В Італії закрили телешоу через неетичні висловлювання про українок: сексуальні, покірні й пробачають зраду

Поділитися

В Італії на першому каналі державної телекомпанії RAI закрили телешоу за неетичні висловлювання в бік українок. Про це повідомляє RFE/RL.

У програмі стверджувалося, що «жінки зі Східної Європи сексуальні, покірні й пробачають зраду». Це було сказано в контексті обговорення, чому чоловіки вибирають не італійок, а уродженок Східної Європи, зокрема українок.

Ця теледискусія спричинила скандал, після чого керівництво каналу вибачилося за неетичне висвітлення теми, а шоу закрили. За даними статистики, в Італії серед наречених-іноземок кожна друга походить зі Східної Європи, 12% із них прибули з України.

«Вони всі мами, але після пологів повертаються до гарної фізичної форми. Вони завжди сексуальні і не носять спортивних костюмів, пробачають зраду і дозволяють чоловікові командувати, чудові господині й не вередують», – сказала ведуча суботнього телешоу «Parliamone sabato» Паола Переґо, перелічуючи якості, через які нібито багато італійських чоловіків надають перевагу не італійкам, а уродженкам країн Східної Європи. На екрані показали відповідну інфографіку. Ведуча уточнила, що знайшла ці характеристики «в одній статті в інтернеті» та запросила гостей студії до дискусії.

Подібний погляд на жінку, та ще й представлений на першому каналі державної телекомпанії RAI викликав хвилю гнівних твіттерів і постів спочатку в соціальних мережах. «Ганебний мікс сексизму, расизму, провінціалізму і неосвіченості», – прокоментувала телепрограму у Твіттері письменниця Сильвія Баллестра.

Згодом негативні відгуки офіційно оприлюднили і політики. Серед перших – голова нижньої палати італійського парламенту Лаура Болдріні. «Така характеристика є образливою не лише стосовно жінок, але й чоловіків. Так, ніби нинішні чоловіки не спроможні будувати свої стосунки із жінками на рівних правах і гідним чином. Якщо ми досі оцінюємо жінку як предмет, то від такого ставлення до насильства – один крок. За нинішніх часів, коли кожні три дні гине одна жінка від рук партнера або чоловіка, ми повинні докладати усіх зусиль, щоб надати жінці гідність і повагу, якої вона заслуговує», – заявила Лаура Болдріні виданню La Repubblica, повідомляє osvita.mediasapiens.ua

Після шквалу критики президент державної телекомпанії RAI Моніка Маджоні вибачилася публічно, заявивши, що сталася «божевільна, неприпустима помилка». Директор каналу RAI1 Андреа Фабіано написав у Twitter, що подібні помилки слід визнавати без вагань.

У підсумку ток-шоу зняли з ефіру через «невідповідність його змісту етичним нормам та редакційній політиці державної телекомпанії RAI».

Балаклея изнутри

У жовтні в Україні відбудуться дострокові парламентські та президентські вибори