Нерівномірне фінансування шкіл, відсутність пожежної безпеки та низький рівень фізичного виховання – чи не основні проблеми освіти Тернополя

Поділитися

Освітні заклади формують професійний людський капітал країни, який стає запорукою майбутніх змін. Саме тому, на місцевому рівні слід докладати якомога більше зусиль, щоб створити сприятливі умови для покращення навчання школярів. Харчування, санітарні умови, психологічна підтримка, бюджетування, комп’ютерні технології.

Саме для визначення основних проблем освіти міста Тернополя Центр громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі 20 квітня провів круглий стіл на тему «Проблеми освіти Тернополя», на який запросив представників влади, громадськості та ЗМІ. Учасники мали змогу напряму поставити один одному запитання та обговорити можливі шляхи вирішення болючих проблем.

Кошти між навчальними закладами розподіляються нерівномірно

За словами начальниці управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольги Похиляк, вони працюють над створенням усіх необхідних умов для навчання школярів. Також щорічно відкривається по 8-12 нових груп в дитячих садочках. Їхня мета – створення профільних шкіл, щоб діти без репетиторів могли вступити в ВНЗ.

На початку грудня Центр громадського контролю «ДІЙ!» розпочав аналіз виділення коштів з бюджету розвитку міста за період з 2009 по 2016 роки та актів виконаних робіт за 2014-2016 рр. Активісти помітили, що найбільше коштів виділялось на ТЗОШ №8, у якій Ольга Похиляк пропрацювала 15 років, 2 з яких – директором.

«В Педагогічному ліцеї учні займаються в педагогічному університеті, тому там стільки коштів не потрібно. А 8 школа – найстаріша в Тернополі. Багато батьків зробили ремонти за свої кошти. Школа знаходиться в окремому віддаленому мікрорайоні. Там треба було ремонтувати дах, який затікав. Кошти пішли на ремонт даху, систему опалення і, відповідно, на спортивний майданчик», – пояснює пані Похиляк.

Понад 50% навчальних закладів Тернополя небезпечні для дітей

Більшість навчальних закладів міста не готові до початку навчального року. До таких висновків дійшла команда Центру громадського контролю “ДІЙ!” у Тернополі. Про це свідчать і висновки представників Державної служби з надзвичайних ситуацій, які не поставили своїх підписів під актами готовності шкіл до навчального року та підтвердили факт, що школи не є безпечними для навчання дітей через відсутність протипожежних систем оповіщення. Про це раніше ми розповідали ТУТ і ТУТ.

«Управлінням освіти і науки і директорами шкіл проводиться велика робота по забезпеченню безпеки школярів. Всі проходять навчання по евакуації у разі надзвичайних ситуацій. Проте, питання протипожежних систем досі відкрите, хоча за правилами вони повинні бути. Ми даємо свої пропозиції і пишемо все в висновках», – коментує Володимир Солотвінський, заступник начальника Тернопільського міського відділу управління ДСНС України в Тернопілтській області.

Ольга Похиляк наполягає, що вони не можуть фінансувати все одночасно. Також начальниця управління освіти акцентує увагу на модернізації шкіл, а саме закупівлі комп’ютерів, інтерактивних дошок і тому подібному, на що також йдуть немалі кошти.

«Ви маєте розуміти, що в першу чергу має фінансуватись надання освітніх послуг. 90% ремонтів лягає на плечі місцевого бюджету, в тому числі фінансування ПТУ, молодшого технічного персоналу, всіх дошкільників. Але ми готові працювати разом для встановлення пожежної сигналізації», – коментує Ольга Похиляк.

Скільки насправді вартують ремонти спортивних майданчиків?

Рішенням сесії № 7/13/2 від 20 грудня 2016 року про бюджет міста Тернополя були виділені кошти на капітальний ремонт спортивних майданчиків у 2, 11 та 16 школі. На кожну з них дали по 1 250 000 гривень. У той же час, активісти Центру громадського контролю «ДІЙ!» вирішили з’ясувати, скільки насправді вартує подібне оновлення. Тому, звернулися до однієї з таких фірм, серед яких і ТОВ «Наша столиця», щоб ті надали розрахунок вартості усіх робіт та матеріалів.

Активісти помітили, що виділені кошти майже вдвічі перевищують фактичну вартість робіт та обладнання. Хоча, зважаючи на теперішню проблему із безпекою в школах, можна було б зекономити сотні тисяч гривень та профінансувати ті ж самі пожежні сигналізації.

«Здійснюються тендерні процедури – електронні торги і тендерні умови. Для мене важливо те, що будуть працювати фахівці. Головне, щоб не було ніяких порушень і всі фірми, які працювали, ніколи не мали претензій щодо фінансування», – зазначає пані Ольга.

«Минулого року ми закладали 930 тисяч і коли починали робити ремонтні роботи, то це потягнуло додаткові витрати. З кожним роком збільшується вартість будівельних матеріалів та оплата праці», – додає Олена Пельвецька, заступник з фінансових питань начальника управління освіти і науки Тернопільської міської ради.

Школярі не знають своїх прав

Мар’яна Гевко підняла питання підходу до дітей зі сторони педагогів та адміністрації навчальних закладів. Під час власного дослідження координаторка правоосвітнього напрямку ГО “Молодіжний центр розвитку “МІСТ” спостерігала досить зверхню позицію до школярів, замість спроб створити рівний діалог. Тому, поставила під сумнів роботу з підвищення кваліфікації вчителів. Також учні недостатньо обізнані в своїх правах, оскільки не проводиться робота в цьому напрямку:

«Право дитини – захист від насильства. Але в школах за 2016 рік не проведено жодних заходів щодо цієї проблеми. Ніхто не знає, як діяти у подібних випадках і до кого звертатись», – розповідає Мар’яна Гевко.

Василь Томчишин, координатор Центру громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі та модератор круглого столу, запропонував спільно з управлінням розробити відкриту електронну чергу вакансій. На сайті ті, хто шукає роботу, могли б переглянути вільні місця роботи, вимоги до кандидатів на посади, перелік необхідних документів і тому подібне. Така система дозволить уникнути хабарництва та «кумівства». Ольга Похиляк погодилась обдумати пропозицію та поспілкуватись детальніше про це.

Спорт для педагогів не в пріоритеті

Громадський діяч та чемпіонка світу Лілія Проць звернула увагу присутніх на недопрацювання у сфері спортивного виховання, не кажучи вже про матеріально-технічне забезпечення:

«Якщо ми починаємо критикувати, то нас ставлять в штики. Є стільки проблем зараз по спортивному вихованню. Це робота з батьками, вчителями, керівництвом шкіл, а вони мовчать, бо бояться. В деяких школах діти навіть не мають місця для проведення фізкультури. Сьогодні в садках немає фізкультури 2 рази в тиждень, але це є в розкладі. Раз в місяць має проводитись спортивне свято. Як зробити так, щоб батьки поміняли ставлення до спорту? Як достукатися до директора?», – запитує в учасників круглого столу Лілія Проць.

Всі погодились із зауваженнями та зробили висновок, що потрібно персонально розглядати ситуацію кожного дитячого садка та школи. Чемпіонка світу готова допомагати та надавати рекомендації, щоб вирішити цю проблему.

Педагоги не знають законів

На запрошення Центру громадського контролю “ДІЙ!” до Тернополя приїхала Марія Дегтяренко, керівник Управління з питань дотримання права на звернення офісу Уповноваженого Верховної Ради України. Директори шкіл не знають закону “Про доступу до публічної інформації” та відмовляються надавати відповіді на запити, про що уже писали ТУТ і ТУТ.

«Наш регіональний координатор Володимир Шевченко погодився провести навчальні тренінги для директорів шкіл, аби роз’яснити їм закон», –  запропонувала пані Марія. «Якщо ви всі згідні, то ми можемо скласти план заходів. Адміністраціям навчальних закладів також слід показати різницю між публічної інформацією та захистом персональних даних. Нам важливо запобігти правопорушенням, а не карати людей».

Василь Томчишин запропонував провести подібне навчання вже на початку травня. На що Ольга Похиляк погодилась повністю посприяти цьому.

 Прес-служба центру громадського контролю «Дій!» в Тернополі.

 

Патрульні розшукали водія вантажівки, який вчинив ДТП

Представництво ЄС проведе у Тернополі “День кар’єри ЄС”