Боти у Facebook відбілювали репутацію Яценюка

Поділитися

Боти та фейкові акаунти у Facebook у 2015 році спотворювали громадську думку у соцмережах в інтересах колишнього прем’єр-міністра і лідера “Народного фронту” Арсенія Яценюка й екс-депутата і фігуранта справи НАБУ Миколи Мартиненка. Про це йдеться у розслідуванні телепрограми “Схеми”, журналісти якої опираються на звіт від 2015 року про виконану ботами роботу в соцмережі за певний період часу.

Зокрема у звіті детально описано, під якими постами про Арсенія Яценюка і його однопартійців організовані несправжні користувачі, тобто боти, залишали свої відгуки, чим захищали політиків від критики чи “зупиняли негатив”. Також у звіті є зведена таблиця з чітким підрахунком того, скільки від загальної кількості коментарів під постом є справою рук ботів. Наприклад, під постом на той момент прем’єр-міністра Яценюка про членство України в НАТО і ЄС боти залишили 271 коментар, що зазначено у звіті.

“Група наших коментаторів від початку підтримувала послідовну позицію Арсенія Яценюка у питанні євроатлантичної інтеграції… Звинувачення у відсутності реформ, корупції традиційно зупинялись і переводились на оточення президента, ГПУ, фракцію БПП у Верховній Раді”, – йдеться у документі.

Журналісти проаналізували коментарі і за принципом, зазначеним у звіті – висловлення підтримки та переведення уваги на президента, – виявили низку замовних відгуків:

“Сьогодні дійсно потрібно бути чіткими у своїх позиціях і вказати вектор розвитку не лише народу, але й перш за все Європі! Так що, вважаю, у нас хороші перспективи для майбутнього”

“…от тільки з такими кадровими помилками, які допускає президент у військовій сфері, ми знову наступаємо на ті самі граблі” “Президент уже показав свій вектор розвитку. Через рік після виборів ми побачили, що нічого, окрім власного бізнесу, його не цікавить”

Журналісти також проаналізували сторінки людей, які під наведеними у звіті постами, зокрема, Арсенія Яценюка, залишали коментарі. Наприклад, один із “симпатиків” Яценюка фігурує у фейсбуці під ім’ям Павло Щирий. Протягом 2015-2016 років він залишав коментарі не лише під постами прем’єра і його політсили, але й тими, де про них згадували, наприклад, під журналістськими розслідуваннями. Насправді на фото цього профілю –музикант із Молдови Всеволод Королюк, який у коментарі журналістам заперечив будь-яку причетність до цього аккаунту.

“Схеми” також зафіксували, що низка акаунтів-симпатиків Яценюка також, здебільшого, є прибічниками екс-депутата від цієї політсили Миколи Мартиненка. До речі саме під час розгляду питання щодо обрання судом запобіжного заходу останньому ще у 2017 році вперше пролунала офіційна згадка про ботів “Народного фронту”. “Згадані у звіті дописи політиків, аналіз коментарів під ними та сторінок людей, які залишали ці коментарі, вказують на те, що звіт справжній. Це – один із прикладів того, як спеціально навчені люди або технології можуть впливати на думку українців, які користуються соцмережами, щоб створювати політику потрібний імідж за допомогою коментарів”, – ідеться у розслідуванні.

Натомість у прес-службі Арсенія Яценюка у коментарі “Схемам” почали відбріхуватись та заперечувати причетність екс-прем’єра до схеми підвищення його іміджу.

“Наша команда не використовувала технологій із залученням коментаторів з фейкових акаунтів ні за часів прем’єрства Арсенія Яценюка, ні за жодних інших обставин. Навпаки, ми регулярно стикаємося з масовими атаками з сумнівних акаунтів та їхньою аномальною активністю негативного та брехливого змісту проти Арсенія Яценюка та “Народного фронту”, – заявили в прес-службі.

Кредити готівкою в ШвидкоГроші

Мати випадково викинула 6 тисяч 500 доларів заначки сина