Реформа Авакова провалилась: більшість українців не довіряють поліції

Поділитися

Більшість опитаних не довіряють поліції, низько оцінюють її роботу та не бачать прогресу в її реформуванні.

Після подій 2013-2014 років в Україні актуалізувалася потреба в реформуванні міліції. У 2015 році було створено нову Національну поліцію. З 2015 року в межах Kantar online TRACK проводиться регулярне вимірювання рівня довіри до різних інституцій та якості їхньої роботи, включно з поліцією.

За даними червневої хвилі Kantar online TRACK, більшість опитаних не довіряють поліції, низько оцінюють її роботу та не бачать прогресу в її реформуванні.

52% респондентів вважають, що нова поліція не ефективніша за стару, протилежної думки дотримуються 38% опитаних.

Ефективною нову поліцію частіше вважають мешканці Києва (50%), Заходу (47%) та великих міст (44%), а також молодь (46%). Неефективною поліцію частіше називають на Півдні (62%).


Менше третини респондентів вважають поліцію ефективною та чесною (по 27%). У порівнянні з груднем 2019 року частка таких респондентів значущо зменшилась.

Мешканці Києва та Заходу частіше за вибірку в цілому вважають, що порядку стало більше (39% та 34% відповідно). Для мешканців маленьких міст частіше нічого не змінилося (56%).

Мешканці Заходу та молодь частіше вірять у чесність поліції (35% та 38% відповідно).

рівень довіри вище за середній та була серед інституцій, яким стабільно довіряють найбільше (армія, середня і дошкільна освіта). Якщо порівнювати довіру до поліції з довірою до міліції на початку реформи, то рівень довіри у поліції був у рази вищий, ніж у її попередниці (вересень 2015 – 47% проти 9%, вересень 2016 — 50% проти 15% ). Проте за останні три роки нова поліція суттєво втратила рівень довіри.

«Протягом п’яти років ми спостерігаємо як поліція невпинно втрачає той кредит довіри, який надало їй суспільство після створення у 2015 році. Основними причинами втрати довіри є брак ефективних кадрів, відсутність реальних змін на місцях, неефективна діяльність та конфлікти правоохоронних органів», — зазначила Світлана.

Основною перепоною для ефективної діяльності поліції, на думку опитаних, є відсутність реальних кадрових змін, — на неї вказали 59% опитаних. Близько половини зазначили також недостатню підготовку нових кадрів та нездатність вітчизняних людей працювати ефективно і без хабарів (49% та 47% відповідно).

Про відсутність реальних кадрових змін частіше зазначали мешканці малих міст та чоловіки (67% та 65% відповідно), про конфлікт служб – респонденти з низьким матеріальним становищем (20%).
За словами Світлани Хобти, відсутність реальних кадрових змін стала основною перепоною протягом останнього року – раніше вона поділяла першу позицію разом з недостатньою підготовкою нових кадрів. З грудня минулого року зросла частка тих, хто вважають основною завадою для ефективної роботи поліції невміння вітчизняних людей працювати ефективно і без хабарів. Тоді як менше респондентів основну проблему вбачають у недоліках законодавства.

Підписуйтесь на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ

Долучайтесь до нашої групи у Вайбері

Ми в Instagram

Наша сторінка в facebook

Ми у whatsapp

63% українців вважають напрям руху України під керівництвом команди Зеленського неправильним

Помер оскароносний італійський композитор Енніо Морріконе