Помер оскароносний італійський композитор Енніо Морріконе

Поділитися

Всесвітньо відомий італійський композитор Енніо Морріконе, який відомий своєю музикою до фільмів і телепрограм, помер сьогодні, 6 липня, в Римі. Композитора не стало в римській клініці. Йому був 91 рік.

За даними La Repubblica , причиною смерті Морріконе стали пошкодження, отримані ним при падінні. Зокрема, композитор зламав стегнову кістку. Сім’я композитора повідомила, що похорон не будуть публічними.

Морріконе – один з найвідоміших композиторів сучасності. Енніо Морріконе є володарем двох премій Оскар: в 2007 році він отримав статуетку за видатні заслуги в кінематографі, а в 2019 році за кращу музику до фільму Квентіна Тарантіно «Мерзенна вісімка».

Крім того, композитор був неодноразово нагороджений національної кінопремією Італії. Тричі він був лауреатом премії «Золотий глобус» і шість разів лауреатом премії BAFTA.

Писати музику для голлівудських фільмів Морріконе став після того, як прославився в Європі. Він працював з такими відомими режисерами, як Роман Поланскі, Олівер Стоун, Брайан Де Пальма, Майк Ніколс, Серджіо Леоне, Бернардо Бертолуччі, Уорен Бітті,  Джузеппе Торнаторе, Квентін Тарантіно та іншими.

Двічі за свою кар’єру сам композитор знімався у фільмах, до яких писав музику, а в 1995 році про нього був знятий документальний фільм.

Також Морріконе був диригентом і серйозно захоплювався шахами.

Загалом Енніо Морріконе створив близько 500 музичних творів, 100 із них – це класичні композиції.

Певно одна з найвідоміших композицій Морріконе була написана до стрічки “Професіонал”.


Один з друзів родини Морріконе – адвокат Джорджо Ассумм – заявив, що композитор до останньої миті у лікарні зберіг ясний розум. Він попрощався з дружиною Марією, подякував дітям та онукам за любов і турботу, які вони йому завжди дарували.

У Енніо Морріконе четверо дітей: Андреа — диригент і композитор; Марко — працівник спілки з авторських прав; Алессандра — хірург та Джованні — працівник компанії Universal.

Його син Андреа Морріконе теж пише музику для кіно.

Енніо Морріконе був не лише композитором, а й аранжувальником та диригентом. Він писав музику для кіно та шоу на телебаченні.

Майбутній композитор народився у 1928 році у Римі у родині професійного джазового трубача Маріо Морріконе та домогосподарки Лібери Рідольфі. Він був старшим з п’яти дітей у родині.

У 12-річному віці Морріконе вступив до консерваторії Святої Чечілії у Римі. Талановитий студент Енніо загалом навчався там 11 років – отримавши 3 дипломи — по класу труби в 1946 році, по класу оркестру (фанфар) в 1952 році й за класом композиції в 1953 році.

Коли йому було всього 16, він отримав роботу трубача в ансамблі Альберто Фламіні, де раніше грав його батько.

Так розпочався його професійний творчий шлях. Юний Енніо грав у нічних клубах та готелях Риму. Проте за рік відчув, що хоче більшого у професії, і влаштувався до місцевого театру. Там він пропрацював рік музикантом і три роки композитором – це у 18 років.
У 1950 році він почав аранжувати пісні популярних композиторів для радіо. Обробкою музики для радіо та концертів він займався до 1960 року, а в 1960 році Морріконе почав аранжувати музику для телешоу.

Писати музику до фільмів Енніо Морріконе почав лише в 1961 році, коли йому було вже за 30. Він почав з італійських вестернів, з жанру, з яким тепер міцно асоціюється його прізвище. Широка популярність прийшла до нього після роботи над фільмами його колишнього однокласника, режисера Серджіо Леоне. Творчий союз режисера і композитора Леоне і Морріконе часто навіть порівнюють з такими відомими дуетами як Ейзенштейн і Прокоф’єв, Гічкок і Геррман
У грудні 2011 року Морріконе виступав у Києві з концертом «Музика з фільмів» за участю Національного ансамблю солістів «Київська камерата», Чоловічого хору Ансамблю пісні і танцю Збройних Сил України та академічного студентського хору “ANIMA”

Енніо Морріконе — один з найвідоміших композиторів сучасності і безумовно найвідоміший у світі композитор кіно. За свою довгу і плідну кар’єру він написав музику до більш ніж 400 фільмів і телесеріалів, знятих в Італії, Іспанії, Франції, Німеччині, Росії та США. Морріконе зізнався, що сам точно не пам’ятає, скільки саундтреків він створив, але виходить, що писав у середньому по одному на місяць.

Як кінокомпозитор він був п’ять разів номінований на «Оскар», а в 2007 році отримав цю премію за видатний внесок у кінематограф, у 2016 році за саундтрек до фільму «Мерзенна вісімка». Крім того, у 1987 році за музику до фільму «Недоторканні» він був удостоєний премією «Золотий глобус» і «Греммі». Серед фільмів, до яких Морріконе написав музику, слід особливо відзначити такі: «За пригоршню доларів», «На кілька доларів більше», «Хороший, поганий, злий», «Якось на Дикому Заході», «Одного разу в Америці», «Місія», «Декамерон», «Багсі», «Професіонал», «Недоторканні», «Новий кінотеатр “Парадізо”», телесеріал «Спрут» і «Легенда про піаніста».

Музичний смак Енніо Морріконе дуже складно описати точно. Його аранжування завжди були дуже різними, в них можна почути і класику, і джаз, і італійський фольклор, і авангард, і навіть рок-н-рол. Морріконе любив використовувати різні інструменти, від гармошок і ріжків до електрогітар, але його фірмовий стиль — це використання жіночого голосу як інструменту, який відтіняється соковитим оркеструванням.

Всупереч поширеній думці, Морріконе створював не тільки саундтреки, він писав і камерну інструментальну музику, з якою у 1985 році навіть здійснив тур Європою, особисто диригуючи оркестром на концертах.

Двічі за свою кар’єру Енніо Морріконе сам знімався у фільмах, до яких він писав музику,

Підписуйтесь на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ

Долучайтесь до нашої групи у Вайбері

Ми в Instagram

Наша сторінка в facebook

Ми у whatsapp

Реформа Авакова провалилась: більшість українців не довіряють поліції

Сім областей України є недотестованими по Covid-19