За щастя буде, якщо президентські вибори не завершаться Коліївщиною

Поділитися


Сьогодні у Тернополі перебуває лідер партії “Громадянський рух “Рідна країна”, заступник керівника Центрального штабу Анатолія Гриценка зі стратегії та медійної комунікації Микола Томенко. Протягом години він спілкувався з журналістами і як політик, і як науковець.

-Спостерігаючи за виборчою кампанією в Україні, розуміємо, що за щастя буде, якщо не почнеться Коліївщина після завершення президентської кампанії. Добрим результатом буде, якщо переможе менше зло,- песимістично розпочав Томенко. Незважаючи на труднощі, штаб Анатолія Гриценка активно працює. Ні Гриценко, ні його команда не мають шалених коштів, як перша трійка, яка засіває Україну рекламою з біг-бордів та телеекранів,- поділився Томенко.

Соромно соратику Гриценка, що на 5 році війни, після загибелі Небесної Сотні в Україні створюються великі сітки для підкупу виборців. За великими політиками тягнуться дрібніші, які теж продукують свої “авоськи” з підкупу…

На думку Миколи Томенка – купувати виборців – ганебно, незважаючи за великі чи дрібні кошти.

Своє завдання член команди Гриценка бачить у тому, щоб перевести політичну виборчу дискусію у змістовну площину.

-Якщо політологи-науковці не знають й половини кандидатів у президенти, то що хотіти від пересічного виборця. Під завісу виборчої кампанії варто провести дебати між лідерами  перегонів – Зеленським, Порошенко, Тимошенко і Гриценко на зразок півфіналу Ліги Чемпіонів.  Ці кандидати набирають хоча б 10% і між ними точиться реальна боротьба хто вийде у другий тур. Ще двоє учасників намагаються взяти психологічні 3%, щоб потім восени потрапити до парламенту. Це ніби вже перша ліга в українському футболі. Решта тридцять кандидатів намагаються “розміняти” соті відсотка на десяті, зманіпулювавши виборцями.

Логічно було, щоб перед фіналом – виходом у другий тур лідери перегонів провели дебати. Але ні Зеленський, ні Порошенко з Тимошенко не спішать дебатувати. На Заході, в США коли б політик не прийшов на дебати, це був би крах його політичної кар’єри, а в Україні Янукович не прийшов в 2010 році – і переміг. Це нонсенс в цивілізованому світі. Пора нам це змінювати, якщо ми будуємо правову державу.

20% виборців визначаються з кандидатом в президенти в останній тиждень. Тому було б логічно, щоб лідери перегонів продемонстрували українцям свою програму, своє бачення, цивілізовано подискутували. Неправильно робити вибір по телерекламі. Мінімально виборець має прочитати хоча б передвиборчу програму.

Також Микола Томенко представив дуже цікавий «Шевченківський щорічник» – діловий щоденник, який містить уривки з поетичних і прозових творів, фактів його життя, афоризмів, фрагментів живопису і графіки Тараса Шевченка.

Детальніше виступ Миколи Томенка, його відповіді на питання можна почути у відеозаписі.

Довідка Вікіпедії
Колії́вщина — козацько-селянське національно-визвольне повстання в Правобережній Україні у 1768-1769 роках. Спровоковане національним і релігійним гнітом правобережного українського населення в Речі Посполитій(Польщі).

Очолив це повстання послушник Мотронинського монастиря, запорожець Максим Залізняк, а його найближчим сподвижником став сотник уманської надвірної міліції Іван Гонта.

Коліївщина стала найвищим етапом гайдамацького руху. У відповідь на реакційну політику Речі Посполитої повстанці почали виганяти попів-уніатів та винищувати римокатолицьке та єврейське населення в Київському і Брацлавському воєводствах. Повстання було придушене російськими військами (спільно з поляками), а гайдамацькі ватажки — страчені або заслані на Далекий Схід.

“Джинса” та “чорний піар” у газетах Тернопільської області

Порошенківці знищили єдину незалежну в Україні виборчу комісію в Тернополі