За тиждень затишшя Росія поставила бойовикам 38 танків, 12 артилерійських систем та іншу техніку

Поділитися

Skibitsky_march-3-860x645За цей тиждень бойовики отримали з Росії 38 танків, 14 бойових броньованих машин, 12 артилерійських систем, 1750 тонн пального та понад 560 тонн боєприпасів. «З першого січня до окремих районів Донецької та Луганської областей з російської території було введено достатню кількість озброєння та військової техніки для формування нових з’єднань противника», – розповів представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Водночас через припинення вогню на Великодні свята, за цей тиждень інтенсивність обстрілів значно знизилась. Бойовики здійснили 108 обстрілів. Застосовували як стрілецьке озброєння, так і міномети калібром 82 та 120-мм. Також у зоні АТО зафіксували 37 фактів порушення Мінських домовленостей щодо відведення озброєння та військової техніки. Серед них – 65 танків, понад 58 артилерійських систем та самохідних артилерійських установок, а також 20 одиниць 122-мм «Градів».

Пан Скібіцький повідомив, що всього за тиждень зафіксували десять польотів безпілотників бойовиків. «З них шість – оперативно-тактичного рівня типу «Орлан-10» та «Форпост» – здійснили зліт та посадку на території Росії», – зазначив пан Скібіцький. За його даними, запуск безпілотника можливий лише після надходження в армійські корпуси з російського Центру територіальних військ відповідного розпорядження. Відеоматеріали за результатами польотів негайно передаються до цього ж центру для подальшої обробки. Розвідка також фіксує спроби виходу диверсантів з 1 та 2 армійських корпусів у тил сил АТО. «Зокрема, такі факти мали місце у районах населених пунктів Авдіївка, Трьохізбенка, Новогригорівка, Водяне, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Авдіївка. При цьому диверсійно-розвідувальні групи противника використовують практику застосування безпілотних літальних апаратів (квадракоптерів) для скидання запалюваних і фугасних боєприпасів, а також протипіхотних мін у тил сил Антитерористичної операції», – повідомив Вадим Скібіцький.

За його словами, бойовики використовують затишшя для відновлення своєї боєздатності. Також 5 травня до 2 корпусу прибули представники Центру територіальних військ Південного військового округу для проведення комплексних інспекцій.

Українська розвідка оприлюднила чергові імена російських військових, які командують діями бойовиків на Донбасі. Це – командувач Центру територіальних військ Південного військового округу генерал-полковник Андрєй Сердюков та начальник штабу генерал-лейтенант Міхаіл Теплинский. Серед інших керівників Центру територіальних військ, що здійснюють управління 1 і 2 армійськими корпусами на Донбасі – заступник командувача Центру територіальних військ генерал-майор Сєргєй Волик; заступник командувача Центру територіальних військ з озброєння полковник Алєксандр Худяков; заступник командувача Центру територіальних військ з тилу полковник Рафик Манукян; заступник командувача Центру територіальних військ по роботі з особовим складом полковник Олєг Канчура; заступник начальника штабу Центру територіальних військ полковник Сєргєй Зємсков; начальник оперативного управління – заступник начальника штабу Центру територіальних військ полковник Руслан Галіцкій.

Один день із нарад у Тернопільській облдержадміністрації

Як міграційна служба Тернопілля працюватиме у період травневих свят