх кількість, тим вищий ризик розвитку меланоми. Тривожними симптомами появи меланоми є свербіж в області родимої плями, зміна кольору родимої плямии або ж зміна розміру родимої плями, можлива кровотеча з неї тощо. Обстеження абсолютно безболісне. Тому закликаємо населення долучитись до акції та запрошуємо зробити безкоштовне скринінгове обстеження на предмет виявлення новоутворів шкіри.

Довідково
Меланома – злоякісна пухлина шкіри, яка розвивається з пігментних клітин шкіри. Найчастіше розвивається з пігментного невуса (рідної плями) при його травмуванні або надмірному опромінені. Це один з найбільш злоякісних видів пухлин так як дуже швидко метастазує спочатку в лімфавузли, а потім в інші органи.
Дерматоскопія – неінвазивний метод дослідження, який дозволяє візуалізувати структури епідермісу і сосочкового шару шкіри, які невидимі для неозброєного ока.
Дерматоскопія є методом ранньої діагностики меланоми шкіри, яке збільшує діагностичну точність при оцінці пігментних новоутворень шкіри і меланоми більш ніж на 40 % , а чутливість і специфічність на 6% і 19%.
Найбільш значимі ознаки переродження невуса в меланому:
ущільнення невуса, асиметричне збільшення однієї з його ділянок;
будь-яка зміна пігментації, як у бік більш інтенсивного кольору, так і у бік його ослаблення;
зміна поверхні невуса;
виникнення навколо невуса синюшного або червонувато-фіолетового обідка
зникнення шкірного малюнка і поява блискучої поверхні;
поява лусочок, темних кірочок, мокнення або виразки на поверхні невуса, кровоточивість;
зміна розмірів новоутвору.
Прес-служба УОЗ ТОДА,
фото – Світлани Гуменної

У Тернопільській міській раді чомусь відхилили петицію про відходи

У Тернополі затримали хірурга-хабарника