Національний банк ввів в обіг срібну пам’ятну монету “Копання картоплі”

Поділитися

22 травня 2018 року Національний банк ввів в обіг срібну пам’ятну монету “Копання картоплі” номіналом 10 гривень, присвячену розкриттю у художньо-образній манері іронічного наїву образів українського архетипу.

“Бульба, бараболя, крумплі, ґрул’і, барабурка, боришка, бурка, гадабурка, мандибурка, ріпа, бандурка, банц, барабій, барабіль, барабін, бараболє, барболька, барабона, барабуля, біб, бобик, боблюх, больба, бульбак, бульбани, бульбах, ґруля, ґрушка, картопа, картох, картоха, картохлі, мадибурка… – вона прийшла до нас з далекої Південної Америки, сучасних Перу та Болівії. У тих землях була такою вартісною, що слугувала замість грошей — як основна одиниця обміну.
У Європі спершу її вирощували як декоративну рослину у садах аристократії, використовували у медицині, а її квітками прикрашали волосся та робили з них букети.

За однією з версій, в Україні картопля вперше з’явилася у 1780 році у маєтку графа Потоцького, а поширилася завдяки німецьким колоністам. Відтоді ця рослина настільки міцно вкоренилася на українському ґрунті, що вже стала невід’ємною частиною нашої національної культури.

На аверсі монети розміщено стилізоване зображення дерева життя з дзеркальним верхів’я на тлі поля. Для оздоблення нижніх бульб використано локальну позолоту. Вміст золота в чистоті не менше ніж 0,001 г.

На реверсі монети на дзеркальному тлі зображені Чоловік і Жінка, які копають картоплю. Їхні постаті у формі серця (локальна позолота) символізують потяг і любов до землі-годувальниці, як споконвічної української цінності, що єднає Чоловіка і Жінку
По колу розміщено напис «Копання картоплі».

Художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Скульптори: Володимир Дем’яненко, Анатолій Демяненко.

Сьогодні в селі Мединя впало 16 корів після кроплення хімікатами полів з пшеницею агрохолдингом “Мрія”

Укртелеком планує підключити 8 000 сіл з 6 млн. жителів до широкосмугового доступу до Інтернету за два роки