Чому не я буду голосувати за Тараса Юрика

Поділитися

Справді я не рекомендую голосувати за Тараса Юрика. Я не є журналістом, і висловлю лише свою суб’єктивну думку на проаналізовану мною інформацію. Уся інформація наведена мною є у відкритому доступі, тому закликаю усіх самотужки перевірити правдивість наведених фактів.
Спонукало написати про це реакція на раніше написану замітку «Як Барна та його «злочинна» команда спорт розвивають на Тернопільщині». Історія описана в замітці про Зборівський спортивний майданчик на стадіоні «Колос» котрий не можуть звести з 2016 року. Освоєно 685 тисяч гривень, а результату нема. Обурила місцевих жителів заява Степана Барни, котрий літом 2018 року хвалився про зведені та відремонтовані спортивні майданчики у Зборові. Детальніше прочитайте у вищезгаданій статті.
Після публікації замітки на сайті «Про все» у соціальній мережі боти почали коментувати дану публікацію.

Створені сторінки вже тривалий час активно коментують «тернопільський фейсбук» в підтримку обласної команди БПП. Жартома зізнаються, що є заступниками Барни С.
Про те були та зовсім реальні люди, котрі активно у спільнотах доказували, що все це «заказуха».
До прикладу сторінка під іменем Ірина Калиняк тратила свій час на коментарі, в котрих поливала брудом мене та вихваляла Тараса Юрика, наголошуючи про його неймовірну роботу на території Підгаєцького району. Викликало здивування, оскільки в статті описувалась проблема в місті Зборів, а стурбованість викликало в мешканців Підгайці.

Мені стало цікаво хто ж ця дівчина, котра так натхненно старалась нахвалити роботу народного обранця. Дівчина Ірина дочка заступника Підгаєцької районної ради Калиняка Петра. Петро Дмитрович є також одним із засновників федерації футболу в Підгаєцькому районі, та засновником Підгаєцької районної в Тернопільській області організації ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «Солідарність». Ба більше, сама дівчина працює в партії БПП та офіційно декларує отримання заробітної плати та гонорарів від партії. 
В той час коли мав бути зведений спортивний майданчик в Зборові, в Підгайцях вдалось завершити роботи. На цьому проекті піарились усі чиновники: міська рада, районна рада, РДА.
На фото, котре робили під час відкриття майданчика, бачимо і Петра Калиняка. 

Першим етапом встановлення спортивного майданчика в Підгайцях стала перемога Підгаєцької міської ради в обласному конкурсі на кращий благоустрій населеного пункту. «Нам тоді виділили 50 тисяч гривень для будівництва даного майданчика. Міська рада і комунальне підприємство провели роботу – вирівняли рельєф, провели підготовчий етап.  Другим і масштабним етапом стало те, що за підтримки народного депутата Тараса Юрика були виділені кошти з Фонду соціально-економічного розвитку окремих територій (майже 327 тисяч гривень – ред.). За рахунок цих коштів поставлено вирівнюючий шар, покриття і надалі, ми бачимо вже кінцеву роботу. Ще деякі роботи потрібно завершити – провести освітлення, довести до ладу ворота, щити тощо», – коментував на час відкриття заступник міського голови Підгайців Василь Пеляк.
Виконавцем робіт став ТОВ «СІТІПАРКІНГ» м. Одеса, за результатами відбору через електронну систему «PROZORRO».
Освоїти підрядник отримав суму в розмірі 287 275, 00 грн., але для мене викликає зацікавлення проведення цього аукціону, оскільки судячи з протоколу він тривав 21 хвилину
«Моя обов’язково умова була, що майданчик мав бути встелений якісною штучною травою. На цих покриттях використані висококласні італійські матеріали, щоб вони послужили якомога довше. Діти будуть мати можливість тренуватись у гарних умовах», – каже народний депутат, голова громадської спілки «Федерація футболу Тернопільської області»
Тут мені важко погодитись зі словами народного обранця, оскільки судячи зі світлин зроблених на відкритті майданчику, можна помітити, що майданчик будувався не з нових матеріалів та дотримання технічних нормативів. 
Як бачимо на час відкриття елементи огорожі вже покривались корозією, котра появляється чомусь з під шаром фарби, а рівність штучного покриття на підготовленні бетонній основі можете судити самі.
На сьогодні елементи огорожі мають ось такий стан. А саме покриття зазнало значних змін за рік експлуатації.
Важливо додати, що обіцяні роботи освітленні, встановленні футбольних воріт, волейбольної сітки та баскетбольних щитів до сьогодні не були виконанні.

Майданчик отримав маленькі не фіксовані ворота, які дуже схожі на ті, що раніше були на міському центральному стадіоні міста. Я вже сумніваюсь чого більше хотіли чиновники та народний депутат: освоїти виділені кошти чи дати підгаєцькі молоді дійсно якісний спортивний майданчик. Сьогодні він вже є небезпечним для дітей, за скільки часу він стане не придатним для спортивних занять важко казати.
Звичайно це набагато краще, ніж те що отримала зборівська молодь. Любителі спорту в Зборові за освоєні 685 тисяч гривень отримали лише численні статті про те, як за допомогою Тараса Юрика в них скоро буде спортивний майданчик.

зборівський майданчик

Події навколо зборівського майданчика справді заплутані. Ось як коментує ситуацію місцевим журналістам дружина власника компанії, котра виконувала будівельні роботи. Звичайно цим має займатись поліція, прокуратура, але вони чомусь не спішать шукати справедливості в цій історії. До слова саме цей підрядник пізніше отримає ще декілька підрядів в районі та виконає усі покладені роботи на нього. 

Повернемось до дівчини Ірини та її мотивів коментувати. Народного депутата, як і місцевих чиновників вже не цікавить в якому стані зведений майданчик в Підгайцях, вони спішать зводити новий в селі Голгоча Підгаєцького району. Загальна сума проекту складає 1 492.01 тис.грн. в тому числі з державного бюджету виділено 1100,0 тис.грн., з місцевого бюджету – 392.01 тис.грн. Це дуже добре, що будується спортивна інфраструктура в районах Тернопільщини! Вона дуже необхідна для майбутньої країни, але вивчаючи як зводились попередні майданчики виникає побоювання. Сума в 1 мільйон та 492 тисячі гривень непогана для освоєння на спортивну інфраструктуру. Народний депутат Тарас Юрик уже викладає фотографії з поїздок на будівництво даного майданчика.
Також свої робочі поїздки здійснюють представники РДА(Районна державна адміністрація). Перший заступник голови районної державної адміністрації Іван Керницький спільно з заступником голови районної державної адміністрації Назарієм Жидовським здійснили робочу поїздку в с.Голгоча, під час якої ознайомились із ходом будівельних робіт в рамках реалізації проекту «Будівництво спортивного майданчика для Голгочанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Підгаєцької районної ради Тернопільської області».
Стало цікаво хто отримав підряд на виконання робіт на чималу суму. В системі «PROZORRO» на сьогодні існує тільки плани на проведення робіт. Я вирішив уточнити чи проводився аукціон на даний проект. Модератори системи «PROZORRO» повідомили, що тендер на такий проект не проводився!
Також зацікавив замовник, котрий тільки оголосив про свої плати будувати спортивний майданчик, ТОВ «Голгочанська сільська рада». Можливо це має якесь змістовне пояснення, щоб не проводити від імені сільської ради.
Звичайно багато з вас матимуть рацію, коли скажуть, що за сприяння народного депутата багато робиться на його окрузі. Але ми маємо навчитись розрізняти з якими мотивами робиться робота. Народний депутат обирається не для випрошування коштів у свій округ, а для законотворчої роботи. А кошти державні варто направляти в регіони, де місцева громада краще знає на що витрачати!
Сьогодні під кошти шукають об’єкти, інколи оминаючи більш нагальні проблеми в районах.
Тут варто вставити абзац з попередньої статті, щоб зрозуміли в чому така зацікавленість Юрика в зведенні спортивних майданчиків зі штучним покриттям за дуже дорого, але зовсім не цікавить якість, судячи з наведених прикладів у Підгайцях та Зборові.
У Федерації футболу України працює 18 осіб, 11 із них – народні депутати. Головою цієї спілки у Тернопільській області є Тарас Юрик, народний обранець від БПП «Солідарність», який займається облаштуванням професійних футбольних полів на Тернопільщині. Та все б нічого, однак, як стало відомо, покривають поля штучною травою виключно одного виробника, а саме: ТОВ «ФФУ Продакшн». Директор цього підприємства, який за сумісництвом і голова федерації футболу Івано-Франківської області є Андрій Бондаренко. А метр квадратний продукції його заводу коштує 525 грн, коли аналогічний метр квадратний штучної трави іншого виробника коштує навіть менш як 300 грн.
До слова, ТОВ «ФФУ Продакшн» стабілізувалася на економічному ринку лише завдяки політичним взаємозв’язкам, адже до цього у неї майже не було замовлень. За рік «панування» Андрія Павелка статутний фонд «ФФУ Продакшн» збільшився. Так, якщо у червні 2017 року він становив всього 1000 грн, то в липні цього року ця сума виросла аж до 270 млн грн. ДЕТАЛЬНІШЕ можна прочитати у статті «Нардеп Тарас Юрик будує чи допомагає розкрадати?»
Виділення субвенції на округ – політична корупція!
Рекомендую декілька раз перечитати матеріал Діани Бих, аналітика з руху ЧЕСНО, де зрозуміло та доступно розписано наскільки «Фонд регіонального розвитку» використовують для політичної корупції. Чому лояльні депутати отримують в декілька раз більше коштів на свій округ.
Виділення субвенції на округ могли ініціювати як самі депутати, так і інші суб’єкти. Народні депутати наголошують, що субвенції дають тим, хто підтримує голосування за бюджет.
Більше коштів на округ тим більше лояльний депутат до центральної влади.
На прикладі Тараса Юрика
Четверо з семи народних депутатів від Тернопільщини голосували «за» включення до порядку денного і розгляд проекту скандального Закону №6688. Усі – з фракції Блоку Петра Порошенка (БПП).
Називалося це все красиво: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері», а насправді йшлося про чергове «закручування гайок» владою та обмеження свободи слова. Через це навіть колишні регіонали участі у голосуванні не брали, адже добре пам’ятають, що сталося тоді, коли у Верховній Раді часів Януковича ухвалили так звані «диктаторські закони 16 січня». 
Не вже Тарас Юрик хоче допомогти керівництву держави контролювати свободу слова?
Інший яскравий приклад. Тарас Юрик голосував за поправку, яка пропонувала дозволити виробникам “зеленої” енергії не платити ПДВ при імпорті обладнання до 1 січня 2020 року.
За приблизними підрахунками, правка нардепів допомогла б Рінату Ахметову заощадити близько 3 мільярдів гривень. Відповідно ця сума не потрапила б до бюджету. Сам Тарас Юрик так і не зміг пояснити журналістам своє «ЗА». Читайте та дивіться відео розслідування журналістів проекту «Bihus.info»
Депутати голосують за потрібні «комусь» закони, за це отримують чималі бюджетні кошти на округи, котрі потім стараються «розумно» освоїти на місцевому рівні. Усім добре від таких процесів. Добре місцевим чиновникам, не потрібно думати, як розвивати регіон для збільшення фінансового доходу. Не спішать вимагати повернення бюджетних коштів в місцеві бюджети, де будуть розпоряджатись ними громада. Для чого видумувати «велосипед», коли можна бути лояльним до народного депутата, котрий в свою чергу лояльний на своєму рівні.
Давайте будемо чесними, більшість районних адміністрації зацікавлені саме в такій схемі освоєння держаних коштів. Дуже зручно, на себе не потрібно брати відповідальності, але причетні до чималих сум розподілу на місцях.
Народний депутат, як і місцеві чиновники працюють за кошти громади, тому змушені коментувати та пояснювати свою роботу. Якщо ми громада щось не правильно зрозуміли, нам мають пояснити чому саме так тратять наші кошти!

Петро Заставецький

Як львівські журналісти не дозволили тернопільським чиновникам себе ошукати

“Нива” достроково припинила співпрацю з Костянтином Пікулем та Олександром Апанчуком