Ходіння по муках: історія знищення Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети

Поділитися

Історія Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети (далі — ТОЕКШМ ім. І. Герети) почалась у 90-х роках ХХ століття. У 1994 році рішенням Тернопільської обласної ради була утворена комплексна школа, яка поєднала предмети загальноосвітнього і мистецького циклів. Ініціатором створення цієї школи був Ігор Герета.
ТОЕКШМ ім. І. Герети ще з 1994 року працює за інтегрованим навчальним планом, який поєднує загальноосвітню та мистецьку складову загальної середньої освіти, за експериментальним розкладом уроків, у якому чергуються предмети інтелектуального та емоційного плану, завдяки якому вдається уникнути перевантаження дітей.
Для функціонування школи Тернопільською обласною радою спочатку було виділено приміщення колишньої Політосвіти за адресою бульвар Шевченка, 17, але пізніше рішення відмінили і надали інше, значно менше, пристосоване приміщення колишнього Радіокомітету за адресою Медова, 5. З часом, коли кількість учнів збільшилась, виникла необхідність в оренді приміщень. Тому, в процесі роботи ТОЕКШМ орендувала приміщення і в ТЗОШ №24, і в палаці культури «Березіль», і в Кооперативному технікумі, і в гуртожитках, і в пристосованому приміщенні колишньої взуттєвої фабрики, яке нині належить «Намафарм трейд» за адресою Медова, 10…
Від часу заснування школи для повноцінного функціонування та необхідності надання дітям з усієї області комплексної мистецької та загальної середньої освіти адміністрація школи неодноразово зверталась до Тернопільської обласної ради з проханням про надання більшого приміщення в Тернополі.
У 2008 році влада здійснила спробу реорганізувати ТОЕКШМ ім. І. Герети, об’єднавши її з ТЗОШ №24. При цьому загальноосвітня складова у цій школі мала залишитись без змін, а мистецька повинна була отримати статус позашкільної. Фактично це було б цілковите знищення комплексної школи мистецтв. Але нам вдалося врятувати її завдяки О.Тягнибоку, О.Кайді, С.Барні, В.Чубатому.
Обласна рада навіть виділила кошти на добудову приміщення за адресою Медова, 5. Але ці кошти з невідомих нам причин так і не були реалізовані.
У вересні 2016 року ініціативна група батьків та вчителів на чолі з директором школи Гайдукевичем О.І. звернулась до заступника голови ТОДА Юрика Ю.З. з проханням про надання приміщення ТОЕКШМ ім. І. Герети в Тернополі. Він запросив для розмови з нами ще й заступника голови Тернопільської обласної ради Крупу Л.Л., який запропонував створити робочу групу для допомоги у наданні приміщення школі.
22 грудня 2016 року було видано розпорядження голови ТОДА №755-од «Про заходи щодо наповнення місцевих бюджетів, економного та раціонального використання бюджетних коштів, дотримання суворої бюджетної дисципліни, упорядкування мережі бюджетних установ, які фінансуватимуться за рахунок коштів місцевих бюджетів у 2017 році». У переліку заходів під номером 17 записано: «Керуючись нормами бюджетного кодексу України підготувати узгоджені пропозиції щодо визначення статусу, джерел фінансування та механізму передачі Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв ім. І. Герети із спільної власності територіальних громад міст, сіл та селищ Тернопільської області до комунальної власності міста Тернополя та внести їх для розгляду на сесії Тернопільської обласної ради». (Виконавці: Управління культури, освіти і науки ТОДА, виконавчий комітет Тернопільської міської ради; до 01.06.2017).
У кінці грудня адміністрація школи отримала повідомлення про створення Робочої групи щодо визначення статусу, джерел фінансування та механізму передачі Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв ім. І. Герети із спільної власності територіальних громад міст, сіл та селищ Тернопільської області до комунальної власності міста Тернополя. З 5 лютого Робоча група вже вивчала роботу школи і у квітні 2017 року оприлюднила Довідку. Спільних пропозицій Управління культури, освіти і науки ТОДА, виконавчий комітет Тернопільської міської ради на сесію Тернопільської обласної ради тоді так і не подали.
15 червня 2017 року відбулися загальні збори трудового колективу школи, які прийняли рішення про подання письмового звернення до Тернопільської обласної ради та ТОДА щодо надання приміщення для роботи школи у межах Тернополя.
Крім того, з ініціативи батьків за підписом мами учня нашої школи Цаволик Тетяни, до обласної ради було подано Петицію «Про передання Тернопільській обласній експериментальній комплексній школі мистецтв ім.Ігоря Герети права власності на землю та приміщення, яке передбачалося для будівництва Тернопільської обласної бібліотеки, за адресою площа Героїв Євромайдану,17 (щодо Програми розвитку Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв ім. Ігоря Герети), яка набрала необхідну кількість голосів і була винесена на розгляд сесії Тернопільської обласної ради. Сесією Тернопільської обласної ради було прийнято рішення про створення Робочої групи щодо вирішення питання забезпечення нежитловими приміщеннями ТОЕКШМ ім.І.Герети.
1 вересня 2017 року Гайдукевича Остапа Івановича було звільнено з посади директора школи. Виконуючим обов’язки директора ТОЕКШМ ім. І. Герети з 01 вересня 2017 р. було призначено Орос Наталію Теодозіївну (хоча наказ на її призначення датований 18 вересня 2017р.)
У середині вересня з посади заступника директора з навчально-методичної роботи звільнилась Кучинська Світлана Євгеніївна, а на її місце відразу було призначено Гудиму Марію Ігорівну, яка до цього працювала заступником начальника Управління культури і брала участь у роботі комісії, яка у лютому 2017 року вивчала діяльність нашої школи. Оскільки Робоча група вивчала механізм передачі Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв ім. І. Герети із спільної власності територіальних громад міст, сіл та селищ Тернопільської області до комунальної власності міста Тернополя, то її призначення відноситься до корупційних ризиків, адже Гудима Марія Ігорівна є дружиною чиновника Тернопільської міської ради — начальника Управління культури Смика О.І..
22 вересня 2017 року на засіданні Постійної комісії з питань освіти Тернопільської обласної ради було розглянуто заяву Орос Н.Т. і вивільнено її від виконання обов’язків директора ТОЕКШМ ім. І. Герети і одночасно прийнято рішення без попереднього розгляду на Постійній комісії з питань культури рекомендувати призначити виконуючою обов’язки директора ТОЕКШМ ім. І. Герети Гудиму Марію Ігорівну.
29 вересня 2017 року Гудиму М.І. було призначено виконуючою обов’язки директора ТОЕКШМ ім. І. Герети.
20 жовтня 2017р. за наказом голови Тернопільської обласної ради було створено Робочу групу для вирішення питання забезпечення нежитловими приміщеннями ТОЕКШМ ім. І. Герети. Але за яким принципом обирались учасники цієї групи нам невідомо. Представників від трудового колективу школи не обирали голосуванням на Загальних зборах.
27 жовтня 2017 року відбулось перше засідання Робочої групи щодо вирішення питання забезпечення нежитловими приміщеннями ТОЕКШМ ім. І. Герети.
2 листопада 2017 року відбулось засідання сесії Тернопільської обласної ради, на якому було прийнято рішення про призначення Гудими Марії Ігорівни директором ТОЕКШМ ім. І. Герети. Питання про її призначення не було внесено в порядок денний заздалегідь. Крім того, згідно із Законом України «Про освіту», який вступив в дію з 28 вересня 2017 року, керівники закладів загальної середньої освіти мають призначатись на конкурсній основі.
З Гудимою М.І. було підписано контракт на 5 років, хоча згідно із Законом України «Про освіту», якщо директор призначається вперше на посаду, то контракт має бути лише на 2 роки.
26 грудня 2017 року — друге засідання Робочої групи щодо вирішення питання забезпечення нежитловими приміщеннями ТОЕКШМ ім. І. Герети.
30 січня 2018 року — третє засідання Робочої групи щодо вирішення питання забезпечення нежитловими приміщеннями ТОЕКШМ ім. І. Герети. під час якого було прийнято рішення рекомендувати адміністрації ТОЕКШМ ім. І. Герети звернутись до голови Тернопільської обласної державної адміністрації з пропозицією про реорганізацію Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв ім. І. Герети і Струсівської школи-інтернату шляхом об’єднання в єдиний навчальний заклад — Тернопільську обласну спеціалізовану школу-інтернат з подальшою зміною підпорядкування (зміною розпорядника коштів) із Управління культури в Управління освіти ТОДА.
Батьки учнів та вчителі ТОЕКШМ ім. І. Герети не були готові до такого голосування, оскільки таке питання не виносилось на порядок денний. І, крім того, не були ознайомлені з Протоколами попередніх засідань, тому ніяк не могли знати про фальсифікації тих протоколів.
1 лютого 2018 директор школи Гудима М.І., перевищивши свої посадові обов’язки, без обговорення і згоди трудового колективу та батьків учнів, відіслала лист до голови Тернопільської обласної державної адміністрації Барни С.С. з пропозицією про реорганізацію Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв ім. І. Герети і Струсівської школи-інтернату шляхом об’єднання в єдиний навчальний заклад — Тернопільську обласну спеціалізовану школу-інтернат із зміною підпорядкування із Управління культури ТОДА на Управління освіти.
3 лютого 2018 року відбулись перші Загальні збори трудового колективу школи, де працівники прослухали інформацію про рішення Робочої групи. До речі, після неодноразових звернень голови трудового колективу школи за годину до загальних зборів директор школи нарешті надала Протоколи засідань Робочої групи.
6 лютого 2018 р. відбулось засідання Постійної комісії з питань культури, на якому було прийнято рішення про подачу на сесію Тернопільської обласної ради питання про реорганізацію Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв ім. І. Герети і Струсівської школи-інтернату шляхом об’єднання в єдиний навчальний заклад — Тернопільську обласну спеціалізовану школу-інтернат із зміною підпорядкування із Управління культури ТОДА на Управління освіти.
8 лютого 2018р. на ім’я директора школи Гудими М.І. прийшов лист від Управління освіти ТОДА про необхідність до 14 лютого узгодити з колективом питання реорганізації.
14 лютого — другі Загальні збори трудового колективу, на яких було прийнято рішення про те, що ми проти реорганізації ТОЕКШМ ім. І. Герети та зміни підпорядкування.
24 лютого було проведено Конференцію (загальні збори) трудового колективу школи, батьків учнів, громадськості Тернопілля, на які були запрошені представники влади. Учасники Конференції проголосували визнати Протокол №3 Робочої групи щодо вирішення питання забезпечення нежитловими приміщеннями ТОЕКШМ ім.І.Герети недійсним.
Не дивлячись на категоричну незгоду трудового колективу, батьків та учнів ТОЕКШМ ім. І. Герети із реорганізацією взагалі та вимогою надати приміщення у Тернополі, 2 березня 2018 року відбулось засідання Постійної комісії з питань освіти Тернопільської обласної ради про подання на сесію пропозиції щодо реорганізації Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв ім. І. Герети і Струсівської школи-інтернату шляхом об’єднання в єдиний навчальний заклад — Тернопільську обласну спеціалізовану школу-інтернат з подальшою зміною підпорядкування (зміною розпорядника коштів) із Управління культури в Управління освіти ТОДА.
13 березня 2018 року відбулось позачергове пленарне засідання сесії Тернопільської обласної ради. Порядок денний було оприлюднене в день сесії. Представники трудового колективу школи, батьки та учні, громадськість міста влаштували акцію протесту проти реорганізації нашої школи, а також за надання приміщення в Тернополі.
Під час сесії було внесено в порядок денний питання про визнання недійсними рішень Постійних комісій щодо реорганізації Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв ім. І. Герети і Струсівської школи-інтернату шляхом об’єднання в єдиний навчальний заклад — Тернопільську обласну спеціалізовану школу-інтернат з подальшою зміною підпорядкування (зміною розпорядника коштів) із Управління культури на Управління освіти ТОДА. Але після перерви це питання було перенесене на наступне пленарне засідання сесії Тернопільської обласної ради.
Наслідки:
28 березня 2018 року відбулось ІІ пленарне засідання сесії Тернопільської ради.
В порядок денний внесене питання щодо розгляду звернення трудового і батьківського колективів Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети. Підтримати школи в сесійний зал прийшли бійці АТО, батьки, учні, вчителі, громадськість Тернопільщини. Голосування щодо цього звернення так і не відбулось.
Натомість в порядок денний з голосу депутата було внесено пропозицію щодо реорганізації ТОЕКШМ ім. І. Герети шляхом злиття із Тернопільською міською заганоосвітньою школою №21 і створення Тернопільської спеціалізованої експериментальної комплексної школи мистецтв.
Пропозицію щодо такого злиття напередодні, 27 березня 2018 року, вніс мер Тернополя Надал Сергій Віталійович, не узгодивши своє рішення на сесії міської ради.
Крім того, громадське обговорення щодо злиття державної ЗОСШ №21 із ТОЕКШМ ім. І. Герети не відбувалось.
Відразу після перерви голова Тернопільської обласної ради Овчарук В., порушивши процедуру, не зачитавши вголос проекту рішення, без попередньої експертизи цього рішення, без голосування в цілому. поставив на голосування проект рішення «Про реорганізувати Тернопільську обласну експериментальну комплексну школу мистецтв імені Ігоря Герети та Тернопільську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №21 шляхом злиття та створити спеціалізовану комплексну школу мистецтв імені Ігоря Герети»
Отже, 28 березня 2018 року о 13 год. 20 хв. Тернопільська обласна рада шостого скликання на ІІ пленарному засіданні VIII сесії прийняла рішення реорганізувати Тернопільську обласну експериментальну комплексну школу мистецтв імені Ігоря Герети та Тернопільську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №21 шляхом злиття та створити спеціалізовану комплексну школу мистецтв імені Ігоря Герети.
А насправді це рішення повністю ліквідовує ТОЕКШМ ім. І. Герети, оскільки вона не є спеціалізованою мистецькою школою. То ж навчальні плани і програми уже не будуть використовуватись в новоствореній школі. Крім того, для дітей з області вже ніколи не буде відкрито гуртожитку і їх фактично позбавлено права на навчання в обласній школі.
З 1994 по 2018 рік ТОЕКШМ ім. І. Герети пройшла складний шлях боротьби за своє існування, адже щороку виникало питання про нестачу коштів на її функціонування, а час від часу — про доцільність її існування. Але не дивлячись ні на що, щороку учні нашої школи перемагали у різних всеукраїнських,міжнародних, обласних, міжрегіональних конкурсах. Роботи учнів образотворчого відділення відзначені медалями, дипломами та іншими нагородами не тільки в Україні, але й в Індії, Японії, Чехії, Македонії, Єгипті.
Випускники школи є успішними в усіх загальноосвітніх предметах. Адже, крім вищих мистецьких навчальних закладів, вони продовжують студії і в медичних, гуманітарних, технічних вузах. Більшість звичайно залишаються вірними обраній змалку професії і здобувають вищу мистецьку освіту. І не тільки в Україні а й за кордоном.

Ярина Герета

Довідка про роботу Тернопільської обласної експериментальної комплексну школу мистецтв імені Ігоря Герети

Тернопільська обласна експериментальна комплексна школа мистецтв імені Ігоря Герети створена з ініціативи історика, археолога мистецтвознавця і громадсько-політичного діяча Герети Ігоря Петровича згідно з розпорядженням Представника Президента України у Тернопільській області від 4 вересня 1992 року.
Відкрита за зверненням громадської організації «Інститут національного відродження України» та Постійної комісії Тернопільської обласної ради з питань культури і духовного відродження і за клопотанням Управління культури Тернопільської обласної державної адміністрації на підставі рішення сесії Тернопільської обласної ради народних депутатів та Наказу Міністерства культури і мистецтв України від 05.08.1994 року №406.
Власником школи є Тернопільська обласна рада. Школа є об’єктом спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області, управління яким здійснює Тернопільська обласна рада. Школа підпорядкована, підзвітна і підконтрольна Тернопільській обласній раді.
В галузевому відношенні школа підпорядковується Управлінню культури, та Управлінню освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації.
Школа у своїй діяльності керується Конституцією України, Основними законодавства України про культуру, законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», іншими нормативно-правовими актами, а також Статутом.
Школа повністю укомплектована педагогічними кадрами з відповідною освітою. У 2017 році процес загальної середньої освіти забезпечували 42 вчителі загальноосвітнього циклу, з них 39 – за основним місцем роботи і 3 – за сумісництвом. Серед основних педагогічних працівників: 4 вчителі кваліфікаційної категорії «спеціаліст», 6 – ІІ кваліфікаційної категорії, 7- І кваліфікаційної категорії, 22 вчителі вищої кваліфікаційної категорії, 7 вчителів мають педагогічне звання «старший вчитель», 5- звання «вчитель – методист».
Мистецьку освіту забезпечували 64 викладачі, з них 44 –за основним місцем роботи, 20 – за сумісництвом. Якісний склад педагогічних кадрів наступний: молодших спеціалістів -2, кваліфікаційна категорія «спеціаліст» – 5, ІІ кваліфікаційна категорія – 3, І кваліфікаційна категорія -13, вища кваліфікаційна категорія – 15 викладачів.
Відповідно до Обласної програми забезпечення і функціонування Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв ім. І. Герети у школі навчається 350 учнів, які охоплені середньою та профільною мистецькою освітою, що становить 20 навчальних класів; профінансовано видатки з обласного бюджету – 6 454 040 грн., з міського бюджету м.Тернополя (освітня субвенція) – 3 560 790 грн. Зокрема :
– на виплату заробітної плати працівникам школи та нарахування на заробітну плату – 9 736 200 грн.;
– оплату харчування учнів – 31 400 грн.;
– оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 244 940 грн.
Надходження від оплати за навчання учнів у школі становило у 2017 році – 394 152 грн. Видатки за 2017 рік в сумі 360 889 грн.
Зазначені кошти були використані на:
– виплату заробітної плати та нарахування на заробітну плату – 45 985 грн.;
– придбання канцелярських та господарських товарів – 26 814 грн.
– оплату оренди, інших послуг – 288 090 грн.
– матеріально-технічне забезпечення для інклюзивного навчання – 2 290 грн.
Педагогічні працівники школи є постійними учасниками міжнародних,
всеукраїнських конференцій, семінарів тощо, друкуються у педагогічних періодичних виданнях, є розробниками авторських програм навчальних дисциплін.
Протягом 2017 року учні школи взяли участь у 59 конкурсах різних рівнів:
 33 обласних конкурси : 5учасників отримали премію
«Гран Прі», 12 – І місць, 12- ІІ місць, 4 – ІІІ місця;
 2 регіональних конкурси : 1- І місце, 1- ІІ місце;
 16 всеукраїнських конкурсів : 8- І місце, 2- ІІ місце, 5- ІІІ місце;
 8 міжнародних конкурси: 6- 1 місце, 2- ІІІ місце.
Окрім конкурсів учні та творчі колективи школи є постійними учасниками фестивалів, концертів та інших заходів до святкових і ювілейних дат у самому місті, області та за межами України.
За авторською програмою Ящишин Т.І. «Арт-терапія», а також через комплексне навчання та індивідуальний підхід до кожного учня у нашій школі навчаються діти, які мають проблеми із соціалізацією в суспільстві. Працює також інклюзивний клас.
Ми маємо досвід створення індивідуальної траєкторії освіти для обдарованих учнів.
Особливу увагу школа приділяє уроку Християнськії етики, який запроваджений у нас із 1994 року а також національно-патріотичному вихованню.
У школі діє учнівське та батьківське самоврядування.
Основним документом реалізації Концепції школи є інтегрований навчальний план, погоджений з Міністерствами освіти і науки та культури України, затверджений управлінням освіти і науки та культури Тернопільської обласної державної адміністрації.
Діяльність школи будується на принципах гуманізму, демократизму, розумового, морального, фізичного, естетичного виховання та взаємозв’язку, єдності і наступності, безперервності та різноманітності навчання.
Згідно із Концепцією Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв ім. Ігоря Герети (далі – ТОЕКШМ ім. І. Герети), головною особою в школі є учень, всі школярі мають закладені природою здібності.
У розкладі уроків чергуються предмети загальноосвітнього та мистецького циклів, що сприяє зацікавленості учнів процесом навчання, а також знімає відчуття перевтоми.
Основною метою школи є забезпечення реалізації повної загальної середньої та мистецької освіти, Основними завданнями ТОЕКШМ ім. І. Герети є виховання громадянина України, світогляд якого ґрунтується на розуміння загальнолюдських цінностей; забезпечення базової загальноосвітньої підготовки учнів та профільної художньо-естетичної освіти, що включає розвиток їх нахилів, інтересів, здібностей; створення сприятливих умов для повноцінного морального, психічного, фізичного здоров’я школярів; забезпечення допрофільної підготовки учнів; формування творчої, мислячої особистості, здатної до продуктивної праці та творчості у динамічному світі.
Мета і завдання школи вирішуються через організацію комплексного освітнього простору загальної середньої освіти, початкової мистецької освіти і профільного навчання учнів з використанням моделі школи з ранньою профілізацією.
За допомогою багатосторонніх міжпредметних зв’язків складається фундамент для формування в учнів умінь комплексного бачення проблем реальної дійсності, різнопланових підходів до їх розв’язання.
Переваги інтегрованого навчання для учнів:
• більш чітке розуміння мети кожного предмету в різних контекстах;
• більш глибоке розуміння будь-якої теми, завдяки її дослідженню через кілька точок зору;
• краще усвідомлення комплексного підходу, через який предмети, навички, ідеї та різні точки зору пов’язані з реальним світом;
• вдосконалення навичок системного мислення.
Уміння бачити взаємозв’язки всіх аспектів життя, зрештою, стає звичкою, яка допомагає учням протягом усього їхнього життя.
Інваріантний складник змісту і вимоги до рівня його засвоєння визначає Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти. Передбачений ним зміст у межах відведеної Типовим навчальним планом кількості годин на його засвоєння реалізується системою базових навчальних предметів і курсів.
Профільне навчання поряд із інваріантним слугує повноцінній реалізації його завдань і водночас є основним засобом індивідуалізації навчання. Саме профільне визначає і забезпечує в ТОЕКШМ ім. І. Герети спрямованість навчання на задоволення індивідуальних освітніх потреб учнів, а тому формується школою самостійно. За рахунок мистецького складника добирається зміст профільних предметів, а також курсів за вибором.
Закладений у відповідній комбінації компонентів інваріантного і профільного складників зміст освіти разом із способами його реалізації у навчальному процесі визначають профіль навчання.
Зміст профілю навчання реалізується у відповідній системі навчальних предметів і курсів, що має такі складники: 1) базові навчальні предмети, які вивчаються на рівні стандарту; 2) профільні предмети; 3) курси за вибором.
Відповідно до освітнього рівня, який забезпечується, у школі функціонують такі ступені навчання:
• І ступінь — початкова школа (1-4 класи) з початковою мистецькою освітою, термін навчання — 4 роки;
• ІІ і ІІІ ступені — основна і старша школа (5-11 класи) з профільною мистецькою освітою, термін навчання — 7 років;
У перспективі на базі школи планувалось навчання у школі ІІІ ступеня (10-12 класи) з фаховою передвищою мистецькою освітою;
Фінансування здобуття загальної середньої освіти художньо-естетичного профілю здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, у тому числі шляхом надання освітніх субвенцій місцевому бюджету, коштів місцевого бюджету та батьківської плати.
Початкова мистецька освіта в школі здійснюється на базі початкових класів через впровадження в навчальний план школи фахових мистецьких предметів: Сольфеджіо, Ритміка і танець, Образотворче мистецтво, Театральне мистецтво, Колективне музикування, Музичний інструмент, Ліплення.
Молодший шкільний вік – це сприятливий і значущий період для розвитку мистецької обдарованості, оскільки у цьому віці закладаються основи творчої та освітньої стратегії, психологічна база продуктивної діяльності, також формується комплекс цінностей, якостей, потреб особистості, що знаходяться в основі її творчого ставлення до дійсності.
Отже, розвиток мистецької обдарованості у дітей молодшого шкільного віку здійснюється відповідно до встановленої структури, що оптимізує даний процес у діяльності ТОЕКШМ ім.І.Герети.
Починаючи з 5 класу профільне навчання у ТОЕКШМ ім. І. Герети здійснюється за художньо-естетичним напрямком. Зміст профілю навчання реалізується у відповідній системі навчальних предметів і курсів (художній, музичний, хореографічний, театральний відділи).
Система профільних навчальних предметів:
Художній відділ: Рисунок, Живопис, Композиція, Декоративно-
ужиткове мистецтво, Історія образотворчого
мистецтва, Кольорознавство, Скульптура, Шрифти,
Креслення, Художня праця.
Хореографічний відділ: Класичний танець, Народно-сценічний танець,
Сучасний та історико-побутовий танець,
Український танець, Композиція танцю,
Постановка концертних номерів, Історія
костюма, Історія танцю, Хореографія народних
свят і обрядів, Акторська майстерність.
Музичний відділ: музичний інструмент, постановка голосу, Музична
література, Сольфеджіо, Ансамбль, Читання з аркуша,
Хор, Основи створення музики, Імпровізація,
Акомпанемент.
У 2017-2018 році у школі ведеться розробка навчального плану та програмного забезпечення Театрального відділу.
Для розвитку мистецької обдарованості дітей у школі створені такі педагогічні умови:
• творче освітнє середовище, для якого характерною є гуманістична спрямованість взаємодії педагогів і учнів;
• забезпечення готовності викладачів до вдосконалення власної професійної майстерності;
• максимальне використання виховного та творчого потенціалу батьків в освітньому процесі;
• стимулювання вільного саморозвитку, активності та самостійності учнів;
• забезпечення цілеспрямованої діяльності педагогічного колективу з розвитку мистецької обдарованості у дітей в комплексній школі мистецтв.
• безперервна мистецька освіта.
У процесі реалізації цих педагогічних умов для здійснення розвитку мистецької обдарованості дітей відбувається формування важливих професійних якостей: розширюється мистецький світогляд учнів, що забезпечує розвиток творчих можливостей і стимулювання пізнавальної активності, формуються навички грамотного осягнення авторського тексту в музиці, що сприяють розвитку музичного мислення; розкривається творча індивідуальність в хореографії та образотворчому мистецтві. Розвиток мистецької та загальної середньої освіти, який містить виховний, естетичний, етичний, громадський потенціал людства чи конкретного народу є важливим у контексті загальнолюдських, національних і особистісних цінностей, а також безумовно сприяє розвитку мистецької обдарованості дітей.

Анекдот про Петра Порошенка набирає неймовірної популярності

У збаразькому садочку “Калинонька” страшна інфекція – сальмонельоз