Перші висновки із публічного протистояння влади з батьками і педагогами школи мистецтв

Поділитися

Сьогодні у Тернополі відбулась конференція “Врятуймо школу мистецтв Ігоря Герети”. Як вона проходила протягом 4 годин можна переглянути в деталях із відеотрансляції інтернет-газети “Про все”.

 Центральною негативною фігурою під час цього заходу був заступник голови Тернопільської облради Любомир Крупа. Він мав лише годину на спілкування  з стривоженими людьми, бо далі бажав чемно сидіти на партійною заході “Самопомочі”, яка привела його до владного крісла. Про партійну складову в готелі “Авалон” гуманітарний заступник промовчав. Розповів байку про завчасні три тижні планування заходу.

Якщо говорити про моральну сторону питання, то виходить, що Крупі наплювати на виконання своїх професійних обов’язків, за які отримує зарплату, оплачену платниками податків.  Адже міг Любомир Крупа привести в “Український дім “Перемога” нардепа Тараса Пастуха з компанією послідовників Садового. Але точити теоретичні ляси, то не вирішувати в практичній площині реальні проблеми тернополян…

Що хоче Крупа?

Чиновник обіцяє зробити інтернат, щоб з держбюджету збільшити фінансування школи мистецтв.  За формулою, яку розробив Мінфін, на 2018 рік в інтернаті можуть вчитися як звичайні діти, так і діти без батьків чи з певними вадами в розвитку.

У Тернополі в школі мистецтв буде звичайний навчальний процес. А це принципово недопустимо, бо у них унікальна програма. Тут єдина школа в області, де навчальний процес випередив наш час. Тут готують еліту нації!

Мистецького ж інтернату в БЮДЖЕТНОМУ кодексі немає. З так званої реорганізації “реформатори” облради отримають більше коштів для педколективу. Але перспектива Струсова  нульова, бо такі інтернати мають бути ліквідовані в Україні.

З одного боку Крупа нібито турбується про матеріальну сторону освітян, але не говорить до кінця правду. Головний аргумент – не має умов для навчання в школі мистецтв ( влада сама зробила, щоб не було тих умов...). І під цим “соусом” хочуть забрати приміщення, а насправді – територію для чергового будівництва, яке приносить нині до 300% прибутку. Проблема Крупи в тому, що він не має куди подіти дітей і педколектив…

Любомир Крупа

Якби заступник Овчарука мав совість, то спочатку організував би ремонт  в пустуючому приміщення  “Укрспирту” на вулиці Багатій, яке пригледів собі “смотрящий” за Тернопільською областю. Дати цю будівлю відремонтованою на користь талановитих дітей  можна навіть за рахунок відмови керівництва облради возити задниці службовим транспортом.

Але хіба “ревний захисник” школи мистецтв Степан Барна може щось сказати проти волі Романа Заставного, а тим більше вирвати з лап фактично захоплену нерухомість спиртовиків?

На реалізацію схеми із поглинанням земельної ділянки на Медовій кошти нібито виділив Ромко “добре яйце”. Останнім часом за ним проглядаються чимало скандальних ситуацій.

Втілити в життя найскандальнішу аферу під “благородним соусом” взявся заступник голови облради.

До слова, якщо землі економічного університету лише в процесі “поглинання” після виборів ректора, то лікарня залізничників на вулицях Франка і Чорновола вже за нардепом. Так само вже реалізується нібито на його користь приміщення Укртелекому, яке розташоване поруч.

Пасує перед Романом Йосиповичем й міський голова Сергій Надал. Заставний нібито хоче під виглядом інвестиційного проекту поселити міську раду в недобудовану нині обласну бібліотеку. Натомість за це мерія має віддати всі приміщення в центрі Тернополя. Надал не йолоп і тому не погоджується на такий “гуртовий” проект, адже сам може ці приміщення “освоїти”. Проте, публічно проти Заставного навіть не пікне. Кажуть, завдяки даним від Авакова, тистикули Сергія Віталійовича в надійних лещатах Романа Йосиповича…

Люди з оточення Сергія Надала розповіли журналісту “Про все”, що була спеціальна зустріч мера з нардепом. Під час розмови нардеп вимагав віддати 21 школу під потреби школи мистецтв. А в 21 школі вже “закипає”, бо ні педколектив, ні учні з батьками теж не хочуть “ділитися”. Леонід Бицюра, як гуманітарний заступник міського голови, з острахом очікує делегації незадоволених тернополян з цієї школи…

Тернополян, які не у темі, дивуються позиції громадських організацій, волонтерських рухів, які не виступили єдиним фронтом на захист школи мистецтв.

Все дуже просто: як можна критикувати Ромка, якщо він їх породив і “годує”?

Зиск облради від “реорганізації” Крупи з приєднання школи мистецтв зі струсівським навчальним закладом, “капля” зі столиці в 1 мільйон 200 тисяч гривень. Але це буде аж в 2020 році. А на зарплату бракує вже у листопаді-грудні 2018 року…

Для обласного бюджету в понад 600 мільйонів гривень власних надходжень і в кілька мільярдів гривень дотацій із столиці – це копійки. Для порівняння – голова облради Овчарук дозволив собі за 2 роки збільшити на 8 мільйонів гривень лише на утримання штату облради.

А захотілося чиновникам  і вони виділили 150 тисяч гривень на розробку проекту реконструкції графського палацу в Коропці. А те, чи коштуватиме ремонт 100 мільйонів гривень чи 200 – не важливо. Головне – зиск із процесу реконструкції, який затягнеться на 20 років. Принаймні, так прогнозують фахівці. Плюс до того, готель там вже запланували і ресторан… Кажуть, що ласківецький чувак, який заполонив наливайками Бульвар Шевченка в Тернополі, там ні при чому…

Проблема ж Любомира Крупи в тому, що новоутворена школа-інтернат – буде інтернатом. У державній політиці поки не закладено, що з держбюджету фінансуватимуть такі новоутворені мистецькі освітні заклади.

На столичному рівні прийнято рішення: дітей треба виховувати в родинах. Тому перспективи існування інтернатів вже в найближчому майбутньому – примарна. Ще гірша ситуація з талановитими дітьми і педагогами в Тернополі. Їх має стати менше. Але педагоги в школі мистецтв проводять свою роботу з прицілом, що їхні вихованці навчатимуться у консерваторіях, музичних училищах та інших МИСТЕЦЬКИХ закладах. Елітність школи через псевдореформу загине. Тому батьки і колектив борються за майбутнє своїх дітей.

Василь Деревляний лише у перші хвилини “осідлав” аудиторію. Завершилось все сумно: якщо Юлія Тимошенко стане президентом, то ми за рік добудуємо обласну бібліотеку ))

На противагу апетитам Заставного на Медовій, сьогодні у залі з’явився лобіст екс-губернатора Цимбалюка Василь Деревляний. Спочатку зал сприйняв його позитивно, бо думав, що це просто депутат облради від “Батьківщини”. Коли ж присутні зачули, що Деревляний перший заступник голови облради, то  скептичні настрої стали переважати.

Але на нашу думку, колективу і батькам треба скористатися з цього протистояння максимально ефективно напередодні виборів.

Цікаво, що струсівський інтернат існує в палаці. Хто на нього роззявив писок, після закриття інтернату за рік-другий?

Найважливіше зі зборів: батьки і педагоги хочуть залишити школу мистецтв не просто в Тернополі, а в центрі міста, щоб не знищити творчі ниточки, які комплексно формують учнів. Відповідно, буде збережена унікальна система підготовки, яка формувалась два десятиліття і дозволяє випускати в життя всебічно розвинуті особистості.

Експерти бюджетного процесу, з якими консультувався журналіст інтернет-газети “Про все”, стверджують, що створений інтернат Крупою держава не буде фінансувати. Якщо так, то кошти на його утримання будуть йти з обласного бюджету. Навіщо ж тоді стільки нервувати учнів, батьків і вчителів? Відповідь очевидна – через бажання пролобіювати інтереси захоплення земельної ділянки, на якій знаходиться школа мистецтв….

Ініціативна група, яка буде захищати інтереси школи мистецтв

Сьогодні у Тернополі інтелігенція намагається повернути до тями владу

У Береженах невдало стартували зйомки фільму “Червоний. Без лінії фронту”