Торф’яні котельні у Тернополі будуть закриті через порушення рівнів шуму та сфальсифіковані громадські слухання

Поділитися


Тернополяни, які мешкають поруч із торф’яними котельнями не можуть спокійно жити понад два роки, відколи міський голова Сергій Надал і його свободівське кодло вирішило заробляти на здоров’ї людей. Торф’яні котельні мали нібито замінити російський газ, який вже насправді Україна не закупляє роками. Тішили людей і 5% економією у платіжках за тепло і підігріту воду.  Насправді ж постійний сморід і гул перетворив життя тернополян на пекло. І якщо від шуму потерпають мешканці  прилеглих будинків, то сморід з пилом роза вітрів розкидає на 3-5 кілометрів. Влітку через постійний запах спаленого пір’я люди не можуть відкрити вікон. Автомобілісти шоковані від їдкої сажі, яку змити з автомобілів можна лише на автомийках з допомогою хімічних засобів. Що ж тоді твориться у наших легенях? Чим ми дихаємо?
Виявляється рівень діоксину сірки перевищує норму майже у 5 разів, якщо лишень включити котельню. Чим ми дихаємо вночі, коли котельні кочегарять так, що заснути не можливо?! Мешканці будинку Бульвар Просвіти фіксували шуми о 3 ночі у понад 70 децибел з допомогою мобільного додатку. Достовірність вимірювань додатку засвідчили експерти з Держспоживслужби, різноманітних тернопільських лабораторій. Єдине – мобільний додаток не має сертифіката, щоб його визнавали офіційно державні органи.

У листі керівника Держпродспоживслужби у Тернопільській області Василя Хомінця до начальника
департаменту екології та природних ресурсів Тернопільської облдержадміністрації Ореста
Сінгалевича та міського голови Тернополя йдеться, що котельні порушують норми шуму у нічний час. Нагадаємо, що заміри ці робились дуже специфічно: котельня ледве працювала, шуми були у двічі менші – до 50 децибел. Як тільки лаборанти йшли, після обіду котельня починала гудіти ледь не вдвічі сильніше.

Тернополяни вже десятиліттями спостерігають як наші котельні гріють асфальт, як взимку трава зеленіє на теплотрасах. Замість того, щоб налагодити ефективне енергозберігання, міський голова Сергій Надал і його поплічники створили схему, яка дозволяє заробляти на здоровї тернополян.

Сьогодні відбулося судове засідання з приводу фальсифікації громадських слухань щодо схвалення тернополянами роботи торф’яних котелень.

Як повідомляє громадська активістка Юлія Мамчак “Сьогодні в міськрайонному суді Тернополя відбулось судове засідання щодо скасування громадських слухань для торфяних котелень за позовом Ігор Котляр, адвокат Валерій Муж.”.
На суд з’явився на вимогу свідок, що був учасником “громадських слухань”.Працівник фірми, яка паразитує на здоров’ї тернополян, розповів, що ніяких слухань не було. Щось там підписав та й все. І взагалі, він працює вантажником торфу. Суддя була здивована. Присутні громадські активісти, адвокат зрозуміли, що нарешті вдалось доказати, що не було повноцінних громадських слухань. тернополяни ще при своєму глузді і не підтримали б собі труїти життя. Наступне судове засідання відбудеться 5 березня о 10 годині.
Повна версія засідання у відео нижче.

Найстрашніше у ситуацією з торф’яними котельнями – уже троє мешканців будинку Корольова,10 а захворіли на онкологічні захворювання. Їхній будинок зданий у 2007 році. За 10 років проживання масово люди ніколи не жалілись на погане самопочуття. У 2017 році біля їхнього будинку запустили котельню на торфі. Станом на 2020 рік уже троє тернополян “надихались” аж до онкології. У будинку Просвіти,15 дитина страждає на алергічні реакції через роботу котельні. Медики рекомендують або переїхати або зупинити роботу торфяного чорнобиля. і це лише початок.

Відсидітись не вдасться… Тернополянам треба всіма способами: у юридичній площині, судах, акціях протесту, перекритті доріг на пішохідних переходах відстоювати своє законне право на безпечне життя.









Як вибрати настільну лампу для школяра?

Новини із кримінального світу Тернопільщини