Укртелеком планує підключити 8 000 сіл з 6 млн. жителів до широкосмугового доступу до Інтернету за два роки

Поділитися


Як суспільство, ми просуваємо так багато послуг в Інтернет для покращення доступу, що неможливо уявити собі наше життя без можливості користуватися банківськими послугами, робити покупки, надсилати електронні листи або спілкуватися з друзями онлайн.

Проте, коли мова йде про широкосмуговий доступ, існує чітко задокументований “цифровий розрив” між сільськими та міськими районами.

Термін “широкосмугове підключення до Інтернету” означає підключення до Інтернету з високою швидкістю передачі даних. Однак немає чіткого визначення, наскільки висока швидкість з’єднання повинна розглядатися як широкосмугове підключення до Інтернету. Крім того, технологічні досягнення в галузі комунікаційних технологій та постійне зростання пропускної спроможності продовжують підвищувати цей показник. Широкосмугове підключення до Інтернету має, як правило, швидкість завантаження в декілька мегабіт на секунду. Пропускна здатність завантаження, як правило, значно повільніша. Деякі професійні та все більше приватних інтернет-додатків можуть використовуватися лише з широкосмуговим підключенням до Інтернету з високою пропускною здатністю. До них відносяться робота з телемеханікою, VoIP-телефонія, відеоконференції, передача великих файлів, трансляція відеороликів, онлайн-телебачення, керування зображеннями в хмарі та онлайн ігри.

Жителі села не тільки позбавляються вищезгаданих сучасних потреб, але також не мають можливості насолоджуватися своїми захопленнями в Інтернеті. Проста онлайн-гра з друзями може бути досить складною проблемою, оскільки більшість провідних постачальників онлайн-ігор, як-от Blizzard, Activision, PokerStars тощо, зазвичай вимагають хорошого підключення до Інтернету, щоб забезпечити бездоганний ігровий досвід. Але, здається, це питання буде вирішено зовсім скоро.

Публічне акціонерне товариство “Укртелеком” за два роки розробило проект для під’єднання дальніх поселень до послуги швидкісного (або широкосмугового) підключення до мережі Інтернет. Очікується, що проект охопить близько 8000 населених пунктів неміського типу, де мешкають 6 мільйонів жителів. Про це заявив директор з розвитку масового сегменту “Укртелекому” Денис Захаренко, презентуючи свій проект у Києві.

Загальну вартість проекту оцінили в 6 мільярдів гривень, у тому числі 3,2 мільярди (53,3%) державних інвестицій.

Захаренко повідомив, що проект охопить всі села, де є школи (6,9 тис.) та близькими до них селищами, що мають більше ніж 100 домогосподарств.

Укртелеком зазначив, що масовий зв’язок забезпечить охоплення 40% загальної кількості сільських жителів України за допомогою послуги широкосмугового доступу до мережі Інтернет, що дозволить скоротити розрив між великими та малими містами та селами на 75%, оскільки частка сільських районів в Україні, де ця послуга не надається, зменшиться з 56% до 16%, з 8,3 млн. до 2,3 млн. чоловік.

За розрахунками оператора, для охоплення 8000 сіл мають бути побудовані близько 58 000 км мереж.

Оператор зазначив, що 14 000 сіл, з населенням 2.3 мільйонів жителів не покриваються проектом. Це може бути підґрунтям для наступних проектів з’єднань.

Завдяки впровадженню проекту доступ до швидкісного Інтернету в Україні зросте на 4,4%, ВВП зросте на 0,6%, що у цінах поточного року (2018) становить близько 20 мільярдів гривень. Доходи державного бюджету також зростуть на 5.4. мільярди гривень.

Міжнародні дослідження та досвід показують, що широкосмуговий доступ до Інтернету може допомогти поліпшити економіку сільських регіонів (у тому числі збільшення доходів, зниження рівня безробіття та створення робочих місць). Крім того, широкосмугове підключення до Інтернету є ключовим фактором вибору локації як для приватних користувачів, так і для компаній.

Захаренко зазначив, що період викупу державних інвестицій може становити два роки завдяки збільшенню виплат податків.

Директор Укртелекому Юрій Курмаш заявив, що проект буде представлений уряду та парламенту.

 

Національний банк ввів в обіг срібну пам’ятну монету “Копання картоплі”

У Тернополі затримали нудиста